TANDEM YAMAÇ PARAŞÜTÜ PİLOTU ULUSAL YETERLİLİĞİ ONAYLANDI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın çalışmalarını yürüttüğü Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

  • 962

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu mesleğinin işinde yetkin belgeli kişiler tarafından gerçekleştirilmesi amacıyla 2014 yılında başlattığı çalışmalar olumlu sonuçlandı.

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Fethiye'de yoğun bir şekilde yapılan Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu mesleğinin standartları ve yeterliliklerinin oluşturulması için yürütülen çalışmalar sonucunda Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu'nun kararı ile onaylanan Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı, 29/11/2017 tarihli ve 30255 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Ulusal Meslek Standardının Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından MYK bünyesinde oluşturulan ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Hava Sporları Federasyonu yetkililerinin yer aldığı Çalışma Grubu oluşturulmuştu. MYK Çalışma Grubu; bireylerin mesleğini başarı ile icra etmesi için sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile bu yetkinlikleri kanıtlamaları için nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecinden geçmeleri gerektiğini açıklayan doküman olan Ulusal Yeterlilik hazırlama süreci tamamlandı. Yoğun çalışmaların ardından hazırlanan Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği; Mesleki Yeterlilik Kurumu Spor ve Rekreasyon Sektör Komitesi tarafından detaylı olarak incelendi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu'nun 17 Temmuz 2019 tarih ve 2019/92 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal Yeterlilik Neyi Amaçlıyor?

Ulusal Yeterlilik, Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu mesleğinin nitelikli kişiler tarafından yürütülmesi ve mesleki kalitenin artırılmasını hedefliyor. Bu amaçla söz konusu yeterlilikte tandem yamaç paraşütü pilotlarının sahip olması gereken nitelikler, bilgi, beceri ve yetkinlikler tanımlandı. Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu (Seviye 5) Ulusal Yeterliliğinde; iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve kalite gereklilikleri, uçuş öncesi, sırası ve sonrası işlemlerine detaylı olarak yer verildi. Tandem yamaç paraşütü pilotları; yayınlanan ulusal yeterlilikteki bilgilerin temel alındığı teorik ve uygulamalı sınavlara girerek mesleki yeterliliklerini kanıtlayacak.

Çıralı: “Mesleğin Gelişimini Sağlamak İçin Çalışıyoruz”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yeni dönemde mesleğinin gereklerini standartlara ve yeterliliklere göre yapan tandem yamaç paraşütü pilotlarının belgelendirilmesi için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu mesleğinin özel bir meslek olduğuna dikkat çeken Çıralı, “Türkiye'nin 1 numaralı yamaç paraşütü merkezi olan Babadağ, başta yurtdışından gelen turistler olmak üzere tüm kesimler için bir çekim noktası. Babadağ'dan yılda 160.000'den fazla yamaç paraşütü uçuşu gerçekleştiriliyor. Bu da başta güvenlik olmak üzere tandem yamaç paraşütü uçuşunun tüm süreçlerinin tam ve sağlıklı bir şekilde, standartlara uygun yapılmasını gerektiriyor. Tandem yamaç paraşütü pilotları meslekle ilgili tüm süreçlere hakim olduklarını Mesleki Yeterlilik Sınavlarına girerek belgeleyecekler. Biz de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak mesleğin gelişimini sağlamak için çalışıyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Yetkilendirilmiş Sınav ve Belgelendirme Merkezi olmak için adım attık. Önümüzdeki yıl bu süreç işleyecek. Sektöre ve bu işi yapan tüm tandem yamaç paraşütü pilotlarına hayırlı olsun.” diye konuştu.

Spor ve Rekreasyon Sektöründe ilk oldu

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın yürüttüğü Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu (Seviye 5) çalışmaları; Spor ve Rekreasyon Sektöründe hem meslek standardı hem de yeterlilik almış ilk meslek olarak kayıtlara geçti.

Bakmadan Geçme