Turizmci Ergen, Fethiye'nin Tarihine Işık Tuttu 

FRT Televizyonu'nda yayınlanan, Erdoğan Cankuş hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programının bu haftaki konuğu Fethiye turizminin duayen ismi 85 yaşındaki Fatin Ergen oldu. Fethiye'nin turizm geçmişine ışık tutan Fatin Ergen, izleyenlere adeta nostalji yaşattı.  

  • 5173
TAKİP ET

FRT Televizyonu'nda yayınlanan, Erdoğan Cankuş hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programının bu haftaki konuğu Fethiye turizminin duayen ismi 85 yaşındaki Fatin Ergen oldu. Fethiye'nin turizm geçmişine ışık tutan Fatin Ergen, izleyenlere adeta nostalji yaşattı.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLİYOR
Fethiye turizminin duayen ismi Fatin Ergen açıklamasında, “Korona virüsü salgını Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. 84 yaşındayım. Mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamaya çalışıyorum. Maske kullanımına özen gösteriyorum. Tüm çalışanlarım için özel maskeler sipariş ettim. Bu durum Fethiye ve ülke turizmine büyük darbe vurdu. Evimde bahçe işleri ile ilgileniyorum. Sağlık Bakanımızı tebrik ediyorum. Süreci çok iyi yönetiyor. Özel kararlar alındı, bu yüzden vaka sayıları artıyor. Maske ve sosyal mesafe kuralına riayet edelim. Tırnaklarımızı kazıyıp, çalışarak bugünlere geldik. Fethiye'de ilk ticari şirketin kuruluşunu yapan ağabeyim Çetin Ergen'dir. Fethiye'ye ticareti Çetin Ergen öğretmiştir. Ağabeylerim ve ben çalışkan insanlardık. Fethiye'de ilk turizm acentesini ben kurdum. Para kazanmıyorduk ama küçük çapta işler yapıyorduk. O dönemlerde Fethiye'yi kimse bilmezdi” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE İLK BEN GÖRDÜM
Turizmci Fatin Ergen yaptığı açıklamada, “Likya Oteli'ni 1970 yılında tuttuk ve 1998 yılına kadar işlettik. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi bale sanatçısı Rudolf Nureyev, Fethiye hayranıydı. En büyük dileği Fethiye'de bir yer alıp, bale okulu açmak istiyordu. 1980 yılında Jacqueline Kennedy, klimalı bir Amerikan arabası ile Dalaman Havaalanı'na gideceği yönünde bir mesaj aldık. O zaman Fethiye'de ilk klimalı Doğan marka arabayı ben aldım. O zaman bu hanımefendi dünyanın en zengin armatörü ile evleydi. 12 Eylül ihtilali de oldu. Havaalanı askeriyenin kontrolü altındaydı. Gezi programında Türkiye yoktu. Fotoğraflarının çekilmesini istemediği için buraya gelmek durumunda kaldı. Türkiye'de bu kişiyi ben ve eşim Aysel Hanım gördü” dedi.

FETHİYE VE MUĞLA'NIN SİYASET GEÇMİŞİ
Fethiye ve Muğla'nın siyaset geçmişini anlatan Ergen, “Turgut Özal'ın, Fethiye ziyaretinde çevremizin iyi korunması önerilerinde bulundu. O dönemde Çevre Korumanın ilçemize önemli katkıları oldu. 5 yıldızlı birkaç otel projesinin gerçekleşmemesi ise Fethiye için kayıptır. Belediye Başkanı Muzaffer Dontlu zamanında 2 dönem belediye meclis üyeliği yaptım. Ağabeyim Çetin Ergen, Adalet Partisi ilçe başkanıydı. Cinayete kurban gitti. O süreçte de Anavatan Partisi'nin, Muğla il teşkilatını kurmamız istendi. Ben o dönemde şahit peşindeyim. Sıtkı Koçman'ı çok sevdiğimi fakat bu işin içerisinde olamayacağımı söyledim. Ara seçim olduğu dönemde Deniz Baykal, Antalya'da 50 bin kişi ile miting yaptı. Dönemin ilçe başkanı aynı organizasyonu Fethiye'de yapabileceğini söylemiş. İnanılmaz bir sıcak altında 5 bin kişi toplandı. Mesut Yılmaz kısa bir konuşma yaptı ve konakladığı yere gitti. Anavatan Partisi'nin ilk Muğla Milletvekili Ahmet Altıntaş benim yanıma geldi. Milletvekili Nevşat Özer, Hasan Özyer'i belediye başkan adayı yapmamız gerektiğini söyledi. Ben yaptığımız bir görüşmede bunu kendisine aktardım. Bana teşekkür etti ve başka düşünceleri olduğunu kaydetti. Aday olmadı. Teknemde dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile birlikte teknede 12 saatlik bir görüşmemiz oldu. Ülke ve Muğla siyaseti üzerine değerlendirmelerde bulunduk” diye konuştu.

FOTOĞRAFLARLA NOSTALJİ
Eski fotoğraflarla Fethiye tarihine ışık tutan Turizmci Fatin Ergen, “Fethiye'de turizm festivallerinin olduğu yıllarda, ben Fethiye Turizm Derneği Başkanıydım. Turizm Bakanlığı yoktu, genel müdürlükle idare ediliyordu. Festivallerimiz çok ses getiriyordu. Pek çok ünlüyü Fethiye'de konuk ettik. Fethiye'de turizmin her şeyini ilk ben başlattım. İlk rent a car, ilk Çin lokantası, ilk seyahat acentesi, ilk yat acentesinin sahibi bendim. Şair Faruk Nafiz Çamlıbel, gemisinin körfeze girdiği anda bir dörtlük yazdığını söyledi. Bunu imzalayıp, bana hediye etti. Buradan gemi ile uğurladık. Şairimiz Kızılada açıklarında kalp krizi geçirdi ve vefat etti. En son şiiri Fethiye şiiri. Bunu birisi benden aldı ve bir daha getirmedi. Kendisi dönemin Fethiye Kaymakamıydı… Fethiye'nin televizyon ile tanışmasının mimari Dr. Erdoğan Bilginer… Yol yok. O dönemin şartları ile aküleri ve antenleri dağın başına sırtlarında taşıdılar. Ekibin içinde Platin Tuncel de vardı. Süleyman Demirel, Osman Boyner ve daha birçok ünlü Fethiye'yi ziyaret etti. Gençler bir ustanın yanında meslek öğrensin. Çalışsınlar ve hayatı öğrensinler. Kahve köşelerinde ve internette zaman geçirmesinler” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme