Türkiye'nin İlk Özel Yörük Müzesini Geçen Yıl 100 Bini Aşkın Ziyaretçi Gezdi

Türkiye'nin ve Fethiye'nin ilk özel yörük müzesini geçtiğimiz yıl yine binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Fethiye'nin Kargı Mahallesinde yemyeşil doğal ortamda yaklaşık 20 yıl önce kurulan Türkiye'nin ve Fethiye'nin ilk özel yörük müzesi geçtiğimiz yılda yoğun ilgi gördü.

  • 1608
TAKİP ET

Fethiye'deki ilk özel Yörük Müzesi geçtiğimiz yılda büyük ilgi gördü. Kargı mahallesinde muhteşem şekildeki doğal ortamda kurulu bulunan Yörük Türkmenlerin kullandığı eşyalardan olan 3 bine yakın eseri izlemek, görmek ve fotoğraf çekmek için son bir yılda 100 bine aşkın ziyaretçinin geldiği öğrenildi. Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın değişik ülkelerinden binlerce kişinin ziyaret ettiği ve ücretsiz gezdiği özel Yörük Müzesine yeni eserlerin de katılmakta olduğu ifade edildi. Ekmeğin oluşumunda kara saban dan, döğene, değirmene, yoğurt yayıklarından, eski dikiş makinalarına, erkeklerin ve kadınların kullandığı günlük hayattaki değişik eşyalara, gelin olurken kızların oturduğu gelin eyerlerine kadar yüzlerce değişik Yörük eşyasının sergilendiği müzenin şu günlerde yeniden dizayn çalışmasının başlayacağı belirtildi. Tam 20 yıl önce kurulan o günden bu yana milyonların ziyaret ettiği Yörük müzesini sanatçılar, politikacılar ve pek çok iş adamı ve bürokratlar da ziyaret etti. Turizmci Enver Yalçın 2019 yılında da çok sayıda ziyaretçi ağırladıklarını belirterek “Yaklaşık 100 bin civarında ziyaretçi ağırladık. Turizmde her ne kadar kriz olsa da kendi çevremizden bizim insanımızdan da gelenler oluyor. Müzemiz her sene olduğu gibi ziyaretçi sayısı artarak devam ediyor. Türkiye'mizin her yerinden insanımızın geldiği gibi yabancı ülkelerden de gelen turistler de oldukça fazla. Başta İngiltere olmak üzere Almanya, Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Orta Doğu ülkeleri ile Uzak Doğu ülkelerinden ziyaretçi ağırlıyoruz” dedi.
ESERLERİNDEN VERİYOR
Yalçın “Müzemizde yaklaşık 3 bin parça eser bulunmaktadır. Bu sene müzemizde değişiklik yapacağız. Değişik eserlerimiz var. Ekmeğimizin oluşumundakikarasabandan döğene, değirmenimize kadar, askere giderken şubemizin kullandığı daktilolardan, pamuk çekirdeğini ayıran aletinden, yoğurt yayan yayıklardan, tere yağ yapan makinelerden, keçimizin koyunumuzun kıllarından yaptığımız döğenlere, gelin olurken kızların oturduğu gelin eyerlerine kadar eserimiz bulunmaktadır. Antalya, Manisa Burdur Denizli, Mersin, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere Yörük Türkmen dernekleri ziyaretlerde bulundu. Bu işe ilgi duyan insanlar, staj gören öğrenciler kendi memleketlerine müze yapmak isteyenler gelip görmektedir. Kendi yöresine kurmak isteyenlere bende fazlası bulunan Yörük eşyalarından vermekteyim. Geçtiğimiz günlerde Karaçulha Gönüllüler Derneğine müzemde fazla olan eserlerden 50-60 parça hediye ettim” dedi.
TAM BİR MÜZE HAVASINA GİRECEK
Yalçın “Her sene yeni bulduğum alet ve eşyaları getiriyorum. İyi bir ekonomik bütçe ayırıp yenileme çalışması yapıyorum. Hangi eserin ne işe yaradığını, hangi, amaçla kullanıldığını, her eserin yanına yazıp insanların anlayabileceği hale getireceğim. Bununla ilgili çalışmam var. Pencere ve kapıları güvenli hale getirip ışığın eserlere etkisini azaltacağız. Burası bugüne kadar sergi alanı gibiydi. Şimdi tam müze havasına getireceğiz. Figürler çok daha iyi şekilde dikkat çekecek. Türkiye'nin bu ilk özel Yörük Müzesini 2 bin yılında kurdum. Tam 20 yıldır faaliyettedir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme