Turizmci Hikmet Selçuk, Fethiye'de Yaz Sezonunu Değerlendirdi

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Alesta Yacht Hotel ve SkyMarine işletme sahibi Hikmet Selçuk, Fethiye'de yaz sezonunu değerlendiren açıklamalarda bulundu.

  • 551

Fethiye'de yaz sezonu, tatilcilerin Fethiye'yi tercih etmesiyle beraber son sürat devam ediyor. Muğla'nın Fethiye ilçesinde Alesta Yacht Hotel ve SkyMarine işletme sahibi Hikmet Selçuk, Fethiye'de yaz sezonunu değerlendiren açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE ŞUANDA EN PAHALI ÜLKE”
Turizmci Hikmet Selçuk açıklamasında şunları kaydetti: “Bu sene biraz değişim sezonu. Sezonun ilk aşamasında iyi geçeceğini düşündük fakat önümüzde ki dünya çapında savaş ve terörün olduğu bir dönemden yine bir yeni sezona sıkıntılarla giriyoruz. Mayıs'ta biraz daha iyiydik, görüntü biraz daha iyi geçeceğini gösteriyordu fakat genel bazda baktığımız zaman yani kişi bazında bazı otellerimiz dolu genelde baktığımız zaman yüzde 60'lık 70'lik doluluk var. Şuan ki dolulukları çok fazla önemsemiyorum 15-20 gündür bir doluluk var yalan değil ama genelde baktığında yüzde 60, 70'le sezonu bitireceğiz gibi görünüyor. Her sene başka bir sıkıntı yaşıyoruz. Turizm sektörü çok meşakkatli çok pamuk ipliğine bağlı bir sektör. İnşallah seneye daha düzgün bir sezon geçiririz diye ümit ediyoruz. Fiyatlarımız çok yüksek. Türkiye şuan en pahalı ülke sıralamasında. Örnek vereyim burada bir birayı turist 3,4 Euroya içerken, Avrupa'da bunu 2 Euroya içebiliyor. Bir kahveyi 1 Euroya içebiliyor. Tabii ki Türkiye'de girdiler çok fazla, maliyetlerimiz çok yüksek olduğu içinde bu fiyatlar tabii ki yabancılara yansıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZİ ŞUANDA GURBETÇİLERİMİZ KURTARIYOR”
Gurbetçilerin Fethiye'yi tercih etmesini dile getiren Selçuk: “Şuanda Londra fiyatlarında Türkiye'de satıyoruz. Diyeceksiniz ki bizim ülkemiz daha değerli tamam daha değerli ama turist de buraya tatil yapmaya geliyor ve belli bir bütçesi var. Bu bütçeyi karşılaması lazım. Bu yüzden de işler biraz düştü. Seneye de bu fiyatlar böyle giderse seneye bu turisti de göremeyebiliriz. Bu sene biraz gelen oldu, özellikle bizi kurtaran şuanda gurbetçilerimiz. Gurbetçilerimiz Fethiye'ye, ülkemize, kendi ülkelerine ziyaret ediyorlar. Ama onlarda zorlanıyorlar. Şuanda Almanya'da kazanıp burada harcamak yetiyordu ama artık Türkiye Almanya'nın ötesinde bir fiyat artışı var. Gerek konaklama, gerek yeme içme hepsinde geçerli” dedi.

“FİYATLAR BU ŞEKİLDE GİDERSE YABANCI TURİSTİ BULAMAYIZ”
Açıklamalarına devam eden Alesta Yacht Hotel ve SkyMarine işletme sahibi Hikmet Selçuk, “İşletmeci fiyatını 3-4 ay önceden belirleyebiliyor. Bizde öyle değil. Bizde örnek veriyorum bugün eti 500 liraya alıyorsak ertesi gün 700 liraya alıyoruz. Fiyatlar çok değişken. Fiyatlar her gün artıyor. Bir düzen tutturamadık. Bu şekilde olunca da işletmeler gerek garson maliyetleri gerek enerji maliyetlerinden kaynakları fiyatlara koymak zorunda kalıyorlar. Birde bunun kiralarını düşünün. Absürt kiralar oldu şuanda. Bugün diyorlar ya hani İstanbul Havalimanında suyu 6 Euroya 10 Euroya alıyoruz. Tamam, doğru ama oradaki maliyetleri, işletmecinin maliyetlerini düşünmek lazım. Bunu düşünmeden işletmeciye yüklenmekte doğru değil. Fethiye'de ben de bir işletmeciyim ben de bunun maliyetlerini hesaplamaya çalışıyorum. Biz kazanmıyoruz, üretici kazanmıyor, tüketici kazanmıyor. Burada bir sıkıntı var demektir. Bizde öyle ahım şahım kazanmıyoruz. Aldığımız parayı alığımız mala, kiraya ödüyoruz ki bir şeyleri yürütebilelim. Şuanda Türkiye çok pahalı bir ülke. Konaklama sektörü mesela, bu fiyatlar Avrupa'da yok. Samimi söylüyorum. Avrupa'da 150 Euroya çok daha kaliteli bir otelde kalabilirsiniz. Ama bu fiyatlarla bizim işletmelerimiz de para kazanmıyor buda bir gerçek. Personele yaptığımız zamlar, girdilerimiz hepsi arttı. Daha geçenlerde yüzde 38 enerjiye geldi mesela. Yakıta her gün geliyor. Yani işin gerçeği toparlayamıyoruz. Bu fiyatların üzerinden bu şekilde giderse önümüzde ki sezon, bu yabancı turisti bulamayız, yerli turistte para harcayamaz” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme