Saylak'tan birlik mesajı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü barış Saylak Fethiye Ziraat Odası'nda çiftçiler ile bir araya geldi. Çiftçilere yaptıkları çalışmaları ve çiftçilerin yapması gerekenleri anlatan İl Müdürü Barış Saylak birlik beraberlik mesajları verdi.

  • 803
Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Fethiye Ziraat Odası'nda Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Barış Saylak çiftçiler ile buluştu. Çiftçilere genel olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Saylak çiftçilerin daha iyi tarım nasıl yapılır konusunda da da bilgiler aktardı.
“ÜRETİCİ İÇİN DE İNSANLIK İÇİNDE ZOR ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ”
Sıkıntıları beraber nasıl aşabiliriz diye konuşmak için Fethiye'ye geldiğini ifade eden Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak “Zor zamanlardan geçiyoruz. Üretici için de insanlık içinde zor zamanlardan geçiyoruz. İki yıldır covid 19 yüzünden Dünya'da her şeyin dengesi sert bir şekilde bozdu. Bugün sıvı gübrenin ham maddesini üreten Almanya'da ki firmalar üretimini durduruyorsa burada ciddi bir tedarik sıkıntısı var. Küresel iklim felaketinin sonuçlarıyla hepimiz karşı karşıyayız. Daha düne kadar küresel iklim felaketi dediğimizde öyle şey mi olur diyenler bugün içine gömülmüş durumdalar. Bütün bunlar enerji fiyatlarındaki ve tarımsal üretim gelirlerindeki yükselme , dünyadaki küresel iklim felaketine bağlı en önemli ham medde kaynakları olan soya fasulyesi, mısır, tahıl gibi ürünlerdeki gerileme tüm Dünya'yı etkiliyor. Bunun üstüne bir de pandemi eklenince herkes önce can sonra canan dedi. Ürünleri önce kendi stoklarına koydular. Çin 2 yıllık gübresini depoladı gibi haberleri zaman zaman basından görüyorsunuz. Arjantin, Brezilya ve birçok ülke önce hepsi önce can deyip depoluyor sonra geri kalanını satıyor. Bunun üzerine geçtiğimiz yıl 42,43 dolar seviyelerinde olan petrolün bugün 90 dolara dayanmasını siz düşünün. Akaryakıta gelen zamlarla hepimiz karşı karşıyayız. Bunlar gerçekler. Bu gerçekleri Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'da biliyor Sayın Bakan Bekir Pakdemirli'de biliyor. Ben de biliyorum. Bunun için ben ve ekip arkadaşlarım göreve geldiğimizden beri Hiçbir şey yapamıyorsak üreticinin omzundan elimizi eksik etmeyelim, sahada olalım, derdiyle dertlenelim diyorum” dedi.
“DÜNYADA İTHALAT İHRACAT İŞİ BİLE SİYASET İLE KARAR VERİLİYOR”
Yazın çıkan orman yangınlarında herkesin birlikte mücadelesine gözleriyle şahit olduğunu ifade eden Saylak “Hemşerilerim vatan sevdasına ben şahitim. Yazın çıkan yangında herkesin birlikte mücadelesine bu gözler şahit. Fakat bir şey var. Geçtiğimiz yıllarda limonu 3, 3 buçuk liradan sattık. Herkes memnun. Bu sene ne yazık ki biraz önce bahsettiğim sebeplerden dolayı üzülerek söylüyorum ki artık dünyada ithalat ihracat işi bile siyaset ile karar veriliyor. Türkiye'nin Ukrayna ile olan ilişkisinden dolayı Rusya bize elinden gelen bütün ambargoları yaptı. Bizi engelledi. Bir şeye karar vermek zorundayız. Bunun için buradayım. Bir karar vermek zorundayız. Gerçekler acı. Üretim maliyetleri yüksek. Uzun yıllar sonra Fethiye'de odun bulmak için Kenan Başkan ortalığı yıktı. Bizde onlara yardımcı olmak adına gerekli görüşmeleri yaptık. Dolayısıyla üretim girdilerindeki maliyet yükselişi gibi sorunların hepsi bir araya geldiğinde işimiz zor” dedi.
