TURİZM ENVANTERİ ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ AKADEMİSYENLERİN GÖRÜŞLERİ ALINDI
FTSO Likya Salonu'nda 20 Temmuz 2022 Çarşamba günü düzenlenen toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, İMEAK DTO Fethiye Şubesi Başkan Danışmanı Mehmet Eskici, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç Dr. Işıl Arıkan Saltık, Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nilgün Avcı, MSKÜ Araştırma Görevlisi Dr. Cemal Artun, Uygar Turgut, Turizm Envanteri Yürütme Kurulu üyeleri Süleyman Kaya, Naci Dinçer ve Uğur Çaçaron, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu katıldı.
Turizm Envanteri Yürütme Kurulu üyesi Naci Dinçer, toplantıda katılımcılara envanterin çıkış noktası, gerçekleştirilen çalışmalar ve hedeflenen sonuçlara ilişkin bilgi verdi. Bölgenin turizm tanıtımının dağınık şekilde ve ağırlıklı olarak turizm işletmeleri tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Naci Dinçer, uzun yıllardır devam ettirmeye çaba harcadıkları turizm envanteri belirleme çalışmasını FTSO'nun sahiplenmesiyle sistemli olarak devam ettiklerini vurgulayarak destek dolayısıyla Başkan Osman Çıralı'ya teşekkür etti. FTSO ev sahipliğinde mart ayında yapılan geniş katılımlı toplantı akabinde saha çalışmalarıyla bölgedeki doğal, tarihi, kültürel ve sosyal değerlerin tespiti ve kıymet takdiri çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını anlattı. Dinçer, envanter çalışmasıyla toplanan verilerin bölgenin turizm stratejisinin belirlenmesinde ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.
Toplantıda envanter çalışmasında gelinen aşamada, bundan sonra gerçekleştirilecek faaliyetler açısından yol haritasının belirlenmesi için akademisyenlerin görüşleri alındı. Destinasyonlara ait kapasite tayininin yapılması ve SWOT analizlerinin gerçekleştirileceği yöntemin belirlenmesi konusunda MSKÜ İşletme Fakültesi turizm işletmeciliği bünyesinde bilimsel çalışmaları bulunan akademisyenlerden destek alındı.
Turizm envanterinin oluşturulması kapsamında bölgeye ait olarak belirlenen 101 çekim noktasına dahil edilecek temalar belirlenerek, kümelenme oluşturulması faaliyeti yapılırken, her temaya ait SWOT analizleri gerçekleştirilecek. Son olarak da önem performans çalışması yapılarak çekim noktalarının ve bu noktalarda sağlanan hizmetlerin önem hiyerarşisi ortaya çıkarılacak. Her bir çekim noktasının bölgeye gelen turistlere sağladığı memnuniyet ise turistlere yönelik düzenlenecek anketlerle ölçümlenecek.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) bünyesinde başlatılan ve devam eden turizm envanteri çalışmasının, bölgenin turizm stratejik planının temeli olacağını kaydeden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bu kapsamda Fethiye ve Seydikemer'de turizm açısından çekim gücü oluşturan hatta gelecekte çekim gücü oluşturması beklenen doğal, tarihi, kültürel ve sosyal değerlerin tespiti, korunması ve kullanma kapasitesinin tayin edilmesinin önemini vurguladı. Turizmde kullanma-koruma dengesinin turizm sektöründe sürdürülebilirlik açısından dikkate alınması gerektiğini ifade eden Çıralı, “Turizm değerlerimizin kullanma kapasiteleri akademik yöntemlerle ve akademisyenlerimizin katkılarıyla belirlenecek. Bölgemizin turizm envanterinin çıkarılarak, turizmdeki amacının belirlenmesine, alternatif turizm olanaklarıyla bölgemizin turizm stratejisinin oluşturulmasına katkı yapacak çalışmalara katkı sunan ve sunacak olan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Her geçen gün değeri artan bölgemizin, turizm stratejisi oluşturularak, turizm yatırımlarına ve tanıtımına buna uygun yön verilmesiyle hem bölgemizin hem de üyelerimizin kazanmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.