Turhan Doğu, 'Ülke bu şekilde yönetilemez'

Yurt dışından Türkiye'ye gerçekleşen düzensiz göçten rahatsızlık duyup, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)e bir soru listesi yollayan genç siyasetçi Turhan Doğu, CİMER'den gelen cevapları FRT TV ile paylaştı. Turhan Doğu, 'Türkiye Cumhuriyetinin mültecilerle alakalı günlük popüler söylemler dışında uzun vadeli hiçbir plan ve programı yoktur' dedi.

  • 1797
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Son dönemde ülkemize düzeniz kaçak göçmen girişinden rahatsızlık duyan genç siyasetçi Turhan Doğu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)e göçmenlerle ilgili 9 adet soru yolladı. Göçmenler hakkında gönderdiği sorulara yanıt arayan Turhan Doğu, CİMER'den gelen cevap ile şaşkınlığa uğradı. Gönderdiği soruların cevapları yerine konulara yüzeysel cevapların gelmesini hayretle karşılayan Turhan Doğu, “ Bizim siyasi ve toplumsal inancımıza göre topluma ve millete hizmet etmek için illa bir mevkii veya makamda olmamız gerekmediğine inanıyoruz. Bizim vicdanımız ve aklımız bir yerde olmadan toplum ve memleket için bir şeyler yapabilmeye yeterlidir. Bu duygularla CİMER'i sadece bir şikayet aracı olarak değil, adeta mecliste bir vekilmişiz ve bir soru önergesi veriyormuşuz gibi arkadaşlarımızla beraber 2 seneden beri kullanıyoruz. Bu yüzden de CİMER'e Türkiye'de son zamanlarda ki girişlerle ve gelenlerin denetimiyle alakalı, denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı, gelen kişilerin kim olduğu ve en önemlisi de bu benim kendi görüşümdür kaybolduğu iddia edilen 100.000 silaha ulaşmaları halinde ne olacağına dair sorular sorduk. Bunların Taliban'la bağlantılarını sorduk. Devletimize teşekkür ederiz bize uzun bir cevap vermişler. Ancak şunu gördük ki verdikleri cevap bizim sorularımızla hiçbir alakası olmayan cevap. Bunun üzerine şunu gördüm binlerce yıllık devlet geleneği olan Türkiye Cumhuriyetinin mültecilerle alakalı günlük popüler söylemler dışında uzun vadeli hiçbir plan ve programı yoktur. Bu ülke bu şekilde yönetilemez, büyük Orta doğu projesinin en büyük isteği olan Türk milletini bu topraklar üzerine asimile etme kampanyasını en büyük adımı olan bu göçmen krizine karşı sadece sınıra duvar örmekten ileri gidemeyen iktidarın da bu olayı da hiçbir zaman çözebileceğine inanmıyorum” ifadelerini kullandı.
CİMER'E SORULAN SORULAR
1-Ülkeye son 1 ayda kaç Afgan girdi ?
2-Giriş yapan Afganların statüsü nedir ?
3-Başta Afganlar olmak üzere bu statüdekilerin kaç kişi ve nerede olduklarını (il,ilçe) biliyor musunuz ?
4-Üçüncü ülkeye gönderilecekler mi ?
5-İstanbul sahilde görüntülenen askeri üniformalı Afganlar kimindir ?
6-Kaçak giren afgan uyruklu kısılerın talıbanla bağı varmıdır ?
7-Askeri kıyafetlerin bu insanların üzerinde ne işi var ?
8-Bu insanların kamu huzunuru cebir ve şiddet ile bozma girişimine kalkışmayacağına dair garantiniz nedir ?
9-Devletin bile bulamadığı kayıp silahlara ulaşabilirler mi ? Ulaşılırsa ortaya cıkacak bu tehlikenin farkında mısınz ?
CİMER'DEN GELEN CEVAP
Başvuruya Cevap Veren Birim: Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanlığı
Sayın DOĞU,
Başvurunuz Genel Müdürlüğümüz tarafından incelenmiştir.
Ülkemize yasadışı yollardan girişlerin engellenmesi ve düzensiz göçle etkin mücadele amacıyla sınırlarda fiziki güvenlik tedbirleri azami düzeyde alınmaktadır.
Bu kapsamda;
• İran sınır hattımızın güvenlik duvarları örülmüş ve aydınlatma sistemi ile donatılmıştır.
• Bunlara ek olarak kamera ve algılayıcı sistemler inşa edilerek düzensiz göç hareketlerinin sürekli olarak izlenebilmesi sağlanmıştır.
• Termal kameralarla gece geçişlerinin önlenmesi sağlanırken aynı zamanda İHA'lar vasıtasıyla düzenli olarak sınırlarımız kontrol altında tutulmaktadır.
• Doğu sınırımızda entegre sınır yönetiminde kilit rolü olan elektro optik kuleler ve haberleşme kuleleri büyük oranda tamamlanmıştır.
• Güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla EGM ve JGK tarafından sınır bölgelerimize ve düzensiz göç rotası olarak belirlenen lokasyonlara ilave birlikler sevk edilmiştir.
• Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yaptırımları artıran yeni hukuki düzenlemeler uygulamaya konulmuş olup göçmen kaçakçılarının kullandıkları araç vb. unsurlara el koymaya ilişkin yasal düzenleme getirilmiştir.
• Kolluk birimlerimizce yapılan yol kontrolleri arttırılmıştır.
• 24/12/2019 tarihinde 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan değişiklik ile “göçmen kaçakçılığı” ve “insan ticareti” suçları katalog suçlar kapsamına alınmıştır. Göçmen kaçakçılarına yönelik operasyonlar arttırılmıştır.
Tüm bu tedbirler dışında, ülkemize yasa dışı yollarla giriş yapabilmiş yabancılar kolluk birimlerince yakalanarak sınır dışı etmeye ilişkin iş ve işlemleri gerçekleştirilmek üzere İl Göç idaresi Müdürlüklerine teslim edilmektedir. Ülkemizde yakalanan tüm düzensiz göçmenlerin parmak izi verileri alınmaktadır.
Hakkında İl Göç İdaresi Müdürlüklerince sınır dışı etme kararı alınan yabancılardan kaçma kaybolma riski bulunan, Türkiye'ye giriş-çıkış kurallarını ihlal eden, sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında anılan Kanunun 57'nci maddesi çerçevesinde idari gözetim kararı alınmakta ya da bu yabancılar idari gözetime alternatif yükümlülüklere tabi tutulmaktadır. Hakkında idari gözetim kararı alınan yabancıların ise sınır dışı edilinceye kadar geri gönderme merkezlerinde barındırılmaktadır.
Bilgilerinize sunulur.


Bakmadan Geçme