“DÜNYA GIDA DA ZORLU BİR SÜRECE GİRİYOR”
Gıda fiyatlarının sürekli yükseldiğinden bahseden İl Müdürü Barış Saylak “Bitki koruma ürününe yüklendiğimiz zaman kalıntı da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorunlara rağmen üretimi asla bırakmayacağız. Üreten yine kazanacak. Dünyada ki iklim bilimcileri ve Türkiye'de ki hocaların öngörüleri var. 2030 yılına kadar dünyadaki mısır, soya gibi ürünlerin üretimi yüzde 30 düşecek. Dünya gıda da zorlu bir sürece giriyor. Gıda fiyatları son 10 yılın zirvesindedir” dedi.

ÇİFTÇİ YILMAZ DURAN “KÖYCEĞİZ'E 225 LİRADAN ODUN ALMAYA GİTTİM 360 LİRADAN ODUN ALDIM”
Bu konuşma üzerine toplantıya katılan Çiftçi Yılmaz Duran,'' Ben bundan bir ay öncesinde 2 liraya domates satıyordum. Bunu kimse söylemiyor. Önceden domates fiyatı sorulmuyordu. Bugün domates 10 lira olunca herkes fiyatını sormaya başladı. 12 ayın göz önüne alınması gerekiyor. Şuan domates yok ondan dolayı fiyatlar böyle. Ben Köyceğiz'e 225 liradan odun almaya gittim 360 liradan odun aldım. Saat 12'ye kadar az susuz orada bekledik'' dedi.
Çiftçini söylediği sözlere cevap veren Barış Saylak “Bugünün domates fiyatını yüksek olduğu için sormadım. Bir ay önce 2 lira olan domatesi İstanbul'da markette 10 liradan satıyorlar. Yeteri kadar dolu olduğunuzun farkındayım. Bunun için buradayım. Beraber konuşmak için buraya geldim. Pazarlama ile ciddi sıkıntılarımız var. Örtü altıcıların bir kooperatifi veya birliği yok. Ürünü iyi fiyattan satınca keyifler yerinde olurken satış olmadığında herkesin morali kötü oluyor” diye konuştu.
“GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
“Siz bir araya gelmeden sizi kurtaracak bir güç yok” diyerek sözlerine devam eden Saylak “Sizi kurtaracak yine kendinizsiniz. 26 aydır gittiğim her yerde bunu söylüyorum. Üretici örgütlerinize sahip çıkın. Kooperatif kuralım. Bu girdi koşullarıyla ve sistemle mücadele etmek kolay değil. Güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Pazarlamada avantaj elde edip üretimdeki girdi fiyatlarında düşüş sağlamak için bunu yapmalıyız. Bakanlığımızın Dijital Tarım Pazarı diye bir uygulaması var. Bu platform üretici ve satıcıyı buluşturuyor. Bakanlık güvencesiyle bu sisteme girip İstanbul'da ki bir marketle iletişime geçip satış yapabiliyorsunuz. Fiyatı baştan konuşup anlaşma imzalanıyor. Kim ne üreteceğini biliyor” dedi.
“BİR ÇATI ALTINDA ÖRGÜTLENMEZSENİZ FİYATLAR YÜZÜNDEN OLAN BİZLER VE SİZLERE OLUR”
Geçtiğimiz günlerde Hollanda'ya gittiğine değinen Barış Saylak “Okyanus kıyılarında balıkçılık kooperatifleri var. Bunlar Muğla'da da var. Muğla, Türkiye'de su ürünlerinin başkenti. Su ürünleri kooperatif merkez başkanı Muğlalı. Kendisinin Fethiye'de alabalık tesisi var. Burada kimse malını ayrı satmıyor. Ne ürettiyse geliyor Su Ürünleri Avcılar Birliği'ne getiriyor. Elektronik ortamda tek fiyat olarak satışı yapılıyor. Biz de bunları yapmaya çalışıyoruz. Bizde ne yazık ki böyle bir şey yok. Kooperatif kurduruyoruz. Adam balığı avlayıp geliyor 5 lira fazla fiyat verene satış kooperatife vermiyor. Sen bir çatı altında örgütlenmezsen fiyatlar yüzünden olan bizler ve sizlere olur” dedi.
