Sayıları Her Geçen Gün Artan Yaban Domuzları Karagözler Mahallesi Sakinlerini Canından Bezdirdi

Muğla'nın Fethiye ilçesinde turistik koylarıyla ünlü Karagözler Mahallesi'nde sayıları her geçen gün artan yaban domuzları mahalle sakinlerini canından bezdirdi. Yiyecek bulamayan Yaban domuzları için çözüm arayan mahalle sakinleri ve muhtar imza kampanyası başlatarak yetkililerden çözüm istedi.

  • 568

Karagözler Mahallesi sakinleri sürü olarak yiyecek arayan ve hatta bulamadıklarında saldırganlaşan yaban domuzlarından şikâyetçi. Mahalleliler çocuklarını rahatlıkla sokağa gönderemediklerini söylerken, saldırganlaşan yaban domuzlarının park halindeki motosiklet ve arabalara zarar verdiği anlar vatandaşlarca görüntülendi.
Mahalle sakinlerini canından bezdiren şikâyetler sonrasında Karagözler Mahallesi Muhtarı Ercan Çelik, yaban domuzlarına karşı imza toplayarak Fethiye Kaymakamlığı'na sundu.
Fethiye Karagözler Mahallesi'nde aç kalan yaban domuzları şehre inmeyi alışkanlık haline getirdi. Yiyecek bulmakta zorluk çeken yaban domuzları merkez mahallelere kadar inmeye başladı. Bazı vatandaşlar tarafından ekmek ve meyve ile beslenen yaban domuzları tepkilere neden oldu. Yaşanan rahatsızlık ve şikayetler üzerine Karagözler Mahallesi Muhtarı Ercan Çelik mahalleli ve vatandaşlarla birlikte imza kampanyası başlattı. Başlatılan kampanyaya yoğun katılım oldu.

“10 YILDIR DOMUZ İSTİLASINA MARUZ KALIYORUZ”
Muhtar Ercan Çelik, yaban domuzları için akılcı ve bilimsel çözümler ortaya konulması gerektiğini belirterek, “Öncelikle yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla gelen misafirlerimizin ve halkımızın Kurban Bayramı'nı kutluyorum. Dilekçemizin içeriği; yaklaşık 7-8 yıldır, bilemedik 10 yıldır bu tarafta domuz istilasına maruz kalıyor olmamız. Çoluğumuz, çocuğumuz, eşimiz, dostumuz, kızımız, bacımız, vatandaşımız sokağa çıkamaz hale geldik. Dışarıya çıkamaz olduk, çok mağdur olduk. Bunların dışkılarıyla beraber son zamanda rahatsızlıklar başladı. Uyuz hastalığı gibi kaşıntılar başladı. Tedbir amaçlı halkımız ve vatandaşımızı ne kadar bilinçlendirsek de sağ olsun mahalle grubumuz buna destek verdi, tabi kızanlar veya hayvan severler de oluyor. Bizler de hayvan severiz, sevmiyoruz değil. Ama biz hayvanları kendi bahçemizde, kendi özverimizle besliyoruz, dışarıya yiyecek bırakmıyoruz. Bunun neticesini çok iyi aldık, şu an domuzlarımız çok akıllı. Yiyecek bırakılan yere bir daha yemek bırakmadığınız sürece 10 gün boyunca gelip yemek bırakıldı mı diye bakıyorlar. Ne zaman ümidini keserse o zaman seriye geçiyor. Kedi köpek maması bıraktığımız için o koku domuzları cezbediyor. Kısaca şöyle söyleyebilirim; size veya bizlere her gün bir sofra kurulsa evde yemek yapar mıyız? Yapmayız. Domuzlarımıza da her gün ziyafet çekiliyor, sofra kuruluyor onlar da ormandaki asli görevlerini yapmayarak çarşıya iniyorlar. Ormanda kalsalardı ormanları sürecekler, havalandıracaklar yani dağların ormanların traktörleri olarak görev yapacaklardı ve ormanlarımız canlanacak. Halk arasında “Orman İşletme ne yapar? Ormanlar kalmadı yanıyor” deniyor. Yanıyor değil, eko dengeyi bozuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YABAN DOMUZLARINA KARŞI BİR KORKU VAR”
Kampanyayı başlatan Karagözler Mahallesi Muhtarı Ercan Çelik, “Son 10 yılımıza ve pandemi dönemi öncesine kadar şehirde domuz diye bir şey yoktu, duyulmuyordu. Her zaman doğal besleniyorlardı, ne zaman dışarıya çıkabilmek için kedi köpekler dışarıya salındı o zaman yabani domuz popülasyonu arttı. Kedi ve köpekler dışarıya salınınca sahipsiz olanlar için de yemekler bırakılmaya başlandı.
Bu durumu önleyebilmek için Kaymakamlığımızla, Orman İşletme Müdürlüğümüzde bulunan Milli Parklar ve Tarım İlçe Müdürlüğümüze verilmek üzere bir dilekçe yazdık, imza topladık.
Şöyle düşünün; sizin evinizin ana kapısı kapalı değilse hemen 15-20 tane yavruyla beraber bahçenize giriyorlar. Bahçenizi talan ediyorlar, yan komşuya geçip o bahçeyi de talan ediyorlar. Hasbelkader gece bahçeye çıktığında burun buruna geliyorsun bir korku var. Yolda yürüyemiyorsun çünkü 15 tane yavruyla geliyor. Yavru kıskançlığı ve koruma içgüdüsüyle sana saldırabiliyor. Kişinin elinde poşet gördüğü zaman almak istiyor, homurdanıyor. Dışkıları dağılıyor ve hava aracılığıyla bizler teneffüs ediyoruz. Bu rahatsızlıkların nasıl önleneceğini biz bilemediğimiz için yetkililere ilettik.
Kaymakamlık bahçesini dahi akşamları domuzların talan ettiklerini söyledim, onlar da hayret içerisinde kaldılar. Her gün daha fazla oluyorlar, önlem alınmasını rica ettim. Kaymakam Bey'in kendisiyle de görüştüm. O da bu durumu makul karşıladı, kendisine teşekkür ediyorum.” diyerek vatandaşların bu konuda özverili davranmasını ve yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

“BU HAYVANLAR ÜZERİNDE POPÜLASYON PLANLAMASI YAPILMALI”
Yaban domuzu konusunun özellikle Fethiye için önemli bir sorun olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bu sorunun çözümünün bir parçası olmak için bir imza kampanyası başlatan Muhtar Ercan Çelik, “Kendi bahçemizde hayvanların yediğine, içtiğine, temizliklerine dikkat ederek besleyelim. Beslemek çok güzel, insani bir duygu.
Yetkililerimiz bu hayvanlar üzerinde popülasyon planlaması yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Denizlerdeki balon balığı popülasyonu için bir uygulama yapılıyor, aynı teşvikle domuzlar için de bir planlama yapılabilir.
Sizler kamuoyuna bu durumu bizlerden daha çok duyuracaksınızdır. Bizler Karagözler Mahallesi olarak, arkadaşlarımız sayesinde duyurduğumuz kadar duyurduk.
Belediyemizin temizliğe gösterdiği özene ayrıca teşekkür ediyorum çünkü domuzlar geldiği zaman o çöp bidonlarının hepsini deviriyorlar. Yerli ve yabancının göz bebeği olan yarımadada 30 tane çöp bidonu varsa 30'unu da toplayıp, düzenliyorlar. Belediyemizin verdiği bu hizmet takdire şayan. Belediyemiz bu konuda duyarlı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Kaymakamlığımıza da dilekçemizi kabul ettikleri için ayrıca teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme