THK 96. kuruluş yıldönümünü kutladı

Türk Hava Kurumu Fethiye Şubesi, THK'nın kuruluşunun 96. yıldönümünü törenle kutladı. Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen programa korona virüs salgını dolayısıyla kısıtlı bir katılım oldu. THK Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya, 'THK çatısı altında Türkiye'de sportif havacılığın istisnasız tüm branşları ve disiplinleri icra edilmektedir. THK adını gökyüzüne altın harflerle yazdırdı' dedi.

  • 1719
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, THK Fethiye Şubesi Başkanı Mustafa Özkaya, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin katıldığı kutlama programı; Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde yapıldı. İlk olarak THK çelengi, Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya ve Genç Kanatlar üyeleri tarafından anıta sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız söylendi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı THK Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya yaptı. Özkaya konuşmasında, “Türk Hava Kurumu adını gökyüzüne altın harflerle yazdıran birçok havacıyı da çatısı altında barındırmıştır. 1931 yılında, Pilot Vecihi Hürkuş kendi atölyesinde ürettiği uçakla Ankara'dan havalanarak küçük bir Türkiye turu yapmayı başardı. 1932 yılında Cemiyet'in yurt dışında eğittiği mühendislerden Selahattin Reşit Bey ve ekibi motor ve pervanesi dışında tüm parçaları Türk malı olan ilk ulusal tipteki uçağımızın (MMV-1) prototipini üretti. Bu üretim bütün yurtta çok büyük heyecan yarattı. İstikbal Göklerdedir! Bu, o yılların coşkusu içinde söylenen sadece bir çift güzel söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedef oldu. Bu amaçla 3 Mayıs 1935'de Türkkuşu kuruldu. Atatürk'ün yıllar boyu her gittiği yerde konuşmalar yaparak gençliğe vermek istediği havacılık aşkı, havacılık coşkusu, kısa sürede sonuca ulaştı ve gençler akın akın Türkkuşu'na koşmaya başladı. Kurum, Vatan göklerine aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in de bulunduğu, birçok değerli insan yetiştirdi.
THK çatısı altında Türkiye'de sportif havacılığın istisnasız tüm branşları ve disiplinleri icra edilmektedir. Bünyemizde her branşın bir okulu bulunmaktadır. Her yıl THK Havacılık Eğitim Merkezleri başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki havacılık kol ve kulüplerinde, Halk Eğitim Merkezleri'nde ve THK tarafından yurdumuzun çeşitli bölgelerinde açılan bölgesel kurslarda binlerce sporcu yetiştirilmektedir.
Ülkemizin havacılık alanındaki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 2011 yılında THK Havacılık Vakfı tarafından Türk Hava Kurumu Üniversitesi kurulmuştur. Türk Hava Kurumu'nun havacılık alanındaki eşsiz tecrübe ve kabiliyetlerini akademik dünya ile bütünleştirmeyi amaçlayan Üniversite bünyesindeki fakülteler ve yüksekokullar ile havacılık sektörüne istihdam imkanı sağlamaktadır” dedi.

ETKİN GÖREVLER İCRA ETTİ
Özkaya, “Türk Hava Kurumu, havadan yangın söndürme imkan ve kabiliyetini ülkemize kazandıran ilk ve tek ulusal kurumdur. Kurum ormanlarımızın yangınlara karşı korumasında ülkenin dört bir tarafında 1985 yılından itibaren havadan yangın söndürmüş ve bu faaliyeti yürütürken şehitler vermiştir. Yıllarca bu hizmeti sürdüren Kurum 1985-2017 yılları arasında 5 bin 697 orman yangınına, 25 bin 118 saat uçuş yaparak müdahale etmiştir. Kurum, 6 ton su atma kapasitesine sahip 9 adet amfibik havadan yangın söndürme uçağı ile orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik başarılarıyla ülkemiz sınırlarının dışında da takdir toplamıştır. Kurum başta Kıbrıs, Arnavutluk, Libya, İtalya ve Kore'de orman yangınlarına yönelik başarılı ve etkin görevler icra etmiştir. Kurum, 17 adet hava ambulans helikopterleriyle 2013 yılından beri Sağlık Bakanlığı nezdinde yurdumuzun her köşesinde acil hasta ve yaralıları 7/24 en yakın sağlık kuruluşlarına süratle ulaştırmaktadır.
THK Şubelerine kayıtlı 13-25 yaş aralığında 10 binin üzerinde genç kanadımız var. Genç kanatlarımız ile hem faaliyetlerimizi daha enerjik bir şekilde yapıyoruz, hem de gençlerimizin sosyal çalışmalara katılımını sağlarken aynı zamanda da gökyüzüne yeni kanatlar kazandırıyoruz” diye konuştu.

