Telsiz haberleşmesinde büyük bir eksik giderildi

Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren SER Elektronik Sistemler, Ar-Ge çalışmaları sonucunda her türlü telsiz haberleşmesini kaydedebilen, ilave bir donanım veya yazılıma ihtiyaç duymayan entegre ve kompakt bir cihaz geliştirdi.

  • 10433

Geçen yılki İstanbul depreminde bir kez daha görüldüğü gibi iletişim altyapılarının çok büyük bir bölümü deprem vb. doğal afetlere karşı son derece dayanıksızdır. Hücresel ağlar aşırı yüklenme nedeniyle devre dışı kaldığında GSM hatlarıyla haberleşme yapılması mümkün olmayabilmektedir. Telsiz haberleşme sistemleri ise, özellikle diğer sistemlerin devre dışı kaldığı afetler ve acil durumlarda sağladığı kesintisiz iletişim imkanıyla birçok kurum ve kuruluşun vazgeçilmezidir.Üstelik gelişen teknoloji sayesinde telsiz sistemleri artık akıllı telefonlardaki gibi birçok yenilik ve kullanışlı özellik de kazandı.

Ancak, yine de telsiz haberleşmesinde büyük bir eksik söz konusuydu ve bu eksik insan hayatının söz konusu olduğu afetler ve acil durumlarda daha da ön plana çıkıyordu.Haberleşmedeki bu eksiklik sonunda giderildi. Üstelik bir Türk firması tarafından ve tamamen yerli ve milli imkanlarla…

Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren SER Elektronik Sistemler, Ar-Ge çalışmaları sonucunda her türlü telsiz haberleşmesini kaydedebilen, ilave bir donanım veya yazılıma ihtiyaç duymayan entegre ve kompakt bir cihaz geliştirdi. KOSGEB ve Hacettepe Teknokent desteğiyle geliştirilen proje kapsamında üretilen ve Prolupus adı verilen telsiz ses kayıt cihazı; analog, dijital, VHF veya UHF olmak üzere her türlü telsiz haberleşmesini eş zamanlı olarak kaydedebiliyor. Kurum ve kuruluşların kullandığı frekanslarda 8 kanala kadar telsiz haberleşmesini izleyip kaydedebilen cihaz yaklaşık 1 senelik telsiz görüşmesini depolayabiliyor, bulut erişimine açıldığı takdirde sınırsız depolama kapasitesi sunuyor. Bulut erişimiyle cep telefonu, bilgisayar vb. cihazlarla uzaktan erişilebilen cihaz Türk mühendisleri tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

Ses kayıt cihazının dünya devi firmaların benzer ürünleriyle kıyaslanınca rakipsiz olduğunu söyleyenSER Elektronik mühendisleri, dünya pazarındaki mevcut ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu, üstelik farklı sistemler için (analog/dijital, VHF/UHF) farklı ürünler gerektiğini, birçok ürünün tek başına çalışamadığı ve ilave bir donanım/yazılıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

SER Şirketler Grubu CEO'su Erhan Evlimoğlu; hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı, maden sahaları, sanayi tesisleri ve inşaat gibi iş güvenliğinin hayati öneme sahip olduğu sektörlerde telsiz haberleşmesinin kayıt altına alınmasının kritik olduğunu, bu alandaki eksikliği yerli ve milli imkanlarla gidermenin gururu içerisinde bulunduklarını söyledi. SER Elektronik olarak yaklaşık 20 yıldır kamu kurumları ve özel sektöre telsiz sistemleri ve altyapısı sağladıklarını aktaran Evlimoğlu: “Telsiz satışının yanında Türkiye'de ilk defa telsiz kiralama hizmetini sunarak firmalarımızahaberleşme ihtiyaçlarını ekonomik yoldan giderme imkanı sağladık” dedi. Ayrıca, bağlı firmaları OKTH (Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmetleri) Ltd. Şti. çatısı altında BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) vermiş olduğu yetkiyle Türkiye'nin her noktasında OKTH hizmeti vererek telsiz frekansı ve röle altyapısı sağladıklarını belirten Evlimoğlu, SER grubunun bir diğer firması İDE İnovasyon A.Ş. olarak da Akıllı Röle (Promatris), Anons cihazı, Telemetri cihazı, Acil Çıkış Kapısı Yönetim Sistemi gibi Ar-Ge ürünlerini geliştirdiklerini söyledi. Afetler ve acil durumlarda kesintisiz iletişim sağlaması nedeniyle telsiz sistemlerinin vazgeçilmez olduğunu aktaran Evlimoğlu “Kamu kurumlarımız ve özel sektör firmalarımızın afet ve acil durumlara yönelik haberleşme altyapısının kurulmasına yönelik hizmet sağlamaya hazırız. İnovatif yaklaşımlarla en uygun çözümleri sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme