TURİZMCİ ARGIN, ''2019 SEZONU, FETHİYE'NİN ALTIN YILI OLACAK''
Fethiye Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yat Butik otelleri yöneticisi turizmci Mustafa Argın, 2019 turizm sezonunun Fethiye ve bölgemiz turizmi için altın bir yıl olacağını söyledi.
Fethiye Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yat Butik otelleri yöneticisi turizmci Mustafa Argın, 2019 turizm sezonunun Fethiye ve bölgemiz turizmi için altın bir yıl olacağını söyledi. Turizm sezonunun bu yıl erken açılmasının beklendiğini, 1 Nisan'dan itibaren pek çok otelin sezona merhaba diyeceğini belirten Argın, rezervasyon olarak geçen yıldan yüzde 25 artış bulunduğunu, uçak olarak da yüzde 15 daha fazla kapasite artışının yaşanmasının beklendiğini ifade etti. Türkiye ve Fethiye için 2014 yılının turizmde altın yıl olduğunu, o yıldan bu yana rakamların bir türlü yukarıya çıkmadığını söyleyen turizmci Mustafa Argın, bu yıl 2014 rakamlarını aşarak 2019 sezonunu Fethiye'nin ve Türkiye'nin turizmde altın yılı olacağını anlattı. Fiyatların düşürülmemesini isteyen Argın, özellikle İngiliz turistlerin Avrupa'da gittikleri ülkelerde karşılaştıkları olumsuzluklar yüzünden bu yıl tatil tercihi olarak Fethiye ve Türkiye'yi tercih edeceklerini söyledi.
FETOB Başkan Yardımcısı Argın; ''Mustafa Argın olarak Fethiye ve Türkiye turizmde bu yıl altın yılı yaşayacak. Bu konuda benim inancım var. 2014'te üst düzey turist geldi. 2015 ve 2016 yıllarında bir düşüş yaşadık ki ülkemizde bayağı büyük sıkıntılar vardı. Geçen sene toparladık. 2018'de inanılmaz bir şekilde toparlanma yaşadık. 2019'da 2014'ün rakamlarınıgeride bırakma düşüncesi içindeyiz. Şuan geçen seneye göre %25 bir artış söz konusu. Tabi ki Hollanda fuarında bunun ufak tefek sinyalleri alındı. Dalaman hava limanından aldığımız verilere göre uçak kapasitelerinde %15 artış var ve de artış hala devam ediyor. En son noktayı Almanya'daki ITB Berlin fuarı belirler. Acenteciler ve ana grup orada toplanıyor. Dünyanın en büyük fuarı orası. Bizde gidiyoruz. Çalışmalarımıza orada devam edeceğiz. En önemli şeylerden bir tanesi de tanıtımla ilgili. Bu fuarlar tabi ki de olmalı. En önemli tanıtım materyali sosyal medyadır. Bu konuda Fethiye olarak biraz gerideyiz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz ve geliştireceğiz. Çünkü artık insanlar sosyal medyayla geziyor. Acentecilere talepler sosyal medya aracılığı ile geliyor. Bizim ilk önce arzu yaratmamız lazım. O yüzden Fethiye'yi ilk önce sosyal medyada ve alanlarında duyurmamız lazım. Bunun içinde fikirlerimiz, düşüncelerimiz var. Bunlar içinde çalışmalar yapıyoruz. 2019 sezonu bu yüzden çok daha iyi olacak. Otelcilerle sürekli konuşurken şunu istiyoruz, fiyatlarımızı katiyen düşürmeyelim. Bölgemize yüksek bir talep var. Eldeki ürünlerimiz zaten kısıtlı. Bu ürünleri düzgün şekilde kullanalım. Çünkü 2018'den gelen bir rakamla, 2019'da maliyetlerimiz inanılmaz derecede arttı. Döviz bazında geçen seneye göre bir düşüklük var. Aynı paralelde devretmiyor. Et, süt, sebze, meyve fiyatları, elektrik, doğal gaz fiyatları arttı. Buda öngörü olarak elimizde de böyle bir talep varken, 2019 parlama yılımız olabilir. Bu sene bize güzel bir sene olarak gözüküyor. O yüzden otel fiyatlarımızı ucuza değil, yüksek vermek lazım. Ama kaliteli bir şekilde hizmet ederek ve aldatmaca olmadan hizmet etmeliyiz. Çünkü bir sefer satmak değil, ileriyi düşünerek satmak önemli. 1 turist 12 kişiye etki ediyor. Bununla ilgili bir tek otelciler değil, çevre esnafımız da dahil olmak üzere restorancımız, taksicimiz, yolda yürüyen Ayşe teyzemiz bile bir şekilde turisti Fethiye'den güzel şekilde gönderilmesinde etkilidir. Eğer güler yüzlü ve kaliteli hizmet verilirse, Fethiye'ye inanılmaz şekilde rağbet olur. Herkes 2019'u düşünüyor. 2019 tabi ki güzel geçecek ama sadece 2019'a bakmayalım. 2020, 2021'de Fethiye olarak ne yapacağımızı düşünelim. Çünkü Fethiye daha keşfedilmemiş bir altın'' ifadelerini kullandı.
