Seydikemer'de Ekinezya Bahçeleri İncelendi

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çatak Mahallesinde tesis edilen Ekinezya bahçesine inceleme gezisi düzenledi. Teknik geziye İlçede 'Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği' yapan ve yapmayı düşünen 15 çiftçi İlçe Müdürlüğü Teknik Personeli ile birlikte katıldı.

  • 1872

Seydikemer ilçesinde alternatif ürünlerden olan ekinezyaya olan talep her geçen gün artıyor.

İlçeye bağlı Çatak Mahallesinde tesis edilen Ekinezya bahçelerini ziyaret eden Seydikemer İlçe tarım ve orman müdürlüğü ekipleri çiftçilere bilgilendirmede bulundu.

İnceleme gezisi hakkında bilgi veren İlçe Müdürlüğü Yetkilileri ; “İlçemiz merkez ve bağlı mahallelerinden "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" yapan ve yapmayı düşünen çiftçilerimizle, hasat dönemi gelen "EKİNEZYA" bahçelerine inceleme gezisi düzenledik. İlçemize bağlı Çatak Mahallemizde tesis edilen işletme ziyaretimizde çiftçilerimiz bölgemizde yeni yetiştiriciliği yapılmaya başlayan bitkiyi tanıyıp, yetiştiriciliği hakkında bilgiler aldı. Uzmanlarından edindiğimiz bilgilere göre Ekinezya; papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait bir bitki türüdür. Özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki güçlü etkileri nedeniyle başta Kızılderililer olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde insanlar tarafından kullanılmıştır. Kuzey Amerika'nın endemik bitkilerinden olan ekinezya, ülkemizde de bolca bulunan şifalı bitkiler arasında.
Ekinezya bitkisinin hem çiçekleri, hem gövdesi ve yaprakları hem de kökleri kullanılmaktadır. Yılda iki kez hasat edilebilen ekinezya, yetiştirilmesi ve işlenmesi açısından da oldukça pratik ve ekonomik değere sahip bir bitki. İçeriğindeki A, B2, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çeşitli mineraller bakımından da zengin olan ekinezya, özellikle içerdiği polisakkaritler nedeniyle bağışıklık sistemi üzerinde çok güçlü etkilere sahiptir. Ekinezya, bitki çayı olarak kullanılabildiği gibi tentür, kapsül veya tablet olarak da kullanılabiliyor.
Botanik özellikler açısından yaptığımız incelemelerde; Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren çiçeklenmeye başlayan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprak ve gövdesi hafif tüylü. Gövde silindir şeklinde olup, çok miktarda yan dallardan oluşmaktadır. Bir sap, çiçek tablasıyla son buluyor. Bir dalda yaklaşık 5 çiçek tablası bulunmaktadır. Olgunlaşmış bir çiçek tablasından 250-300 adet tohum elde edilmektedir. Tohumlar yaklaşık 5 mm. uzunluğunda ve 1,5 mm. genişliğindedir.Çiçeklenme zamanında, topraküstü kısmı topraktan 5 cm. yukarıdan biçilerek yılda iki defa hasat edilebilmektedir.” Dedi.

Çiftçiler için çok faydalı bir inceleme gezisi olduğunu dile getiren yetkililer ,” Gezimize katılan çiftçilerimiz ,bu işi bizzat yapan çiftçilerle karşılıklı bilgi alışverişlerinde bulundular. En büyük sıkıntı olan pazarlama konusunda kafalarına takılan soruları sordular. Bitkiyi bizzat görüp incelediler. Çok faydalı ve kalıcı bir gezi oldu” açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme