Seydikemer'de 'Ari İşletme' Başvuruları Her Geçen Gün Artıyor

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce Çaykenarı Mahallesinden Fatma-Mustafa Başkaraçiftinin 'Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi' kapsamında yapmış oldukları başvurularının ön inceleme ve ilk adım eğitimleri işletmeleri ziyaret edilerek verildi.

  • 1021

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zooantrponoz) hastalıklardan halk sağlığının korunması amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi” Müdürlük Personeli Veteriner Hekimler Adem BELLİCE ve Ozan Fazıl OYMAK tarafından tüm aile bireylerinin hazır bulunduğu işletme ziyaretinde anlatıldı.Verilen bilgilerde ;” Hastalıktan ari işletme nedir?
Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme deniliyor. Amacı hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zooantrponoz) hastalıklardan halk sağlığının korunmasıdır” dendi. Başkara çiftinin işletmesi incelendi, proje kapsamında işletmede yapılması gerekenler anlatıldı.

Ari işletme olmak için Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat edenMustafa Başkara yaptığı açıklamada; Biz kendimizi bildik bileli Çaykenarı Mahallesinde tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Kadir, Mehmet, Meryem adında üç çocuk sahibiyiz hepsi de evlilik çağına geldi. İlçe Tarım Müdürlüğünün Kadıköy Mahallesindeki ari işletme çalışmalarını yerinde inceledik. Çocuklarım hayvancılığı meslek olarak seçtiler. Bizde bu işi günümüz şartlarına uygun, modern hale getirip büyütmeye karar verdik. İnşallah eşim ve çocuklarla el ele verip İlçe Tarım Müdürlüğününde desteğiyle amacımıza ulaşacağız dedi.

Fatma Başkara ise ;”Ben bu yaşıma kadar bir işe kim ilk başlarsa hep diğerlerinden bir adım önde olup, daha çok para kazandığını gördüm. Biz süt üreticisiyiz. Günlük 150 kg süt üretiyoruz. 30 hayvanımız var. Bu işin ekonomik yanından çok öncelikle vicdani yanındayım. Ürettiğim sütün tüm hastalıklardan ari olması gerek. Sen kaliteli mal üretirsen zaten pazarlama sorunu yaşamazsın, pazarlık gücün olur, piyasa şartlarının kat kat üstünde satarsın. Çocuklarım ve eşimle hedefimiz “Ari İşletme Belgesi”ni alıp, bölgemize hem örnek olmak, hem de yaptığımız işte markalaşmak. Bu yolda bizi cesaretlendiren, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen İlçe Müdürümüz Engin Maraşlı'ya ve Veteriner Hekimlerimize çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme