Turizmin Merkezinde, Depreme Dayanıksız Turizm Müdürlüğü Binası!

Türkiye turizminin can damarlarından biri olan Muğla'da, turizmin merkezi olan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binasının olası bir depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. İnova Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi Teknoloji Transfer A. Ş tarafından hazırlanan deprem analiz raporuna göre 'Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) 2018 hükümlerine göre, yapılan analiz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, hizmet binasının yıkılmasının uygun olduğu değerlendirilmiştir' ifadelerine yer verildi.

  • 1167

Muhabirimiz Ferdi Yavuz'un haberine göre;

Fethiye, Bodrum ve Marmaris gibi dünyaca ünlü tatil merkezlerini bünyesinde barındıran Muğla'da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı.
Müdürlük tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne hazırlatılan ‘Deprem Performans Analiz Raporu'nda binanın personel güvenliği açısından tahliye edilerek boşaltılmasının uygun olduğu ifade edildi. Yapının riskli olduğunun ifade edildiği raporda, “Binanın 40 yılın üzerinde olması, kat sayısı, kat planları, yapıya ait malzeme bilgileri ve TBDY-2018 hükümlerine göre yapılan analiz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda hizmet binasının yıkılmasının uygun olduğu değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili tarafımızca yerinde yapılan incelemeler neticesinde, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binasının 2018 yılında çıkan deprem yönetmeliğine göre performans düzeylerinin sınırlı hasar performans düzeyini sağlamadığı ve söz konusu yapının riskli olduğu anlaşılmıştır denildi.

“BİNANIN PERSONEL GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TAHLİYE EDİLMESİ GEREK”

Binanın yıkılması gerektiğinin ifade edildiği raporda, şu ifadelere yer verildi;
“Muğla il Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası ile alakalı olarak ilgi (b) yazı ve Deprem Performans Analiz Raporu eki incelenmiştir. İnova Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Transfer A.Ş. tarafından hazırlanan Deprem Performans Analiz Raporu'nda söz konusu binanın TBDY-2018 performans düzeylerinin sınırlı hasar performans düzeyini sağlamadığı ve riskli olduğu belirlenmiş; Yapının yapımının 40 yılın üzerinde olması, kat sayısı, kat planları, yapıya ait malzeme bilgileri ve TBDY-2018 hükümlerine göre yapılan analiz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda hizmet binasının yıkılmasının uygun olduğu değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili tarafımızca yerinde yapılan incelemeler neticesinde; Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü Hizmet Binasının 2018 yılında çıkan deprem yönetmeliğine göre performans düzeylerinin sınırlı hasar performans düzeyini sağlanamadığı ve söz konusu yapın riskli olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda yukarıda bahsi geçen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan Deprem Performans Analiz Raporunda belirtildiği gibi söz konusu binanın yıkılması gerektiği; Muğla 11 Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hizmet Binasını personel güvenliği açısından tahliye edilerek boşaltılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Bu bağlamda her ne kadar ilgi (a) yazı ekinde Binaların Yangından korunma Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olarak hazırlanan Mimari Projesi Vaziyet Planında yangın merdiveni tasarlanmış olsa da; Yukarıda bahsi geçen nedenlerden dolayı Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası ile ilgili olarak yangın yönetmeliği çerçevesinde herhangi bir maliyet çalışması yapılmasının yıkılması önerilen bir bina için bu aşamada gereksizmaliyet olduğu düşünülmektedir. Bilgilerinize ve gereğini arz ederiz.”

Bakmadan Geçme