HAVACILIĞIN TURİZME KATKILARINI ANLATTI
THK Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya, “İnsansız Hava Araçlarının (İHA); askeri, sivil (hobi ve ticari) ve bilimsel amaçlı profesyonel kullanımlarının ülkemizde ve tüm dünyada hızla arttığı, hatta önümüzdeki yıllarda bu konunun daha fazla gündem oluşturacağı değerlendirilerek 2017 yılından beri İHA kursları düzenliyoruz. İHA sertifikası verme yetkisine sahip THK bu konuda da yine Türkiye'deki öncü kurumlardan biridir. Kurum 1930'lu yıllardan beri edindiği model uçak, radyo kontrollü model uçak ve roket tecrübesi ile İHA kurslarını hem teorik hem de uygulamalı olarak vererek bu konuda da becerisini, öncülüğünü ve kabiliyetini ortaya koyuyor. THK o yıllarda, sanayii ve teknik faaliyetlerin yanında sportif alanda çok ciddi bir vizyon ortaya koyarak ve kurulduktan 4 yıl sonra 1929'da havacılık faaliyetlerinin dünya çapında gelişmesini sağlayan ve sportif havacılık sahasında uluslararası tek ve en üst organ olan Uluslararası Havacılık Federasyonu'na (FAI) üye olduk. O günden bugüne gelişmiş alt yapısı ve yetişmiş kadrolarıyla Türkiye'nin Milli Hava Sporları Kontrol Otoritesi (NAC) unvanını taşır. Bu nedenle THK, Türkiye'nin resmi ulusal ve uluslararası şampiyona düzenleme yetkisine sahip, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları gibi Birinci Kategori yarışmalara gönderilecek Milli Takım Sporcularını belirlemeye yetkili, uluslararası diğer resmi yarışmalara katılmak isteyen sporculardan hak edenlere FAI lisansı verebilen, Türkiye'de düzenlenen resmi organizasyonlarda elde edilen dereceleri ve rekorları tescil etmeye yetkili tek resmi kurumdur. Her yıl, FAI takvimine uygun olarak sportif havacılığın bütün branşlarında ulusal ve uluslararası şampiyonalar ve yarışmalar düzenlemekteydik ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılından itibaren bu faaliyetlerimize ara verdik. Türk Hava Kurumu aynı zamanda EAS'ın (European Airsports) 1989 yılından beri üyesi. EAS; FAI ile birlikte sivil havacılık ve elemanlarının çıkarları için çalışmaktadır. THK 1997'de FAI tarihinde bir ilk olarak tüm hava sporlarının yarıştığı 1.Dünya Hava Oyunları'nı gerçekleştirdi. Olimpiyatlardan sonra katılımcı açısından dünyanın en büyük yarışması olan bu oyunlar sayesinde amatör havacılığa kazandırdığımız sadece Kapadokya ve Fethiye Babadağ bölgesinde yılda ortalama yüzde 80'i yabancı turist olmak üzere 750 bin ziyaretçi, balon turu yapıyor veya yamaç paraşütüyle uçuyor. Bu faaliyetler, ülke turizmine bir yılda konaklama, yeme-içme hariç 100 milyon dolar civarında gelir getiriyor” ifadelerini kullandı.

THK Fethiye Şubesi tarafından organize edilen 96. kuruluş yıldönümü programı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.

Bakmadan Geçme