SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Yurtdışı borçlanmasıyla SSK'dan emeklilik hakkı geri geldi
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşa sevindirici haber verdi. Yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye'den emekli olmak isteyenler için mahkemeden önemli bir karar çıktı. SGK'nın itiraz ettiği uygulama iptal edilirken, yurtdışında çalışanların emeklilik yolu yeniden açıldı.
Bağ-Kur Zorunluluğu Kalktı: SSK’dan Emeklilik Mümkün
Özgür Erdursun, SGK'nın uzun süredir uyguladığı son 2520 gün kuralına dikkat çekerek, önemli bir gerçeği vurguladı. Buna göre; son 2520 gün içinde Bağ-Kur günleri fazla olsa bile, eğer SSK (4/A) hizmet günleriyle emeklilik şartları sağlanıyorsa, bireylerin SSK’dan emekli olabileceği ortaya çıktı.
Bir örnekle açıklayan Erdursun, Bağ-Kur günü fazla olan bir vatandaşın SSK hizmet günlerine dayanarak emekli olmak istediğini, SGK'nın ise Bağ-Kur’dan emekli etmek istediğini aktardı. Ancak açılan dava sonucunda mahkeme, SSK ve Bağ-Kur hizmetlerinin zorunlu birleştirilemeyeceğine karar vererek kişinin SSK statüsünden emekli olabileceğine hükmetti.
Erdursun, "SGK'nın red kararlarına karşı dava açmaktan çekinmeyin" diyerek vatandaşları haklarını aramaya çağırdı.
Yurtdışı Borçlanmasıyla Emeklilikte Mahkemeden Sevindirici Karar
Özgür Erdursun ayrıca, yurtdışı borçlanması ile ilgili olarak da önemli bir yargı kararını paylaştı. 31 Temmuz 2019 sonrası SGK düzenlemesiyle yurtdışı borçlanmaları doğrudan Bağ-Kur kapsamına alınmıştı. Bu uygulama nedeniyle yurtdışında işe başlayan kişilerin sigorta başlangıç tarihleri Türkiye’de geçerli sayılmıyordu.
Ancak açılan davalarda, mahkemeler SGK'nın bu uygulamasını haksız buldu. Artık yurtdışındaki işe başlama tarihleri, Türkiye’deki sigorta başlangıcı olarak kabul edilebilecek. Böylece yurtdışında çalışmış olan sigortalılar, Türkiye’de daha erken yaşta ve SSK üzerinden emeklilik hakkı elde edebilecek.
Örnek bir davada; 8 Eylül 1999'dan önce yurtdışında çalışmaya başlayan bir kadın sigortalı, 20 yıllık hizmet borçlanması yaparak emekli olmak istedi. SGK, 58 yaş şartını dayatırken, mahkeme, yurtdışı başlangıç tarihine göre bu kişinin emeklilik hakkı kazandığına hükmetti.
“Haklarınızı Sonuna Kadar Arayın”
Özgür Erdursun, hem yurtdışı borçlanması yapanlara hem de Bağ-Kur zorunluluğuna takılanlara önemli tavsiyelerde bulundu:
SSK günleriyle emeklilik hakkınız varsa, SGK'nın red kararına karşı dava açın.
Yurtdışı borçlanmalarında, işe başlama tarihinin Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak sayılması için yasal haklarınızı kullanın.
Mahkeme kararlarının ışığında Bağ-Kur zorunluluğuna karşı mücadele edin.
Sık Sorulan Sorular
1. Yurtdışı borçlanmasıyla emeklilikte SSK’dan emekli olunabiliyor mu?
Evet. Son mahkeme kararlarına göre, yurtdışındaki işe başlama tarihi Türkiye’de sigorta başlangıcı sayılabiliyor ve SSK’dan emeklilik yolu açılıyor.
2. SGK'nın Bağ-Kur emekliliği dayatmasına karşı dava açılabilir mi?
Evet. Mahkemeler, SSK hizmet günleri yeterliyse Bağ-Kur zorunluluğunu iptal edebiliyor.
3. Son 2520 gün kuralı nedir?
Emeklilik statüsü belirlenirken son 2520 günün hangi statüde geçtiğine bakılır. Ancak mahkemeler, bu kuralı esneterek SSK’dan emekliliği mümkün kılıyor.
4. Yurtdışı borçlanmasında hangi tarihler dikkate alınıyor?
Son kararlara göre yurtdışındaki işe başlama tarihi, Türkiye’deki sigorta başlangıcı olarak kabul edilebiliyor.
5. SGK'nın red kararlarına nasıl itiraz edilir?
Red kararına karşı idare mahkemesinde dava açarak emeklilik hakkınızı arayabilirsiniz.
Not:
Bu haberde yer alan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Emeklilik işlemleriyle ilgili kişisel durumlara göre uzman danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.