TELMESSOS TİYATROSU MÜKEMMEL BİR FESTİVAL YERİ OLABİLİR

Piyanist ve devlet sanatçısı İdil Biret, Fethiye'nin cennet koylarında mavi yolculuk yapıyor. Eşi Şefik Büyükyüksel ile birlikte 'Holiday 5' gulet tekne ile Fethiye'den cennet koylara açılan İdil Biret, piyanosunu da teknede bulunduruyor. Tatili sırasında piyanosunun başına geçen Türkiye ve dünyanın klasik müzik sanatçısı İdil Biret, çalışmalarını teknede de sürdürüyor.

  • 5167

Yaklaşık 1 ay boyunca mavi yolculuk yapacağı öğrenilen ünlü sanatçının teknesi alışveriş için Fethiye iskelesine yanaştığı anda sanatçının geldiğini duyan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, beraberinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, Belediye Meclis üyesi Aytekin Aras, tekne sahibi ve turizmci Süleyman Kaya ile birlikte sanatçıya ziyarette bulundu.

İdil Biret'e Fethiye'ye özgü yörük kiliminin yanı sıra Fethiye çam ve petek balı, zeytinyağı, şifalı otlardan yapılmış bitkisel yağlar hediye eden Başkan Karaca, ''Sizi Fethiye merkezdeki antik tiyatronun restorasyonu tamamlanır tamamlanmaz yapacağımız açılış konserine bugünden davet ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy restorasyonun kısa sürede tamamlanması için yeni bir ihale hazırlığında bulunuyor. Kangrene dönen tiyatromuzda çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.


Piyanist ve devlet sanatçısı İdil Biret'in Fethiye'de olduğunu öğrenen Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, ünlü sanatçıyı tatil yaptığı teknede ziyaret etti. Sanatçı İdil Biret'e Fethiye'ye özgü hediyeler sunan Başkan Alim Karaca, sanatçıyı Fethiye Merkez'deki Telmessos Antik tiyatronun restorasyonunun tamamlanır tamamlanmaz açılış konserine de davet etti. Sanatçı İdil Biret, ''Bu davetinizi şimdiden kabul ediyorum. Yeter ki böylesine harika bir tiyatro restorasyondan geçirilip gün yüzüne çıkarılsın'' dedi.


''ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER''

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, ''İdil Biret çok önemli bir değer. Birçok konserinde beraber olmuştuk. Geçen yılki Yatağan'da verdiği muhteşem konserde arkadaşlarımızla beraber kendisini izlemiştik. Işıklar şehrinde Fethiye'mizde İdil Biret'i ağırlıyoruz. Gerçekten bu konuda çok mutluyum. Amfi tiyatromuzun restorasyonu bittikten sonra açılışı İdil Biret ile yapmak istiyoruz. Kendisinden de söz aldık. Fethiye'de yaşayan tüm dostlarımızı İdil Biret ile tanıştırmak istiyoruz. Çok değerli bir sanatçıyı Fethiye halkı ile buluşturmak bizim için de büyük bir onur olacaktır. Her yıl kendisini Fethiye'ye tatile davet ediyorum'' diye konuştu.

''FETHİYE'DE OLMAK ÇOK HOŞUMA GİDİYOR''

Yaklaşık 15 yıldır her yaz tatillerini Fethiye'de aynı teknede gerçekleştirdiğini ifade eden Piyanist ve devlet sanatçısı İdil Biret, Fethiye ve sanat yaşamı ile ilgili düşüncelerini FRT Televizyonuna anlattı. Arkadaşımız Erdoğan Cankuş'un sorularını cevaplandıran İdil Biret, ''Fethiye, harika bir şehir. Fethiye gerçek bir cennet. Fethiye'de tatil yaparak huzur buluyoruz'' dedi. Biret, ''Fethiye, fevkalade güzel bir şehir. Fakat biz buraya geldikçe benim sürekli gittiğim bir yer var. Buradaki bir kitapçı. Fethiye Sahaf kitapevi. Her seferinde çok güzel kitaplar buluyorum. Fethiye'nin çok güzel bir çarşısı var. Burada olmak çok hoşuma gidiyor.Tekneyle dolaştığımız zaman durduğum yerler var. Fakat Fethiye'de her yeri göremedim. Tekneyle çıkınca daha çok denizi gördüm. Bizler için de durmadan yüzmek en önemli şey. Her tarafı bir cennet ve her yeri birbirinden güzel. İnsan diyor ki bu memleketin bu kadar imkanlarına, bu kadar zenginliği var. Hayretler içinde kalıyorsun her an. Fethiye'de hemen yeni bir şey keşfediyorsun'' dedi.
''TELMESSOS TİYATROSU MÜKEMMEL''

Biret, Fethiye'de bir konser planı var mı? sorumuza ''Telmessos tiyatrosu restorasyonu tamamlanınca mutlaka olacaktır. Belediye Başkanımız da tiyatronun açılışına davet etti'' dedi. Biret; ''Fethiye'deki tiyatro restore edildiği zaman bence mükemmel bir festival yeri olabilir. Ondan sonra konserler yapılabilir. Zaten bunun üzerinde çalışıyorlar. Festivalden daha çok insanlara her an bu müziği alıştırmak gerekiyor. Herkesi ilgilendiren programlar yapmak çok dinleyici çeker. Örneğin yabancılar gelip sadece tatil köylerinde kalıyor, hiç dışarıya çıkmıyorlar. Bütün bu işler düzenlendiği zaman başka yerden de insanların gelmesini sağlamak lazım. Burada ne olduğunu hem biliyorlar hem de bilmiyorlar'' dedi.


''TIP DOKTORU OLMAK İSTERDİM''

Müziğe çok küçük yaşlarda başladığını ifade eden İdil Biret, ''Müziği kendi isteğimle seçmedim. Ben tıp doktoru olmak isterdim'' dedi. Biret; ''Elimde olmayan sebeplerden dolayı çok küçük yaşta müziğe girdim. Bunu ben seçmedim. Ben 2,5-3 yaşında piyano çalmaya başladım. Öyle de devam ettim. Ama seçseydim, tıp doktoru olmak isterdim. İşimi yine çok severek yapıyorum. Müziği tabi ki başında ben seçmedim, kendiliğinden olan bir durumdu'' diye konuştu.

''133 PLAK ÇIKARDI''

Zaman zaman eşi Şefik Büyükyüksel'in de katıldığı röportaj sırasında Büyükyüksel, İdil Biret'in Türkiye'nin hemen her yerinde konser verdiğini, sayısının çok yüksek olduğunu, büyük orkestralarla güzel işler yapıldığını, en önemlisi dünyanın bütün büyük salonlarında konser verip çaldığını, plaklar çıkardığını, plak sayısının 133 olduğunu ifade etti.

''İYİ DİNLEYİCİ OLMALI''

İdil Biret, ''Birçok insanın bu müziği doğru değerlendirmesi lazım. En önemlisi dinleyicinin olması. Dinleyici olmayınca fevkalade yetişen insanlar konser veremiyor. Bu çok fena bir durum, çünkü mesleğini yapamıyor. İcra edemiyor, ilerlemiyor. Bu biraz da deneyim meselesi. Bunun için konser imkanı yaratmak lazım. Eskiden beridir söylüyorum jones müzikalinin olması gerekir. Onu bir türlü oturtmak imkanı olmadı. Bunlar çok önemli. Başka türlü çok yetenekli insan var. Yetişiyorlar, hepsi heyecan içinde. Sonra 1-2 yıl geçiyor. Zamanla heyecanlarını kaybediyorlar. Bu çok tehlikeli bir şey. Onun için dinleyici yetiştirmek çok önemli. Belki birçok yerde plak dinletmek lazım. Plak dediğim zaman DVD götürüp dinletebilirsiniz. Yani bunu anlatmak lazım, o zaman insanlar ne kadar güzel diyebilsin. Neyi seviyorum, neyi sevmiyorum diye düşünecekler. Nedenlerini araştırmak lazım. Başka türlü yine fevkalade insan yetiştirmek lazım ki, rahatlıkla konser verebilsin. Çoğu insan da geçim sağlamak derdinde. Bu meslekle de geçim sağlamak çok güç. 1900'lerde gibi değil. 1960 yıllarından sonra başladı. Mesele Çin birdenbire müthiş bir müziği benimsedi. Şimdi milyarlarla bu işi Çin'de yapanlar var. Hem iyi tarafı hem de kötü tarafı var. Rekabet oluyor'' dedi.

''MÜZİK OKULLARI AÇILMALI''

''Fethiye'nin yanı sıra turizm bölgelerinde müzik okulları açılarak hem müzisyen hem de iyi müzik dinleyicisi yetiştirilmeli'' diyen İdil Biret; ''Fethiye her bakımdan buna çok müsait. Böyle müzikal konserler açısından Fethiye çok imkanlı. Ama konserlerin insanlara zevk vermesi lazım, mecburiyetlik hissi değil. Onun için insaflı konserler yapıp dinletmek lazım. Hep aynı şeyleri söylüyorum ama başka ne yapılabilir. Jones müzikal. Özellikle burada müzik okulları açılabilir. Birçok insan buraya gelmeye bayılıyor mesela şehirler arasında, Türkiye'de çok iyi hocalar var. 1.'lik ödülünü alan 2 çocuk da Türkiye'de yetişmiştir. Buraya da bu tarz şeyleri çekmek lazım, yapılabilir'' diye konuştu.
İdil Biret'in bugüne kadar yaptığı tüm çalışmalar bir pakette toplanarak başta Amerika olmak üzere Avrupa ve dünyanın pek çok ülkesinde satılmaya başlandığını ifade eden eşi Şefik Büyükyüksel, ''Tüm çalışmalar işte bu paketin içerisinde bulunuyor'' diye konuştu.

Bakmadan Geçme