SÜT ÜRETİCİSİ PERİŞAN DURUMDA FİYATLAR ACİLEN ARTIRILMALIDIR

Muğla Milletvekili Suat Özcan Süt Üreticilerinin durumunu TBMM'ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması istemiyle bir soru önergesi verdi.

  • 890

Milletvekili Özcan; Ulusal Süt Konsey'nin 2 Ekim 2019 tarihinde yaptığı toplantıda çiğ sütün fiyatını 15 Kasım 2019 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar 2 lira 30 kuruş olarak uygulanmasına karar vererek tam 14 ay sabitlemiştir dedi. Enflasyonist baskının olduğu, ekonomik göstergelerin olumsuz olduğu ülkemizde böyle bir karar almak ne kadar doğrudur? Süt fiyatını sabitlediysen yem fiyatlarını da sabitlemen gerekmez mi?
Böyle bir anlayışı bizim gibi ülkelerde kabul etmek asla mümkün değildir. Bu fiyat dövize bağlı artan girdi (yem, slaj,saman,yonca,VS..) maliyetleri hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi çok zor durumda bırakmıştır. Nitekim yem fiyatları 2019 dan bugüne en az %25 ile %30 oranında artış göstermiştir..
Milletvekili Özcan;Tarım ve Orman Bakanına çağrıda bulunarak bir an önce Ulusal Süt Konseyini toplayıp sabitlenen çiğ süt fiyatını günün koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesini sağlamasını istedi, Bu soruna çözüm bulunamazsa, üreticilerimiz üretimden kopacak, hayvanlar kesime gidecektir.” diyerek bekleyen daha büyük tehlikeyi dile getirdi.
Ayrıca devlet tarafından çiğ süte verilen prim desteğinin de enflasyon oranında günün şartlarına uygun artırılması gerekmektedir. Dışarıdan hayvan ithal ederek bu sorunun çözülemeyeceğini, ithalatın yerli süt üreticimizi perişan edeceğinin bilinmesini tüm yetkilileri ve özellikle de Sayın Tarım ve Orman Bakanına uyarmak istiyorum dedi.

Bakmadan Geçme