Türkiye'nin İlk coğrafi işaretli tahini, Fethiye Tahini
Türkiye'nin ilk coğrafi işaret tescilli tahini 'Fethiye Tahini' oldu. Bölgeye özgü susamlardan yapılan ve 'Çifte Kavrulmuş' özelliğine sahip Fethiye Tahini, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret almaya hak kazandı.
FTSO'nun 2019 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü ‘Fethiye Tahini' coğrafi işaret çalışmaları sonuca ulaştı. Türk Marka ve Patent Kurumu, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın ‘Fethiye Tahini' coğrafi işaret dosyasını inceleyip uzmanların onayına sunduktan sonra tescil kararını verdi. Böylece, ‘Fethiye Tahini' Türkiye'nin ilk coğrafi işaret tescilli tahini oldu. Coğrafi işaret tescil belgesini FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Ankara'da Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan'ın elinden aldı.
Fethiye Tahini'nin Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın ikinci coğrafi işaretli ürünü olduğunu hatırlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “‘Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak yerel ürünlerin ekonomiye katılması için yaptığımız çalışmaların en önemlisi coğrafi işaret tescil çalışmaları. Bir ürünün coğrafi işaret alması; ürünün markalaşması, tanıtımda benzerlerinin önüne geçmesi, kısacası fark yaratması için önemli bir itici güç. Susam bölgenin yüzyıllardır en önemli tarımsal ürünlerinden biri. Eski kaynaklar, Osmanlı arşivleri de bunu doğruluyor. Son yıllarda üretimi azalsa da coğrafi işaret tescili sonucu Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini'ne olacak rağbet ile susam üretiminin artacağına hatta Fethiye Tahini'nin ihracat kapılarını bile zorlayacağına inanıyoruz. Türkiye'nin ilk coğrafi işaretli tahini bölgemize hayırlı olsun.” diye konuştu.
Bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden olan ve yöreye özgü susamdan üretilen Fethiye Tahini; çifte kavrulma özelliği ve %60'lara varan yağ oranı ile benzerlerinden ayrılıyor.