Seydiler Kilimi'ne mağazalar ve vatandaşlardan talep arttı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Türk Marka ve Patent Kurumu'ndan coğrafi işaret tescil belgesi alınan Seydiler Kilimi'ne talep arttı. Yok olma noktasına gelinmişken halı mağazalarından ve hediyelik eşya talebiyle vatandaşlardan çok sayıda sipariş aldıklarını belirten Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, kilim dokumayı bırakan kadınların yeniden tezgahlarının başına geçtiğini belirterek FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı'ya teşekkür etti.

  • 1666

Seydikemer'in Seydiler Mahallesi'nde üretilen, özgün renk ve doku ve motifleriyle bölgenin yaşam şeklini yansıtan Seydiler Kilimi'ne Coğrafi İşaret tescili almak için 31 Aralık 2018'de FTSO tarafından başvuru yapıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından incelenen başvuru, 3 Şubat 2020'de onaylandı. Kendine özgü 13 motifiyle kültürel bir değer olan Seydiler Kilimi, bölgenin coğrafi işaret tescili alan ilk ürünü oldu. Dokunması gençler tarafından talep görmediği için yok olma noktasına gelen Seydiler Kilimi, FTSO tarafından gerçekleştirilen tescil ve tanıtım çalışmalarının ardından yoğun rağbet görmeye başladı.

“Kadınlarımız yeniden tezgâhlarının başına geçti”

Seydikemer Postası Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Şahin ile birlikte FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı'yı ziyaret eden Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, halı mağazaları ve kilimi sevdiklerine hediye etmek isteyen vatandaşlardan çok sayıda sipariş aldıklarını söyledi. Seydikemer'in kültürel bir değerinin yeniden gün yüzüne çıkartılmasından dolayı çok mutlu olduklarını anlatan Başkan Güven, “Coğrafi işaret çalışmaları başladığında Seydiler Kilimi'nin üretimini ve ticaretini arttırmak bizim için çok kıymetliydi. Tescil süreci ve tanıtım faaliyetleri için FTSO'ya çok teşekkür ediyoruz. Kilimimiz bugünlerde çok talep görüyor. Yeni siparişler alıyoruz. Uzun süredir bu kilimleri kıymet görmediği için dokumayan kadılarımız yeniden tezgâhlarının başına geçti. Hem kültürel bir değer, hem de ticari bir faaliyet yaratıldı. Bu talebin artmasında vatandaşlarımızın sağlığa verdiği önemde dikkat çekiyor. Doktorlar doğal boya ve iplerden örülen kilimimizin, halılara göre çok daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Bugün FTSO'yu ziyaret ederek, Seydikemer'in kültürel bir değerinin yeniden parlatılmasında büyük emeği olan Başkan Çıralı'ya tekrar teşekkür etmek istedik.” dedi.

Başkan Çıralı ise yerel değerleri yaşatmak, tanıtmak ve genç nesillere aktarmak için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “Seydiler Kilimi ile ilgili aldığımız haberler bizi çok mutlu etti. Amacımız kilimimizi gençlerimizin hevesle dokuyacağı kültürel bir değer, aynı zamanda ticari faaliyet haline getirmekti. Bu noktada sonuç aldığımızı görmekten dolayı çok mutluyuz. Kilimimiz ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Coğrafi işaret tescil çalışmalarımızda sürüyor. Fethiye Tahini'nin tescil süreci tamamlandı. Fethiye Kaya İnciri ise Türk Patent ve Marka Kurumu bülteninde yer aldı. 3 aylık askı sürecini tamamlayarak coğrafi işaret almaya hak kazandı. Amacımız bölgemize özgü değerlerimizi ön plana çıkartarak, yeni ticari değerler yaratmak. Bende dernek başkanımız Mehmet Güven'e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.


Bakmadan Geçme