Titan için su altında son saatler
Buzdağına çarpması sonucu, birçok kişinin yaşamını yitirdiği, aynı zamanda filmlere konu olan, Titanik gemisinin enkazını ziyaret amacıyla yola çıkan denizaltı Titan, pazar günü Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu. Arama çalışmaları devam ederken, Titan'daki oksijen sayısı da zaman geçtikçe azalmakta.
Titanik enkazını görmek için, 5 yolcuyla yola çıkan Titan denizaltısında aynı zamanda elektiriğinde gitmiş olabileceği tahmin ediliyor. Denizaltının içinde 10 saatten az oksijen kaldığı tahmin ediliyor bu nedenle kritik saatlere girildi.
Titandaki 5 kişi kim?
58 yaşındaki İngiliz milyarder Hamish Harding, 48 yaşındaki Pakistanlı ünlü işadamı Şehzade Davud ve 19 yaşındaki oğlu Süleyman da bulunuyordu. 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henri Nargeolet ve denizaltının da sahibi olan OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO'su Stockton Rush da deniz aracıyla dalış yapanlar arasındaydı. Turistik dalış için belirlenen fiyat şirket tarafından kişi başı 250 bin dolar olarak açıklanmıştı.
Titan Denizaltısı nedir?
1912 yılında batan Titanik gemisi denizin 3 bin 810 metre derininde yatıyor. Titan'ın ortalama 2 saatte Titanik batığına ulaştığı biliniyor. Oyun konsoluyla kontrol edilebilecek kadar küçük denizaltında sınırlı sayıda insan var. Küçük çaptaki bu denizlatı, diğerlerine kıyasla sınırlı güçle hareket edebiliyor. Oksijende, elektrikte sınırlı sayıda. Gemiyle destek alarak denize dalış yapıyor ve daha sonra güverteye yine bir güçle çekiliyor.
Titan denizlatısı, 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu küçüklükteki denizaltında yolcular yerde oturuyor ve ihtiyaçlarını gidermek için tuvaletleri ve mahremiyet içinde aralarında perde bulunabiliyor.
Atlantik Okyanusu'nda salı gecesi ve çarşamba sabahı seslerin tespit edildiği bölgede yapılan aramalarda henüz bir sonuca ulaşılamadı.
Oldukça derin olan okyanusta, sınırlı sayıda elektriği ve gücü olan denizaltı için hala umutlar devam ediyor. Ekipler çarpma sesinin geldiği ve bu sesin neyden çıktığını bulmaya çalışıyorlar.
ABD Sahil Güvenlik yetkilisi ,Yüzbaşı Jamie Frederick, sesler hakkında ise "Ne olduklarını bilmiyoruz" dedi. Şu ana kadar incelenen veriler sonuçsuz kaldı. Arama çalışmaları halen devam etmekte.