Turizm sektörüne dijital pazarlama tüyoları verildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Facebook, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Marmaris Ticaret Odası işbirliğinde online olarak düzenlenen 'Dijital Masterclass Travel' toplantısında turizm sektörü temsilcilerine, Turizmde Trendler ve Dijitalleşme, Seyahat Sektörü Dijital Trendleri ve Facebook Pazarlama Çözümleri: Seyahat konularında dijital pazarlama tüyoları verildi.

  • 1009

Turizm sektörüne yönelik olarak, 12 Mart 2020 tarihinde Fethiye'de yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanan ancak Covid-19 virüsü salgını nedeniyle ertelenen ‘Dijital Masterclass Travel' etkinliği, 10 Aralık 2020 Perşembe günü online olarak yapıldı. Açılış konuşmalarını Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan'ın yaptığı seminere turizm sektörü duayeni Fütürist Otelci Dr. Cem Kınay, Facebook Seyahat Sektörü Lideri Candaş Gültekin ve Facebook Kamu Ortaklıkları Müdürü Burak Karagöl yaptıkları sunumlarla turizmde yeni trendler, dijitalleşme, seyahat ve konaklama sektörlerinde Facebook ve dijital pazarlama çözümleri hakkında bilgi aktardı.
Etkinliğin açılışında konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüs salgınının da etkisiyle FTSO'nun hizmetlerini dijital ortama taşıdığını, üyelerini sosyal medya ve dijital ortamdan bilgilendirmeye önem verdiğini söyledi. Pandemiden en fazla etkilenen sektörün turizm sektörü olduğuna dikkat çeken Osman Çıralı, şunları söyledi:
“Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüs salgınının hızla yayılmasıyla birlikte 2020 yılı pandemi yılına dönüştü. Pandemi süreci, bu toplantımızda ele alınan konuların, günümüzde ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve 365 Oda ve Borsa olarak bizler de tüm toplantılarımızı, eğitimlerimizi dijital olarak yapıyoruz. Bölgemiz ekonomisi turizm sektörü ağırlıklı. Üyelerimizin büyük bölümünü turizmciler oluşturuyor. Bölge olarak tüm dünya ile birlikte bugüne kadar hiç tanık olmadığımız küresel bir krizle karşı karşıya kaldık. Bölgemizin geçim kaynağı olan turizm sektörü ve bağlı sektörler Pandemi ile birlikte zor bir sezon geçirdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de pandemi sürecinde çalışma sistemimizi dijital hale getirdik. Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri, üyelerimiz adına yakından takip ederek, ekonomiye ilişkin alınan tüm tedbirleri, üyelerimize kesintisiz ve anında duyurduk. Bu süreçte sosyal medya hesaplarımızı, internet sitemizi ve SMS sistemimizi çok daha aktif şekilde kullanıyoruz. Ulusal ve uluslararası tüm fuarlar iptal olduğu için hedef Pazar ülkelere yönelik sosyal medya üzerinden tanıtım kampanyaları düzenledik. Diğer taraftan üyelerimizin bu zor süreçten en az zararla çıkması için yaşanan gelişmeleri günü gününe takip etmenin yanı sıra üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizden bize ulaşan sorun ve önerileri bekletmeden anında video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantılarla üst kuruluşumuz TOBB'a, ilgili bakanlara, kurum ve kuruluşlara ilettiyoruz. 2020 yılı ne yazık ki turizm sektöre açısından kayıp yıl oldu. Hiç kuşkusuz ki bölgemiz ekonomisi açısından bu süreçte yarası en zor sarılacak sektörümüz turizm sektörü. Şimdi yeni bir kısıtlama ve sokağa çıkma sürecindeyiz. Birçok üyemiz gibi benim kendi işyerim şu anda kapalı. Ancak umutsuzluğa kapılmıyoruz. Aşı ile ilgili gelen haberler umut verici. Bu süreci iyi yönetebilirsek 2021 turizm sezonu daha az hasarla atlatacağımıza inanıyorum. Gelecekle ilgili tüm planlarımızı, hesaplarımızı etkileyen pandeminin neden olduğu yaraların sarılması elbette ki zaman alacak. Yaraların sarılmasında bu toplantımızın sektörümüze yeni kapılar açacağına inanıyorum. Toplantımıza katılarak bilgi ve tecrübelerini üyelerimizle, katılımcılarla paylaşacak olan turizm sektöründen Sayın Cem Kınay'a, Facebook Seyahat Sektörü Lideri Sayın Candaş Gültekin'e ve Facebook Kamu Ortaklıkları Müdürü Sayın Burak Karagöl'e teşekkürlerimi sunuyorum. Bölgemiz, ülkemiz ve tüm dünya için hayatın en kısa zamanda normale dönmesini diliyor, turizm sektörümüze farklı bir vizyon katacağına inandığım toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyorum.”
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan da pandemi dolasıyla turizm sektörünün yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.
Turizmciler Yeni Trendleri yakından takip etmeli
Etkinlikte katılımcılara turizmde yeni trendler ve dijitalleşme konularında örneklerle sunum yapan, turizm sektörü duayeni Fütürist Otelci Dr. Cem Kınay, turizmde sürekli yeni trendler doğduğunu belirterek, "Bugün trend olan yarın olmayabiliyor. Turizm sektöründekilerin bu trendleri yakından takip ederek ayak uydurmaları gerekiyor. Turizmde şu anda deneyimleme, yerellik, doğa, lezzet, dijitalleşme çok önemli. Turizm doğasız olmaz, Fethiye ve Marmaris bu açıdan çok şanslı. Günümüzde lezzet sektörün tam ortasında yer alıyor. Misafirler, doğayı, kültürü, lezzetleri, coğrafyayı yerel olanı görmek için geliyor." dedi
Dijitalleşmeden yenilikten korkmamak gerektiğini dile getiren Dr. Cem Kınay, turizmde trendlerin ve değişimin pandemi öncesinde başladığını, yeni nesille birlikte yeni bir zihniyet olduğunu, yeni nesil bir yolculuk başladığını kaydetti. Turizm sektörünün de yeni trendlere uygun dönüşümün ancak dijitalleşme ile mümkün olabileceğine vurgu yapan Kınay, yapay zekanın tüm sektörlerle birlikte turizme de el attığını konaklama ve seyahat sektörünün bunu iyi kullanması gerektiğini anlattı. Yeni dünya vatandaşı türünün dijital göçebeler olduğunu ifade eden Cem Kınay, yeni trendlere ayak uydurabilmek için Z neslinin ne düşündüğünü bilmenin önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Konaklama sektöründe büyük bir karmaşa var. Önümüzdeki dönemde bağımsız küçük otellerin önemi ve sayısı daha da artacak. Fethiye ve Marmaris bu açıdan şanslı konumda. Pandemi ile ilginin arttığı kiralık evler, gündemde, bu trend genişliyor. Deneyimler çok önem kazandı. İnsanlar deneyimlere bakarak nerede tatil yapacaklarına karar veriyorlar. Aynı şekilde yerellik, lezzet doğa çok önemli trendler. Turizm insan faktörü ile yürüyen bir sektör. Turizm sektörünün aktörleri 365 gün misafirleri ile iletişim kurmalı. Kesintisiz iletişim halinde olmalı. Veriler kullanılarak pazarlama yapmak sizleri öne çıkaracaktır. Misafirlerinizin doğum günleri gibi önemli günlerini kutlayın. Konaklama sektörü, değişimi, teknolojiyi takip etmeli, dijitalleşmeye, inovasyona önem vermeli. Bir başka önemli konu da markalaşma. Fethiye ve Marmaris bu konuda son dönemde büyük atılım yapıyor. Muğla değişen trendlerle birlikte potansiyelini ve avantajlarını iyi değerlendirirse Antalya'nın önüne geçecektir. Bölgesel, destinasyon pazarlama önem kazanıyor. Fethiye ve Marmaris platformlarının olması önemli. Sosyal medya platformları iyi kullanılmalı.”
Hikayeni anlat
Cem Kınay'ın ardından sunum yapan Facebook Seyahat Sektörü Lideri Candaş Gültekin de katılımcılara değişen tercihlerin iyi takip edilmesinin gerekliliğini anlattı. Konaklama ve seyahat firmalarının sosyal medyada hikayelerini çarpıcı bir şekilde anlatması gerektiğini belirten Candaş Gültekin, üç boyutlu VR ve AR deneyimlerine ilginin arttığını bildirdi.
Daha sonra söz alan Facebook Kamu Ortaklıkları Müdürü Burak Karagöl de facebook'da 2.7 milyar, instagram'da 1 milyar aylık aktif kullanıcı sayısı olduğuna işaret ederek, turizm sektörü sektöründe formatların başında videolar geldiğini aktardı. Hikayelerin son dönemde popüler olduğunu ifade eden Burak Karagöl, sosyal medyada turizm odaklı pazarlamanın inceliklerini hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme