Teleferik Fethiye turizmini uçuracak

Dünya'nın en gözde yamaç paraşütü merkezi olan Babadağ'da teleferik hayali gerçek oldu. Yaklaşık 25-30 yıldır Fethiye'nin hayalini kurduğu 'Babadağ Teleferik' projesi nihayet tamamlandı. Fethiye'nin tam 12 vali, 22 bakan ve 9 kaymakam değişmesine rağmen bir türlü gerçekleşmeyen 'Babadağ teleferik projesi' ni KIRTUR şirketi tamamladı. KIR-TUR Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kıran, Babadağ'a teleferik projesi ve sosyal tesislerle birlikte 350 milyon TL yatırım yaptı. Türk ve İsviçre firmalarının birlikte sarp kayalıklara gerçekleştirdiği proje ile yamaç paraşütü sporcuları ve Ölüdeniz manzarasını izlemek isteyenler şimdi 10 Euro'ya Babadağ'a çıkabilecek. Yatırımcı Kenan Kıran, 'Bizler bu ülkenin çocuklarıyız, insanlarıyız. Bu ülkenin çocuklarına yeni iş alanları açmak istiyoruz. İstihdam yaratmak istiyoruz. Bizim asıl hedefimiz bu. Bu proje Türk turizminin nefesi olacak. Yılda sporcu olarak 250-300 bin kişiye teleferik hizmeti verecek' ifadelerini kullandı.

  • 12607
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Ölüdeniz terasından başlayan, bin 200 rakımda bir ara istasyonu devam eden ve bin 700'de sonlanan zirveye kadarda telesiyej kullanılan Babadağ teleferik ile daha önce jeeplerle 35-40 dakikada çıkılan Babadağ'a şimdi teleferik ile 16 dakikada çıkılabiliyor. Teleferikle Babadağ'a çıkıp Fethiye'nin 25-30 yıllık beklenen hayalini görüntüledik. Müthiş bir Fethiye ve Ölüdeniz manzarasında Babadağ'ın bin 700 metrelik zirvesine sporcular ve yörede yaşayan yerli ve yabancılar teleferikle Babadağ'a çıkma mutluluğuna erişti. Önümüzdeki haftalarda açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açmasının beklendiği “Babadağ Teleferik” yamaç paraşütü pilotları için büyük bir kolaylık sağladı. Yılda öncelikle 250-300 bin yamaç paraşütü sporcusunu Ölüdeniz'den Babadağ'a çıkarmayı hedefleyen KIR-TUR Şirketi Türk turizmine mega bir projeyi kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor.

FTSO Güç Birliği Şirketi öncülüğünde yapılan ihaleyi kazanan ve 4 yılda projeyi gerçekleştiren KIR-TUR Şirketi 29 yıllık sözleşmeye göre Babadağ'ı kiralamış durumda bulunuyor. KIR-TUR Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kıran, “4 yıl önce başladığımız serüven nihayet sonlandı. Biraz tabi uzamasının nedenleri; dağın gerçekten çok zorlu bir yapı olması, başka tabi ki olumsuz şartlar yüzünden de 4 yılda tamamlandı. Mutluyuz. Proje şu anda tam anlamıyla bitti. Önümüzdeki haftadan itibaren halkın hizmetine sunacağız. Fethiye, Muğla, Türkiye için büyük bir kazanç ama ben iddia ediyorum turizm alanında bir dünya destinasyonu kazandırdık ülkemize. Bunun için çok mutluyuz. Biliyorsunuz spor yapılan bir yer. Babadağ her yöne rüzgar alabilen bir yer. Her dakika farklı yönlere rüzgar alabilen yapısıyla, denize yakınlığıyla burada yapılan sporun en üstlere çıkmasını sağlamış. Bizlerde teleferik ve telesiyej tesislerini kurarak bu hizmeti çok ilerilere taşımış bulunuyoruz. 10 binler 20 binler uçarken bir hedef koyuyoruz. Dünya da da tanınabilecek bir yer oluyor şu anda. Tahmin ediyorum önümüzdeki yıllarda sadece spor anlamında 250-300 bin bir hizmet bekliyoruz Babadağ'da. Bunun yanında sadece yüzde 30'unu teşkil edecek belki de bu işin. Yüzde 70'de turizm, gezi alanları, trekking alanları, çocuk oyun alanları, 1200 ara istasyonda yaklaşık 2 bin kişilik bir amfi tiyatromuz var. İleride belki haftada 3-4 konser verebilecek bir durum olacak. Orada da restoranlarımız var. Dağ müthiş bir yer. Yurt dışında da gördüğümüz gibi mountain band yapılabilen, trekking alanları var insanların yürüyüş yapabileceği, zıplayn hatlar daha sonra bunları da eklemlendireceğiz. İnsanları dağa geldiklerinde gün boyu vakit geçirebilecekleri bir alan oluşturmak. Eskiden turizm kum, deniz, güneş üçlemesi ile tanınırdı. Artık bu alanlarında turizm anlamında ne kadar önemli olduğunu göstermiş olacağız” dedi.

KONAKLAMA YOK
Şimdilik konaklama tesisi düşünülmediğini belirten Kenan Kıran, “İzin verildiği oranda çevreye uyumlu 15-20 konaklama alanı düşünülebilir” dedi. Kıran, “Projemizde konaklama yok. Mesire yeri olduğu için burası konaklamaya açık değil. Biz de arzu etmeyiz. Dağ korunması gereken bir yer. Ama bu değiştirilebilir. Çok fazla hasar vermeden. Çünkü çok güzel bir yer. Bunun bir alt yapısı var. Bunları çözdükten sonra dağ tipi bildiğimiz küçük yapılarda 15-20 tane konaklama alanları olabilir. İzin verildiği sürece tabi ki. Her yapılan şey bir istihdam alanı demek. Devlete verilecek bir vergi anlamına geliyor demektir” ifadelerini kullandı.
HEDEFİMİZ İSTİHDAM
Babadağ'a yaklaşık 350 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Kenan Kıran, “Son zamanlarda pandemi. Dünyanın boğuştuğu bir durum. Ülkemizin de aynı şekilde. Allah devlete yardımcı olsun. Herkesin işi zor. Tabi dağın zorluğundan dolayı da bir sürü zorluklar yaşadık. Her şey çok kolay yürümüyor. Bürokrasi önümüzü kesen, yerelde de tabiki bir takım olumsuzluklarla karşı karşıya kaldık. Biz bunları hiçbir zaman ön plana çıkartmadık. Netice de yatırımcıyız, işadamıyız. Önümüze baktık, önümüze bakıyoruz. Bizler bu ülkenin çocuklarıyız, insanlarıyız. Bu ülkenin çocuklarına yeni iş alanları açmak istiyoruz. İstihdam yaratmak istiyoruz. Bizim asıl hedefimiz o. Orman Bakanlığı'nın bir projesi bu. Sayın Bakanımızın nezdinde Orman Genel Müdürümüze, Muğla'daki Bölge Müdürümüze, Fethiye'deki işletme müdürümüze, Muğla Orman Müdürlüğü'ndeki teknik elemanlarımıza çünkü onlar çok büyük gayret sarf ettiler bizim için. Yolumuzu açmak için her şey yaptılar. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na, onların personeline, elemanlarına tek tek teşekkür ediyoruz. Fethiye Belediyesi'ne gerçekten onlarda eskiden beri yapması gereken ne varsa hiç zorlamadan onlarda bize desteklerini sürdürdüler. Önemli olan bizi sevindiren şu tabi ki; 4 yıl içerisinde hiçbir kaza, herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Çok dikkat ettik. Biz de çalışan teknik personel, çaycısından en üsttekine kadar hepsine çok teşekkür ediyoruz. Netice de biz yatırımcıyız parayı biz verdik ama onlar kazma, kürek, makine gördüğünüz gibi ne varsa kaza bela olmadan bugüne kadar getirdiler projeyi” diye konuştu.
PAZARTESİ GÜNÜ HALKA AÇILACAK
Kenan Kıran, Babadağ'a yerli ve yabancı vatandaşları Pazartesi gününden itibaren teleferikle çıkaracaklarını söyleyerek, “Önemli bir proje gerçekleştirdik. Dünyada bu tür projeler genelde Avrupa kaynaklı projeler. Avrupa'da 3 tane büyük firma var bu alanda çalışan. Biz de İsviçreli bir firma ile tedarik konusunda anlaştık. Tabi firma her anlamda kendi supervisorlereni gönderdi. Çünkü bu çok önemli bir proje. Bizim kendi teknik personelimizle, yerli mühendisler ve teknikerlerle gerçekleştirildi. Ama ilerleyen zamanlarda onlar rutin kontrollerini kendi supervisorleriyle gerçekleştirdi. Hatta bittikten sonra da son kontroller için geldiler. Son testler devam ediyor. En sonda tabi şu yapılıyor. Biliyorsunuz TÜV diye bir sertifikasyon firması var Avrupa'da. Bütün bu işlemler bittikten sonra bir çeklis sunarlar bunlar. Bütün bu çeklisler sunulduktan sonra eksikliklerin bitirilmesini beklerler. İşte yaklaşık 2 ay önce bu çeklis bitti. Türk Mühendisler Odası'nı bunu rejistire ettirdik. Bu işin kağıt tarafı. Diğer çalışmalar zaten bitmişti. Kontroller vesairelerde bitti. Onlar olmadan çalışamazsınız. Pazartesi günü halkın hizmetine sunulacak” dedi.
TELEFERİK FİYATI 10 DOLAR
Teleferik fiyatının Fethiye Güç Birliği şirketiyle yapılan sözleşmede belirlendiğine dikkat çeken Kenan Kıran, “Biz bunları kendi başımıza belirleyecek durumda değiliz. Sözleşme gereği bizim fiyat uygulamamız var. KDV dahi 10 dolar teleferik ücreti. Telesiyejleride kullanabiliyor bu 10 doları veren. Biz 80 lira gibi bir fiyat uygulaması yapacağız ücret olarak. Öğrencilerin iskontoları var. Gazi ve yakınlarına bütün alanlarda olduğu gibi bir ücretsiz durum var. Paraşütçülere ve acentelere de şöyle bir şey yaptık. Bunların da kullanımına sunmak zorundayız. Onlar diğer yolculardan farklı. Acenteler sürekli kullanma durumundalar teleferiği. Onlarda da pilotlara 30 TL gibi bir fiyat söyledik. Yolcuları tabi ayıramayız. Onlara da 80 TL gibi bir fiyat belirledik şu an” diye konuştu.
29 YILLIK SÖZLEŞMESİ VAR
KIR-TUR Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kıran, “Yatırımcı biziz. Görmüş olduğunuz tesisler bizim. Fethiye Güç Birliği'ne biz sadece kiralarını vermekle mükellefiz. Onun dışında herhangi bir etki alanları yok. Dolayısıyla ormanla yapılan sözleşmede 29 yıllık projeler bunlar bildiğiniz gibi. Onlar 6 yıl gibi bir süre yapamamışlar bu projeyi. Dolayısıyla onlara da bir ihale yetkisi koymuşlar. İhaleyle bu işi aldıktan sonra biz de 4 yıl yapımla uğraştık. Toplam bu yılda kalan süremiz 19 yıl gibi bir işletme sürecimiz var” ifadelerini kullandı.
KARŞILIĞINI ALMAK İSTERİZ
Bu tür projelerin zorluğuna dikkat çeken Kenan Kıran, “Her proje zordur. Ama herkesin bir fizibilite anlayışı var. Biz geldik, fizibilite ettik. Yatırım yapılabilir bir proje olduğunu söyledik. Netice de bizim değil. Kiracıyız baktığınızda. Türkiye'nin malıdır bu. Sen yaptın, ben yaptım diye bir şey olamaz. Halka sunulacak, Türkiye'ye sunulacak bir projedir bu. Biz de yapmış olduğumuz yatırımın karşılığını almak isteriz. Her yatırımcı bunu ister. İşin en heyecanlı tarafı şu: Bir yatırım yaptınız. Bu çok önemli bir şey. Türkiye'nin yatırımı. İnsan istihdamı. Yaklaşık 250 teknik personel, bahçıvan, aşçı, şoför, yönetici bir sürü insan çalışacak. Mutlu eden tarafı zaten bu” diye konuştu.


Bakmadan Geçme