“SORUNLARI BİRLİKLE TESPİT EDİP ÇÖZÜM ARIYORUZ”
Çiftçilerin bir viral enfeksiyonla karşı karşıya olduklarını söyleyen İl Müdürü Saylak “Aynı zamanda üretim güçlükleri ve maliyetin yükselmesi de var. Bugün buraya elimde bir sihirli değnekle gelmedim. Yüreğimi açarak geldim. Ben ve arkadaşlarım sizin yanı başındayız. Sorunları birlikle tespit edip çözüm arıyoruz. Muğla'nın tüm örtü altıcıları bir üretici birliği çatısı altında bir araya gelmeli. Ürünlerin pazarlanmasından her şeyine kadar bir iktisadi işletme kurmalıyız” diye konuştu.
“ARTIK FARKLI ÜRETİM MODELLERİNİ DE DENEMEK ZORUNDAYIZ”
Çiftçilerin güçlerini birleştirmeleri gerektiğini ifade eden Saylak “ Dolayısıyla alacağınız fide fiyatından tutunda bitki koruma ürünlerinden tutunda her şeye kadar toplu, ortak almanın bir maliyet düşürücü özelliği var. Bu sene ne kadar domates var? 2-3 liraya düştü. Ürün bitiyor 7-8 liraya çıkıyor. Bütün bu planlamaları yapmak zorundayız. Bir diğer konu, acı ama gerçek söylemek zorundayım. Artık farklı üretim modellerini de denemek zorundayız. Sadece domatesle olmadığını görüyorsunuz. Peyderpey zaten bu viral hastalık, bize bunu mecburi olarak yaptıracak. Birlikte teknik elemanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız yerel yönetimler, devlet, valilik, hep beraber yeni ürün destinasyonlarını koyalım. Bu sene domates olmadı mı? Birisi kapya biber yapsın. Bodur fidan dikelim. Bunları yapmak zorundayız. Artık Muğla bölgesi tropik ve subtropik sebze ve meyvelerin yetiştiği bir yer haline geldi. Neden geldi? Küresel iklim felaketinden dolayı. Allah nasip ederse mart ayında Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğümüz, Batı Akdeniz Araştırma Enstitümüz, Ege Tarımsal Araştırma, Tübitak, Muğla il müdürlüğü, Tarım Orman Bakanlığı hep birlikte bir tropik ve subtropik meyve ve sebze yetiştiriciliği çalıştayı yapacağız. Köyceğizde Tigem'e bağlı 850 dekarlık alanda uygulama bahçeleri yapacağız. Ne olduğunu hep beraber göreceğiz. Çevrenizde de var. kimisi ejder meyvesi yapıyor kimisi mango yapıyor” dedi.
“BİZ AKREP GİBİYİZ. ÖNCE BİRBİRİMİZİ SOKUYORUZ”
9 tane müdür değiştirdiğini söyleyen İl Müdürü Barış Saylak “Sahaya, ya çıkacaklar, ya çıkacaklar. Her türlü eleştiriye açığım. Ama bir şey söyleyeyim. Ekibimin de hakkını yedirtmem. 10 senede ilde 495 dekar tıbbi aromatik bitki ekilişi yapılmış, 2019 yılından bu yana 3600 dekara çıkartmışım. Geçen sene 1.5 milyon fide dağıtmışım bu sene Şubatta 1 milyon 750 bin fide dağıtıyorum. Sorunlarınızı biliyorum. Ben sizin için buradayım. Birlikte ne yapabiliriz diye konuşuyorum. Biz akrep gibiyiz. Önce birbirimizi sokuyoruz. Bir araya gelelim, güçlerimizi birleştirelim. Üretici birliklerimizi kuralım diyorum” dedi.
“BAZI KOOPERATİF YAPILANMALARI KENDİ ŞAHSİ ÇIKARLARI İÇİN KOOPERATİFLERİ NE YAZIK Kİ SUİİSTİMAL ETMİŞLER”
Kooperatifçilik konusunda geçmişte yaşanan kötü örnekler olduğunu söyleyen Saylak “Bazı kooperatif yapılanmaları kendi şahsi çıkarları için kooperatifleri ne yazık ki suiistimal etmişler. Birlikleri suiistimal etmişler. Benim üreticim de haklı olarak diyor ki “Müdürüm kurduk bir kooperatif ama başındaki yedi içti toplanan paraları” böyle bir anlayış var. Kendi içinizden güvendiğiniz arkadaşlar, toplumda saygı gören önder örnek üreticilerimizin bir araya gelmesi gerek” diye konuştu.


Bakmadan Geçme