Torba Yasası ile SGK'lılara Müjde

EYT'de kapsam dışı kalan, prim eksiği olan, yaş şartını tamamlayamayan Milyonlarca kişi erken emekli olacak. Torba yasası ile 2000 sonrası SGK'lılara yeni düzenlemeler kapsamında olacak.

  • 173
TAKİP ET

SSK ve bağ-kurlu çalışanlar torba yasa içinde bulunan erken emeklilik düzenlemelerini kapsıyor. Torba yasa, Ekim ayından meclisin yeniden çalışmaya başlaması ile birlikte görüşülecek ilk gündemlerden biri olacak. Birçok düzenlemeyi içeren yeni torba yasa ile BAĞ-KUR prim indirimi 3600 ek gösterge, ev hanımlarına erken emeklilik başta olmak üzere yasal düzenlemeler yapılacak.

TORBA YASA İLE MÜJDE GELİYOR

Meclise sunulan 2. Torba yasa içerisinde özellikle 2000 sonrası sigortalı olan milyonlarca vatandaş için emeklilik düzenlemeleri geliyor. Öncelikle bağ-kurlulara prim indirimi merakla beklenen en önemli düzenlemeler arasında yer alıyor. 2. Torba yasa ile birlikte bağ-kurlulara 1.800 günlük prim indirimi uygulanacak. Yani 9000 gün olan prim gün sayısı şartı 7200'e düşecek. Böylece milyonlarca bağ-kurlu daha az prim ödeyerek daha erken emekli olma şansına sahip olacak.
Özellikle 2000 sonrası sigortalı olan bağ-kurluları kapsayacak olan düzenleme ile birlikte SSK ve bağ-kur prim eşitlemesi gerçekleşecek. Ancak bu düzenleme herkesi kapsamıyor.

BAĞ-KUR PRİM İNDİRİMİ KİMLERİ KAPSAYACAK

Küçük esnafa yönelik olarak başlatılan yeni prim indirimi düzenlemesinden 10 ve altında personeli olan esnaflar yararlanacak. 2000 öncesi ve sonrası sigorta girişi olan esnafların prim gün sayısı 9000 günden 7200 güne indirilecek. Böylece küçük esnaf için 5 yıl erken emeklilik imkanı ortaya çıkacak. Fakat düzenleme yine yaş şartını da kapsamıyor. Yani prim gün sayısı düşecek ancak yaş şartında herhangi bir indirim uygulanmayacak.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Torba yasa Ekim ayında TBMM gündemine gelecek. Görüşülecek ilk maddelerden biri de bağ-kur prim indirimi olacak. Çünkü bağ-kur sigortalısı olan küçük esnaf uzun zamandan beri bu düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. 1 Ekim itibarıyla TBMM'de yeni yasama dönemi başlayacak ardından da torba yasa maddeleri peş peşe oylanacak. Eğer meclis genel kurulunda yapılacak Oylamada prim indirimi düzenlemesi kabul edilirse hemen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Cumhurbaşkanının da imzalaması durumunda yeni torba yasa düzenlemesi resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlüğe girecek.

Bakmadan Geçme