''SEZON ERKEN BAŞLAYACAK''
Turizm sezonunun bu yıl erken başlayacağını ifade eden Turizmci Mustafa Argın, ''Bu yıl sezon erken başlayacak. Geçen sene 15 Nisan'da açılan otellerimiz bu yıl 1 Nisan'da açılacak. İlk defa 1 Nisan'da yüksek bir açılış söz konusu ve bu aynı zamanda doluluk göstergesi de. Bu olay Dalaman hava limanının işlemesiyle de alakalı. Alt yapı açısından da eksiklerimiz var. Gelecek yerel yöneticilerle birlikte bunları bir şekilde halledeceğimize yüzde 100 inanıyorum. Hayıflanmanın gereği yoktur. Hep beraber çalışarak alt yapı sorunlarını halledebileceğimizi düşünüyorum. Eksiklerimizi Fethiyeliler olarak biliyoruz. Yeni gelecek yerel yöneticiler, Muğla'yla birlikte destek vererek Fethiye'nin alt yapı sorunlarını çözeceğine inanıyorum'' dedi.
''AVRUPA'DAN MEMNUN KALMADILAR''
Özellikle İngiliz, Alman ve Hollandalı turistlerin İspanya, İtalya ve Yunanistan'da memnun kalmadıklarını, bu yüzden 2019 yılında Türkiye'ye dönüş yaptıklarını söyleyen Argın; ''İngiltere'nin pazarı bizim Muğla'nın ana pazarı. İngiltere'nin dünyada gezen yaklaşık 70 milyon turisti var. Ana pazarımız ama biz bunun zaten çok düşük bir miktarını alıyoruz. Aslında İngiltere pazarında bile o kadar güçlü değiliz. Bölgedeki turizmciler olarak, şu anda biz bunu yelpazeye yaymaya çalışıyoruz. Ukrayna pazarına yönlendik. Şuanda Ölüdeniz, inanılmaz derecede Ukrayna pazarında satışta. Bölgelere bölmeye çalışıyoruz. Hollanda pazarında etkin olmaya çalışıyoruz. Çin pazarı keza. Hava limanını kullanmadan arabalarına binip hazır bir şekilde geliyorlar. Bu pazarı da önemli göstermemiz lazım. Sadece memnun etmemiz bizim için yeterli. İngiltere pazarı evet ana pazarımız. İngiliz misafirler bir dönem Avrupa'ya yayıldılar. İspanya'da, Yunanistan'da kendilerine alanlar aradılar. Türkiye'nin kriz ve olumsuz neticelerinde İspanya'ya gittiler. Malta, özellikle ön plana çıktı. Hırvatistan parlayan yıldız dediler. Türkiye'nin verdiği servis ve kaliteyi gittikleri bu ülkelerde alamadılar. Yüksek fiyatta kendilerini rezil ettiler. Bunu acentecilerle de görüşüyoruz. Şu andaki dönüşüm ve yükselmemizin nedeni de bu. Türkiye'nin bu parlayan yıldızının asıl nedenleri, Avrupa'daki bu verimsel fiyat değerlerini bulamaması. Ama bu değildir ki, açığı fiyatları düşürerek yine aynı şekilde aşağı indirelim, rekabet sağlayalım değildir. Kaliteli hizmet verelim. En önemli şeylerden bir tanesi bu. Doğru paranın ederi kadar. Sonuçta verilen hizmet önemlidir'' dedi.