TRT TÜRK HALK MÜZİĞİ SANATÇISI ANISINA LOKMA HAYRI

Fethiye Belediyesi tarafından TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ahmet Günday'ın anısına, eski adı Emekliler Meydanı olan yerin ismi 'Ahmet Günday Meydanı' olarak değiştirilerek Günday'ın, 2. ölüm yıldönümü münasebetiyle lokma hayrı yapıldı.

  • 1538
TAKİP ET

Fethiye Belediye Meclisi kararıyla Foça Mahallesi'ndeki Emekliler Meydanı olarak bilinen yerin adı, TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ahmet Günday anısına ‘Ahmet Günday Meydanı' olarak değiştirildi. 12 Mart 2021 tarihinde hayatını kaybeden Ahmet Günday'ın, 2. ölüm yıldönümü münasebetiyle yeni adı Ahmet Günday Meydanı olan yer de lokma hayrı yapıldı. Düzenlenen etkinliğe Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın sonunda Ali Rıza Topçu, sanatçı Tahsin Duru, belediye sanatçısı Adem Kazan, Ali Tunç ve yazar İlhan Kurt merhum Günday ile olan anılarını anlatarak Başkan Karaca'dan heykel sözü alındı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise Cumhuriyetin 100. yılında heykeli Bahriye Üçok Parkı'na yapacağını söyleyerek merhumun eşi Şükran Günday'a tablo hediye etti.


“KÖYÜMÜZE GELDİĞİNDE HEP BU MEYDANA GELİRDİ”
Ziyarette konuşan Ali Rıza Topçu, “Ülke olarak yastayız. Gerçekten çok büyük bir felaket atlatıyoruz. Ahmet Dayı'mızın da hayattan göçüp gidişinin 2'nci yılına ulaştık. Bizi bırakıp gitti. Bilhassa ben Ahmet Dayı'yla iç içe yaşadım. Köyümüze geldiğinde hep bu meydana gelirdi. Köyümüzün ileri gelen kişileriyle muhabbet ederdi. En çok onları sever, onlardan haz alırdı. Köyümüzün ileri gelen sanatçısıydı. Bizim sesimiz olurdu.” Dedi.


“AHMET GÜNDAY'DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM”
Yazar İlhan Kurt, merhum Ahmet Günday'dan çok şey öğrendiğini belirterek, “İlk folklor koro ekipleri başladığı zaman küçük Mustafa'nın bize ustalık yaptığı dönemde ben çömezdim, 10 yaşlarındaydım. Ben Kayacık'ta çalışırken, Ahmet Hocam da öğretmenlik yapıyordu. Görüşmeye fırsatım olmuyordu. Daha sonra 1970-80 yılları arasında plakçılık yapmaya başladım. Ahmet Günday abimin de yeni yeni plakları çıkmaya başlamıştı. Hamdi Özbay da Şahinler Plak'ta müzik direktörüydü. Mesela benim Hamdi Abi'den öğrendiğim; “Şu Dirmil'in Çalgısı” türküsü esasında “Şu Üzümlü' nün Çalgısı” türküsüdür.” İfadelerini kullandı.


“ONUN ORGANİZASYONUYLA BİRÇOK ETKİNLİĞE KATILDIK”
Sanatçı Tahsin duru, “Sevgili Ahmet Abi'mle ben 1984 yılında tanıştım. Konservatuarda halk müziği repertuar derslerine giriyordu. Burada hemşeri olmamız sebebiyle daha yakın bir ilişkimiz vardı. İzmir'in birçok yakın beldelerinde gösterirdi kendisini. Hatta o zaman Fethiye'nin en önemli etkinliği, Kumluova Festivali de çok önemliydi onun için. Oralara onun organizasyonuyla çok gittik. Müzik birazcık da çocukluktan gelen bir şey. Ben ilkokulda da türkü söylerdim. Ahmet Abi'yi radyoda tanıdım önce.” Diyerek Ahmet Günday'ı konuklara anlattı.


“TAM MANASIYLA BİR FOLKLOR ADAMIYDI”
Belediye Ses Sanatçısı Adem Kazan, Ahmet Günday'ı “Tam manasıyla bir folklor adamıydı. Bizler yıllarca konserlerde, festivallerde hatta albümlerde onun türkülerini ve derlemelerini icra etmeye çalıştık. Onun hem eserlerindeki dokunuşları hem sesi hem de esprili bir duruşu vardı. Ahmet Abi'yle benim çok fazla bir arada olma şansım olmadı. Ancak sanırım 1992 senesiydi; yöremizdeki festivallerde sahne alırdı. O dönemin en iyi isimlerinden birisiydi Ahmet Abi.” İfadeleriyle andı.


“AHMET GÜNDAY, TÜRKİYE'NİN PAVAROTTİ'SİDİR”
Belediye Ses Sanatçısı Ali Tunç ise sözlerinde “Hem Fethiye'de hem İzmir'de görev yaptığım dönemde Ahmet Bey'le çok sahne paylaştım. Bunun mutluluğunu bir kez daha şu anda yaşıyorum. Yeni nesil Ahmet Günday'ı bilmiyor, tanımıyor ama bence Türkiye'nin, Ege'nin Pavarotti'sidir Ahmet Günday.” İfadelerine yer verdi.


“KENDİSİNE YAKIŞIR, DAHA GÜZEL YERLERDE GÜNDAY'IN İSMİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRMEK İSTİYORUZ.”
Son olarak merhum Ahmet Günday'ın 2'inci ölüm yıldönümünde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Aralıksız olarak 24 yıl boyunca festivallerimiz devam etti. 2009 yılında da orada belediye başkanlığı bana nasip oldu. Her zaman ben yerel sanatçılarımıza önem vermek hassasiyetindeydim. Bölgede arkamızdaki sanatçılarla birlikte, elbette star sanatçılar da getiriyorduk ama yöremizin sanatçıları çok daha önemliydi. O bölgede 3 gün boyunca süren festivallerde hepsinin sahne almalarını istiyorduk. Onlarla birlikte festivallerimizi devam ettirmiştik. Rahmetliyle çok uzun zaman birlikte çalışmak isterdim ama nasip olmadı. Maalesef 2021 yılında kendisini kaybettik. Elbette ki be onun anıtını Cumhuriyetin 100'üncü Yılı'na yakıştırıyorum. Elbette ki Cumhuriyet'in 100'üncü yılında sizlerle birlikte çok büyük bir kalabalıkla o anıtın açılışını hep beraber Özer Ongun Kültür Merkezi'nin yanında yapacağız. Çok görkemli bir şekilde anmak isterdik. Ama sizler de biliyorsunuz ki 50 bine yakın canımızı kaybettik. Ondan dolayı Mayıs'a kadar bütün müzikli etkinlikleri durdurduk. Mayıstan sonra inşallah hem anıtın açılışında hem Ahmet Hoca'mın ölüm yılında hep beraber sizlerle buluşup onu hatırlayacağız ve anacağız. Onu ömür boyu hep hatırlayacağım çünkü çok değerli bir sanatçıydı. Kendisinin de ilgisi ve isteği olması doğrultusunda, ailesinin de bilgisiyle ve talepleriyle bu meydanı düzenledik. Kendisine yakışır, daha güzel yerlerde ismini ölümsüzleştirmek istiyoruz. Tekrardan kendisine rahmet diliyorum.” Diyerek merhum Ahmet Günday'ın anıtı için söz verdi.

Bakmadan Geçme