Sondaj bölgeleri özel öneme sahip 

FRT ekranlarında yayınlanan Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programında özel şirketlerin Ölüdeniz ile Kayaköy'de 6, Yanıklar ve İnlice'de 7 noktada   sondaj yöntemi ile yapılması planlanan jeotermal kaynak arama faaliyetleri ele alındı. Programa konuk olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Keski ile Fethiye Kent Konseyi ve Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hukukçu Bora Sarıca katıldılar. 

  • 1018
TAKİP ET

FRT ekranlarında yayınlanan; Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programında özel şirketlerin Ölüdeniz ile Kayaköy'de 6, Yanıklar ve İnlice'de 7 noktada sondaj yöntemi ile yapılması planlanan jeotermal kaynak arama faaliyetleri ele alındı. Programa konuk olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Keski ile Fethiye Kent Konseyi ve Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hukukçu Bora Sarıca katıldılar.

Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Keski açıklamasında, “Bu konuda yetkili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'dır. İlgili firma Bakanlığa müracaatını yapmış ve uygun bulunmuştur. Kayaköy ve Ölüdeniz mahallelerinde 2 bin 182 hektar, Yanıklar ve İnlice mahallelerinde bin 978 hektar alanda ilgili firmalara arama izni verilmiştir. Kayaköy ve Ölüdeniz'de 6, Yanıklar ve İnlice mahallelerinde 7 nokta belirlenmiştir. 13 ayrı noktada, her biri 10 bin metrekare yüzölçümünde sondaj noktaları tespit edilmiştir. Ölüdeniz ve Kayaköy'de; Doğal ve Arkeolojik Sit alanları bulunmaktadır. Sondaj noktaları arasında Kesin Korunacak Hassas Alanlar da vardır” ifadelerini kullandı.

Birol Keski, “Geçen programa katılan firma temsilcisi, Kent Konseyi'nin hazırladığı raporun bilimsellikten uzak, uzun cümlelerden oluştuğunu ve anlamsız olduğunu söylemişti. Raporu okumadığını da beyan etmişti. Bu rapor çok titizlikle ve uzmanların görüşü alınarak hazırlanmıştır. Yanıklar ve İnlice mahallelerindeki 7 noktadan ikisi Günlüklü, ikisi de Katrancı koyundadır. Günlüklü Koyu'ndaki noktalar Doğal Sit Alanı… Endemik flora ve faunasına sahiptir. 2011 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Parkı ilan edilmiştir. 2 sondaj noktasının bulunduğu Katrancı Koyu da benzer özelliklere sahiptir” diye konuştu.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hukukçu Bora Sarıca, “Burada yapılacak olan sondaj çalışması ile buradan çıkacak termal ısının turizm faaliyetlerinde kullanılması ekolojik bir yıkıma neden olacaktır. Burada doğaya zarar vermeden bir yatırım yapamıyorsunuz. Ortaya çıkacak risklerin hesaplanması gerekiyor. Jeotermal aramalar yaparken sıcak su çıkabilir, zehirli gazlar da… İlk etapta bu konuyla ilgili ön yargımız vardı. Daha sonra geniş çaplı araştırmalar yaptık. Kayaköy ve Ölüdeniz gibi doğal ve kültürel güzelliği olan; özel çevre koruma bölgesinde jeotermal enerjinin uygun olmayacağını düşündük. Sosyal medyadan bir kampanya başlattık” dedi.

Açıklamasını sürdüren Sarıca, “Bu konuda bazı eleştiriler aldık. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu çalışmanın iptal edileceğini söylediler. Arama ruhsatı Kasım ayında verilmiş. Bu alan da Mart ayında Kesin Korunacak Alan ilan edildi. Arama ruhsatı daha önce verilmişti. Tecrübelerimiz bize şunu gösteriyor, bazı kararlar tepeden inme veriliyor. Yöre halkına sormadan ve bölgeyi tanımadan kağıt üstünde verilen kararlar var” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.


Bakmadan Geçme