SEYDİKEMER'DE ÜRETİCİ PAZARINDA 'TARIM İLACI KALINTILARI' EĞİTİMİ

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Koruma Birimi Teknik Personelleri İlçe Üretici pazarında 'Tarımda Pestisit Kalıntıları' nı önlemeye yönelik üreticilerine birebir bilgilendirmeler yaptı. Broşürler dağıttı.

  • 707

Dünyada ve ülkemizde tarımsal faaliyetlerde zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını en aza indirmek için kullanılan kimyasallar, virüs, bakteri formundaki biyolojik ajanlar ya da anti mikrobik ve dezenfektan olarak karşımıza çıkan Pestisitlerin kullanım şekilleri ve zararları konularında üreticileri bilinçlendirmek, aşırı pestisit kullanımını önlemek amacıyla üretici pazarında bilgilendirmeler yapan birim elemanları;” Bugün para vermeden sahip olduğumuz ve kullandığımız, aslında çocuklarımızın bizlerdeki emaneti olan dünya nimetlerinin hesapsızca ve değerinin farkına varılamadan kullanılmasına bağlı olarak iklim değişikleri başta olmak üzere çeşitli çevre felaketlerine kapı aralandığının unutulmaması gerektiğini belirterek; "Toprak ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olan etkenlerden belki de en önemlisi pestisitlerdir. Pestisitlerin yararlarının yanı sıra uzun süreli kullanımları sonucunda ekosisteme ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiği saptanmış bir gerçektir. Bu nedenle kimyasalların tarımsal faaliyetlerde kullanımları bazı kurallarla sınırlandırılmıştır. Buna rağmen alınan önlemlerin maalesef yeterli olmadığını görüyoruz. Pestisitler, ekonomik şekilde üretilmeleri ve kullanım kolaylıkları nedeniyle tarımsal mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır.Yoğun ve bilinçsiz kullanımlarında ise topraklarımız başta olmak üzere sularımızda ve hatta havada pestisit kalıntılarına rastlamak mümkündür. Pestisitler, insanlar üzerindeki etkilerine ek olarak zararlı faktörleri doğada baskı altında tutan faydalı böcekleri de olumsuz etkilemektedir.Bal arıları, yaban hayatı ve evcil hayvanlar da yoğun şekilde etkilenmektedir. Endüstriyel tarım uygulamalarında alışılagelmiş kimyasal gübre kullanımı ve kontrolsüz pestisit kullanımı en büyük çevresel sorunları oluşturmaktadır. Üstelik bu şekildeki yüksek girdi kullanımı maliyetlerini de arttırmakta böylece çiftçinin kazancını azaltmaktadır" dedi.

Ruhsatlı bitki koruma ürünü kullanımı, üretici kayıt defteri kullanım zorunluluğu ve son ilaçlama ile hasat arasındaki sürenin neden önemli olduğu konularında da ayrıntılı bilgiler veren yetkili personeller örnekleme alınan numune sonuçlarında kalıntıya rastlanması durumunda uygulanan idari para cezaları ve yaptırımları konularında üreticilerin sorularını cevaplayarak eğitimi tamamladı.

Bakmadan Geçme