Trafik Sigortasında Büyük Değişiklik! Bedeni Hasarlar İçin Yeni Havuz Sistemi Geliyor

Trafik sigortası sistemi köklü bir değişiklikle yeniden düzenleniyor. Üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre, trafik sigortasında bedeni hasarlar için kamu tarafından bir havuz oluşturulacak. Bu sayede sigorta şirketleri sadece maddi hasarları karşılayacak, vefat ve sakatlık gibi bedeni hasarların tazminatları ise kurulacak havuzdan ödenecek. İşte detaylar...

  • 120
TAKİP ET

Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme Yolda
Trafik sigortası şirketleri, 2023 yılında 13 milyar TL zararla yılı kapatırken, bu zararın 2024 yılında 20 milyar TL'yi aşacağı tahmin ediliyor. Sigorta şirketleri uzun zamandır trafik sigortası primlerinin yetersiz olduğundan şikayet ediyor ve tarifelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyordu. Ancak, Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, sorunların çözümü için bedeni hasarlar için kamu tarafından bir havuz sistemi kurulması planlanıyor.

Bedeni Hasarlar İçin Havuz Sistemi Geliyor
Yeni düzenlemeye göre, trafik sigortasında vefat ve sakatlık gibi bedeni hasarlar için kamu tarafından bir havuz oluşturulacak. Sigorta şirketleri sattıkları her poliçede, bedeni hasarlar için belirlenen primin %50 ila %80 arasındaki bir kısmını bu havuza devredecek. Oranlar, sigorta şirketlerinin mali durumlarına göre farklılık gösterecek. Böylece sigorta şirketleri için bedeni tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacak ve sadece maddi hasarlar şirketler tarafından karşılanacak.

Sigorta Şirketlerinin Yükü Hafifleyecek
Bu yeni havuz sistemi ile 2025 yılının ortalarından itibaren sigorta şirketlerinin bedeni hasar sorumluluğu sona erecek. Mevcut durumda bedeni hasarların sigorta şirketleri tarafından karşılanması, maliyetlerin artmasına ve dava süreçlerinin uzamasına neden oluyor. 2024'ün ilk yarısında sigorta şirketlerinin karşılayacağı 4,5 milyar TL'lik bedeni hasarın, 3,5 milyar TL'si dava konusu. Yeni sistem, bu uzun dava süreçlerinin de önüne geçmeyi hedefliyor.

2025'te Hayata Geçmesi Bekleniyor
Trafik sigortası bedeni hasarlar için getirilecek bu yeni düzenlemenin 2025 yılının ortalarında hayata geçmesi planlanıyor. Bu sistemle birlikte sigorta şirketleri maliyet açısından rahatlayacak ve bedeni hasarların kamu tarafından kurulacak havuzdan ödenmesi sağlanacak.

Bakmadan Geçme