Türkiye'de Her Yıl 18,8 Milyon Ton Gıda Çöpe Gidiyor
Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede kapsamlı bir projeyi hayata geçiriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.
Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “ "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi "Gıda Kayıp ve İsrafı İle Mücadelede” dünyaya örnek bir proje. Dünyada üretilen gıdanın, her yıl üçte biri kaybediliyor ya da israf ediliyor. Ülkemizde, her yıl 18,8 Milyon Ton gıda çöpe gidiyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen proje için 1,5 yıldır çalışılıyor. Dünyanın bir yanında gıdalar çöpe atılırken, diğer yanında ise insanlar açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya kalıyor. Pandemi sürecinde dünya çapında gıda arz zincirinin ve gıda arz güvenliğinin önemi çok daha iyi anlaşıldı.
HEPİMİZ İYİ BİRER 'GIDA OKUR-YAZARI' OLMALIYIZ
Gıda tedarik zincirinin tarladan sofraya kadar olan tüm süreçleri kapsamakta. FAO'nun son araştırmasına göre, tarladan perakendeye gelinceye kadar üretilen gıdanın yüzde 14'ü kayboluyor. Öte yandan gıda israfı ise satış yani perakende ve tüketim aşamasında karşımıza çıkıyor. Satış ve tüketim aşamasında gıda israfı 1/3 olarak gerçekleşiyor. Gıda-okuryazarlığı çok önemli. Toplumun yüzde 65'i gıdaların son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkı bilmiyor. Dolayısıyla, bilinçli bireyler, bilinçli toplum prensibiyle öncelikle evlerimizde, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz, her birimiz iyi birer 'gıda okur-yazarı' olmalıyız.
Üretirken, hasat aşamasında taşırken satış esnasında ve evlerimizde gıda kaybını ve israfını elbirliği ile önlersek ekonomiye katkımızda oldukça yüksek olacak. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızdan kampanya süresince farkındalık oluşturma çalışmalarına destek vermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandılar.
.