TAB Başkanı Şahin, öğrencilere 'Arıların önemi ve ürünlerini' anlattı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 'Bal Arılarının Önemi ve Arı Ürünleri' hakkında sunum gerçekleştirdi.

  • 891

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün “Eğitimde İyi Örnekler” projesi kapsamında Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Kaymakam Mustafa Karslıoğlu Ortaokulu'nda “Bal Arılarının Önemi ve Arı Ürünleri” konusunda sunum gerçekleştirdi.

Sunumdan sonra açıklama yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, şunları söyledi:
"Fethiye'deki Mustafa Karslıoğlu Ortaokulu'na özellikle teşekkür ederim. Öğretmen arkadaşlarımız bir farkındalık yaratmışlar. Bir Avrupa Birliği projesi uygulanıyor. Bu proje kapsamında da bu bölgede Muğla bölgesi kapsamında arıcılık önem arz ediyor. Çocuklarımızın da arıcılıkla ilgili bir farkındalık içerisinde olması gerekiyor. Şimdiye kadar olmadığı için sektörde geriye gidişat söz konusudur. Gençlerimizde bir farkındalık olmasını rica ediyorum. Her yıl ülkemizde 25-30 bin arı ölümü oluyor. Dünyada arılarımızı yaşatma içerisinde olmamız gerekiyor. Öğrencilerimize bir takım bilgiler verdik. Kendilerine de teşekkür ettik. Ben de yakın ilgilerinden dolayı okul idarecilerine teşekkür ediyorum.

Çam balı deyince aklımıza Ege ve Akdeniz bölgesi gelir”
Ülkemizde çam balı dendiği zaman aklımıza Ege ve Akdeniz bölgesi gelir. Dünyada da %92'sini Türkiye ürettiğini ifade ediyorum. Her ne kadar petek balı satışlarımız olsa da en çok Türkiye'de çam balı satılıyor. Bizim çam balı üretimini gerçek anlamda artırmamız gerekiyor. Ülkemiz genelinde orman bakanlığımızın verilerine baktığımız zaman da 100 bin hektarlık çam balı üretim alanı var. Bunun 75-80 bin hektarı Muğla'da. Bunun 120 bin olmuş olduğunu düşünsek bile bu miktarla biz 40 bin ton çam balı üretiyoruz. Bizim son yıllarda üretim alanlarımız daraldı. Ama arılarımız çoğaldı. 2002 yılında Türkiye'de 3 milyon arı var, kovan başına üretilen bal miktarı 19-20 kilogram. Şuanda Türkiye'de 8 milyon arı var. Kovan başı ürettiğimiz miktar 14 kilogram. Arı sayısı artsa da üretim artmıyor. Bu nedenle Türkiye Arıcılar Birliği son 4 yıldır bakanlığımıza şu çağrıda bulunuluyor. Üretim alanları istiyoruz. Özellikle çam balından başlamak üzerine, bal arısı sorunumuz var. Bunların hepsinin gözden geçirilmesi lazım. Tarım Bakanlığı, arıcılar için bir yaklaşım gösterecekse biz öncelikle bu üretim alanlarının genişletilmesini akabinde de arıcılarımıza mazot desteğini aynı tarımdaki gibi verilmesini istiyoruz."

Bakmadan Geçme