SEYDİKEMER'DE ÇİFTÇİLER 'MOR MUCİZE' İLE TANIŞTI

Seydikemer  Merkez ve Mahallelerinden 'Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği' yapmak isteyen çiftçilere yönelik olarak hasat olgunluğuna gelmiş lavanta bahçelerine teknik gezi düzenlendi.

  • 3321

Seydikemer ilçesinde gerek iç tüketimde kullanılan, gerekse ihracatı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerde üretimi arttırmak ve istenen kalitede ürünü elde edebilmek için tarımda sürdürülebilirlik ilkesine dayalı, floraya zarar vermeden yöreye uygun çeşitleri ve yetiştirme tekniklerini yerinde görmek amacıyla Seydikemer çevresinde ki lavanta bahçelerine teknik gezi düzenlendi.

Seydikemer'li Çiftçilere lavanta bahçesinde fide yetiştiriciliğinden hasada kadar tüm aşamaları anlatılan teknik geziye çiftçiler ve Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürü Engin Maraşlı,Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş'te katıldı. Seydikemer'de ki Lavanta işletmesinde çiftçilere işletme sahibi Aylin Özyurt tarafından bilgiler aktarıldı. Özyurt Pazarlama konusunda bilgiler aktarırken fide yetiştiriciliğinden hasada kadar tüm konularda bilgi verip soruları da cevaplandırdı

LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR

Öte yandan dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep her geçen gün giderek artmaktadır. Seydikemer'in farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi açısından, kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerde büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler asırlardan beri gıda, çeşni, ilaç ve şifa vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle tarımı tarih öncesi devirlerden beri devam etmektedir. 20. yüzyılın başlarında listelenen ilaçların %40'ından fazlası bitkisel orijinli olmasına rağmen 1970'li yılların ortasında bu oran %5' ten daha aşağıya düşmüştür. Ancak özellikle 1990'lı yıllardan sonra, tıbbi ve aromatik bitkilerin yeni kullanım alanlarının bulunması, doğal ürünlere olan talebin artması; bu bitkilerin kullanım hacmini her geçen gün arttırmaktadır.

Bakmadan Geçme