TEKNOFEST'ten MSKÜ'ye Ödül

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Bölümü öğrencilerinin tasarladığı 'Sivil Toplum Kuruluşları Afet Kaynak Yönetim Sistemi STK-AKYS' projesi, TEKNOFEST 2020'de 'Bilgi ve İletişim' kategorisinde ikinci oldu.

  • 1223

Bu yıl Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST'te Üniversitemizi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencimiz Arzu Özkan ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Umutcan Korkmaz ve Cemal Dak temsil etti.
Öğrencilerimizin, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan danışmanlığında gerçekleştirdikleri projeleri TEKNOFEST'te büyük ilgi gördü.
Başarılı araştırma grubunun, sivil toplum kuruluşlarının afet durumunda kullanabilecekleri merkezi olmayan bir kaynak yönetimi oluşturmak için tasarladıkları STK-AKYS sistemi, Bilgi ve İletişim” kategorisinde ikinci oldu.
Öğrencilerimiz ödüllerini TÜBITAK Başkanı Hasan Mandal'dan aldı.
Daha önce de aynı proje ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'na katılan öğrencilerimiz, önce Konya bölge birinciliğine ardından da TÜBITAK 2242 Bilgi ve İletişim Kategorisi Türkiye ikinciliğine layık görüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan, projelerinin oluşturulma sürecini anlattı: “Öğrencimiz Arzu Özkan gönüllü olarak Ahbap sivil toplum kuruluşunda yer alıyor. Kendisiyle afet yönetimi üzerine olan görüşmelerimizde afet sonrasında yaşanan problemleri anlattı. Afet sonrasında koordinasyonu sağlamak için girişimler olduğunu ama bunu yönetebilecek bir bilişim sisteminin eksikliğinden söz etti. Bu eksiklikten yola çıkarak farklı paydaşların olduğu ve otonom çalışacak Sivil Toplum Kuruluşları Afet Kaynak Yönetim Sistemi (STK-AKYS) projemizi blokzinciri teknolojisi ile birlikte kurguladık.”
Projelerinin, afet sonrası koordinasyonun sağlanmasına büyük katkısı olacağını söyleyen Enis Karaarslan, “Proje üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yazdığımız yeni projemiz; Internet Society tarafından desteğe layık görüldü. Bu proje ile otonom blokzinciri kodlarının çalışacağı ve sivil toplum kuruluşlarının da kullanabileceği bir blokzinciri ağını ülkemizin dört köşesinde kurmayı hedefliyoruz. Bu ağ üzerinde çalışacak ilk uygulama da STK-AKYS olacak. Projemiz, uluslararası ISOC Chapterthon yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek” dedi.
Beş ülke ortaklığında disiplinlerarası bir anlayışla hayata geçirilen proje, Üniversitemizin son yıllarda oluşturduğu altyapının somut sonucu olarak görülüyor. Kabul alan proje sayısı ile istatistiklerde üst sıralara tırmanan MSKÜ, kısa vadeli hedeflerine erişerek sıradaki, “Büyük Sanayi İş Birlikleri” hedefine doğru ilerliyor. Özellikle dış fon kaynaklı proje kabullerinde ciddi bir ivme yakalayan Üniversitemiz, iç fon kaynaklı projeleri de bir “kuluçka” aşaması olarak desteklemeye devam ediyor. MSKÜ ailesi, “lisans öğrencilerinden başlayarak” proje üreten, toplumla bütünleşen, milli refaha odaklanan bir perspektifle, piramidin son basamağı olan “Ar-Ge Üniversitesi” olma hedefi için var gücüyle çalışıyor.

Bakmadan Geçme