Seydikemer'de Gübre Denetimleri Devam Ediyor

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde tarımda kullanılan kimyevi gübre denetimlerine devam ediliyor.

  • 1963

İlçe Müdürlüğü tarafından çiftçilerin yoğun olarak kullandıkları gübrelerin içeriklerinin doğruluğunu denetleyerek, taklit ve tağşişin önüne geçebilmek amacıyla; Piyasa Denetimi ve Gözetimi kapsamında gübrelerden numuneler alınmakta ve analize gönderilmektedir. Diğer taraftan yıl içerisinde sürekli olarak Ülke genelinde buna benzer alınan numuneler neticesinde sonucu menfi çıkan ürünlerin satışlarının durdurulması amacıyla ve yönetmelik hükümleri kapsamında İlçemizde faaliyette bulunan gübre bayilerinin denetim ve kontrolleri yapılmakta.
Seydikemer İlçe Müdürü Engin Maraşlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ” Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin uygun koşullarda saklanmaması, miktarları, çeşitleri ve uygulama zamanlarının farklılık göstermesi nedeniyle hem insan, hem de hayvan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkilemektedir. Yapılan yanlış gübre uygulamalarıyla toprakta tuz ve ağır metal birikimi, çoraklaşmaya sebep olmakta mikroorganizma etkinliğinin bozulması, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimi, havaya azot ve kükürt içeren gazların salınımı, sera etkisi vb. sorunlar oluşmaktadır. Müdürlüğümüzce, İlçemizde Kimyevi Gübre satan bayiler denetlenerek, çiftçilerin yönetmelikler çerçevesinde haklarının korunması sağlanmaktadır. Piyasaya arz edilen kimyevi gübrelerin standartlara ve teknik düzenlemelere uygun olup olmadığının tespiti için ‘Kimyevi Gübre Denetimi' faaliyetlerine devam edilmektedir. Denetimlerde kimyevi gübre satışı yapan kişi ve kuruluşların satış yerleri, depo uygunluğu, lisans ve tescil belgelerinin bulunup bulunmadığı, bitki besleme grubundaki yaprak gübrelerin son kullanma tarihlerine bakıldığı ve gübre ambalajlarının istenen özellikleri taşıyıp taşımadığı incelenir. Sonuç olarak; tarımsal uygulamaların en önemlilerinden birisi olan kimyasal gübreleme bir yandan üretimde katkılar sağlarken diğer yandan da birtakım olumsuzluklara neden olabilmektedir. Gübrelerin içerikleri, depolanması, uygulama miktarı ve zamanı bu olumsuzlukların meydana gelmesinde önemli etkenler olarak görülmektedir. Tarım topraklarında kimyasal gübrelemeden kaçınmanın söz konusu olamayacağı gerçeği dikkate alındığında, yanlışlıkların giderilmesi için çiftçilerimize ve ilçemizde bulunan gübre bayilerine; özellikle analiz sonuçlarına dayanarak hazırlanmış bir gübreleme programı ile gübre kullanmaları ve o yönde gübre temin etmeleri konusunda eğitimler verilmektedir. Amacımız toprak, bitki ve su analizlerini gübre uygulamasında temel faktörler olarak ele aldırmak, yanlış uygulamaları en aza indirerek uygulandığında, çevre üzerine olumsuz etkilerini azaltıp çiftçimize ekonomik ve yüksek verim potansiyeli sağlamaktır” dedi.

Bakmadan Geçme