Türkiye'nin En Büyük Ceviz Üreticisi Seydikemer'de

Aslen Manisalı olan üretici Tamer Yaşar, 2015 yılından beri Seydikemer'de ceviz, badem ve zeytin fidanları üretiyor.

  • 6301
TAKİP ET

Dost Gazetesi'nden Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; Aslen Manisalı olan üretici Tamer Yaşar, 2015 yılından beri Seydikemer'de ceviz, badem ve zeytin fidanları üretiyor. Beş yılda ülkenin en büyük ceviz üreticisi haline gelen Yaşar'ın şimdiki hedefleri ise badem üretiminde de ilk sıralara yerleşmek ve lavanta balı üretmek.
Konsept Tarım sahibi Tamer Yaşar, Fethiye'deki turizm işinin yanına tarımı da ekleyerek beş yılda ülkenin en büyük ceviz üreticisi oldu. Seydikemer'e bağlı Çaltıözü Mahallesi'nin Koruovası Sokağı'nda açtığı tesiste ceviz, badem ve zeytin fidanları üretirken bunların yanında lavanta ve biberiye de yetiştiriyor. Aslen Manisalı olan üretici Tamer Yiğit, SED Medya'ya yaptığı açıklamada Çaltıözü'ndeki arazide ilk etapta domates üretimini denediklerini ancak fiyatların sürekli yükselip alçalmasından dolayı fidan üretimi işine girdiğini dile getirdi. Yaşar, Manisa'da doğup büyüdüğünü, çocukluğundan beri bu işlerle uğraştığını belirterek 2000 senesinden itibaren Fethiye'de yaşadığını, aynı zamanda turizmci olduğunu da açıklamasında vurguladı. “Benim Manisa'da da kendi işlerim var. Ceviz, badem alanları tahsis ediyorum, üretim yapıyorum. O sebeple burada fidan üretimine başladık. Yanımda çalışan 5 tane Ziraat Mühendisimiz var, profesör bir danışmanımız var. Onların yönlendirmesiyle bu işi yapıyoruz” diyen Yaşar, badem üretiminde de iddialı olduğunu ifade ederek üretim kapasitesinden ve hedeflerinden bahsetti. İşletme sahibi Tamer Yaşar açıklamasında, “Bademde kullanacağımız çeşitler, Türkiye'de olan çeşitler değil. Bunların hepsini İspanya'dan getirdiğimiz çeşitler. Bunları burada kalem bahçesi yapıyorum. O yüzden üçe bir metre arayla dikimi yapılıyor bunların. Bu kalemler alınıp seradaki anaçlara aşılaması yapılacak. Şu anda Türkiye'nin en büyük ceviz üreticisiyiz. Burada ürettiğimiz fidanları, Manisa'daki arazimizde dikiyoruz. Şu anki toplam alanımız 10 bin dönüm cevizimiz var. Bundan sonraki hedefimiz 10 bin dönüm badem. Ondan dolayı birkaç yıldır ceviz üretiyorduk burada. Şimdi bademe geçiş yaptık ki kendi arazilerimizdeki badem fidanı ihtiyacını karşılamak için” diye konuştu.
İhracata ilişkin girişimlerinin de olacağını belirten Tamer Yaşar, “İlk 2014-2015 seneleri içinde dikim yapmıştık. Onlardan önümüzdeki yıl artık tam anlamıyla hasat almış olacağız. Ondan sonrasında ihracat olacak” dedi. Fidan üretim aşamalarına da değinen Tamer Yaşar, “Sera içerisindeki anaçlar laboratuvar ortamında üretilmiş anaçlar. İki çeşit anaç var bizde. Bu anaçların özellikleri çok hızlı büyütüyorlar üzerindeki aşılı çeşidi. Bu sebeple bunları tercih ediyoruz. Mesela normal bir acıbadem anacına göre 5 yılda, 6 yılda ürün alıyorsanız, bunlarda ikinci yıldan itibaren ürün almaya başlıyorsunuz. Cevizde de aynı9 şekilde, paradoks diye bir anaç çeşidi var. Biz bu anaç çeşidini burada ürettik, çoğalttık. Bu da aynı şekilde laboratuvar ortamında üretiliyor. Biz bunları Ödemiş'ten, İzmir'den, Mersin'den alıyoruz. Buraya getirip büyütüyoruz, aşısını yapıyoruz. Ondan sonra da kendi arazilerimize dikimini yapıyoruz. Geçen seneki ceviz üretimi yaklaşık 100 bin adetti. Bu seneki badem üretimi de gene 100-150 bin aralığında olacak. Ama bi dahaki seneye hedefimiz en az 250 bin badem üretimi yapmak” diye konuştu.
Zeytin fidanı üretimi üzerinde de çalışmalarının bulunduğunu dile getiren İşletme sahibi Tamer Yaşar, “Manisa'da zeytin bahçelerimiz de var. Her arazide badem olmuyor, her arazide ceviz olmuyor ama birçok arazide zeytin yapabiliyorsunuz. O şekilde olan yerlerde zeytin de dikmek için zeytin üretimi de yapıyoruz. Zeytinde Gemlik, Edremit vs. şeklinde çeşitler var. Zeytinde en pahalı olan ürün çeşitleri Tirilye, Edremit, Domat zeytinler. Tirilye'yle Edremit çok fazla var piyasada. Bizim yapmak istediğimiz şey Domat zeytini. Domat zeytini de en güzel Delice anaç üzerinde oluyor. O yüzden Delice anaçları dağdan toplayıp burada onları köklendirip onun üzerine aşılama yapıp götürüp arazilere dikiyoruz” şeklinde konuştu.
Biberiye ve lavanta tarzı aromatik bitkilerin de üretimini yaptıklarını açıklamalarına ekleyen üretici. bunları da aynı şekilde arazilerdeki ceviz ve badem aralarına dikip orada büyüttüklerini veileriye dönük amaçlarının bu arazilerde aynı şekilde bal üretimi yapmak olduğunu söyledi.


Bakmadan Geçme