Seydikemerli Kadınlar Ekmeğini Taştan Çıkartıyor

Muğla'nın Seydikemer İlçesi'nde Akademi Marble mermer fabrikasında çalışan 25 kadın, iş makinelerinde mermer kesip, ekmeğini taştan çıkartarak aile ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Kadın eli değen mermerler, Fethiye'den dünyaya açılarak ABD, İngiltere, Avustralya, Libya, İsrail, Moğalistan ve Karadağ gibi ülkelere ihraç ediliyor.

  • 3707
TAKİP ET

Seydikemer İlçesi'nin Zorlar Mahallesindeki Marble Akademi mermer fabrikasında çalışan kadınlar erkeklere taş çıkartıyor. Fabrikada her gün sabah 08.00 akşam 18.00 arası çalışan kadın işçiler mermer yıkama, ayıklama, temizleme ve paketleme gibi alanlarda, erkeklerle beraber çalışıyor. Kimi kadın dev makinelerin tezgah ayarını yaparken, kimi kadın mozaiklerle çeşitli desenler oluşturuyor. Mermer tozuna aldırmadan kendilerine verilen işi severek yapan kadınlar, sert mermeri işleyerek adeta ezber bozuyor.
32 KADIN YILDA 290 BİN METRE KARE MERMER İŞLİYOR
Seydikemer'deki AkademiMarble'de çöpe gidecek mermerleri mozaik haline de getiren kadınlar, adeta el işi göz nuru ile çeşitli desenler oluştururken mermer kesen makinalardaki kadınlarda verilen görevi en iyi şekilde yapıyorlar.Seydikemer'dençoğunluğu ABD olmak üzere 7 ülkeye ihraç edilen mermerlerin büyük bir bölümü kadınlar tarafından işleniyor. Yılda 170 bin metre karesi ihracata gönderilen bu fabrikada işlenen mermerlerden 120 bin metre karesi de Türkiye'de iç piyasaya sevk ediliyor. Yılda toplam 290 bin metre kare mermer işleyen fabrikadaki 32 kadın işçi yaptıkları işten memnun olup aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktan memnun olduklarını belirttiler.
“KADIN ELİ DEĞİNCE FARKLI”
Akademi Mermerde işletme yöneticisi Ümmet Menderes 20 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirterek,“fabrikada çalışan kadınların istihdamını her yıl arttırıyoruz. Önceki yıllarda 20 olan sayıyı 32'ye çıkarttık.” dedi. Menderes “Önceden 20 bayan vardı şu an 32'ye çıktı. Çalışan tüm bayanlardan memnunuz. Bayan çalışanlar erkek çalışanlara göre daha verimli, daha kaliteli işler yapıyorlar. Sizin aracılığınızla da buradaki tüm kadınlara teşekkür ederim. Sektörde de kadın çalışanın çoğalmasını temenni ederim. Her sektörde kadın eli değdiğinde kendilerini hissettiriyorlar. Aynı şekilde bizim sektörümüzde de bunu görüyoruz. Ürünler yurtdışına, Amerika pazarına, Libya, Avusturalya ve İngiltere olmak üzere pek çok ülkeye gönderiliyor. Çoğunluğu kadın olan işletmemizde yıllık yaklaşık 170 bin metre karesi ihracata, 120 bin metre karesi iç piyasaya olmak üzere 290 bin metre kare üretim gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile tüm kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun. Verdikleri emeklerden dolayı hepsine teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.
“İŞ AĞIR AMA AĞIR GÖRMÜYORUM”
Mermer sektöründe genelde makinelerin başında erkek personelin çalıştığından dolayı fabrikaya gelenlerin kendilerini görünce şaşırdığını söyleyen 2 çocuk annesi Melek Sanay, "Burada 3 yıldır çalışıyorum. Bu iş ağır bir iş ama ben kendime göre ağır görmüyorum. Ağır olduğunu düşünseydik çalışamazdık. Yaptığımız işin kolay yeri de zor yeri de var. Aile ekonomimize katkı sağlıyoruz.Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü. Bütün kadınların günü kutlu olsun'' dedi.
“HER KADIN EKONOMİYE KATKI SAĞLAMALI”
İki çocuk annesi Hatice Kaçar ise “2 buçuk yıldır burada çalışıyorum. Burada bulunan her işi yapıyoruz. Mermer kesip biçip şekil veriyoruz. İşimizin ağır olan tarafı da var kolay tarafı da var. Her kadının çalışmasını ekonomik özgürlüğüne erişmesini tavsiye ederim. Ev ekonomisine katkı sağlamak güzel oluyor. Tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme