Rehavet, Virüsü Hortlatır

Tüm dünyada ve Türkiye'de de etkisini hala sürdüren Koronavirüs salgını ile ilgili olarak yapılan mücadelenin başarılı olabilmesi, alınan önlemlerin devam ettirilmesine bağlı. Uzmanlar, bazı illere giriş çıkışların kaldırılması, AVM berber ve kuaförlerin açılması, sektörlerde yapılan normalleşmenin titizlikle denetlenmesinin gerektiğini, maske-hijyen ve sosyal mesafenin yaşantımızdan çıkmaması gerektiği hatırlatıldı.

  • 2014
TAKİP ET

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hacer Dağdeviren “Rehavet virüsü hortlatır. Dikkatli olmak lazım. Virüs hala var” ifadelerini kullandı.
FETHİYE'DE VAKALARIMIZ GELİYOR
Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hacer Dağdeviren “Normalleşme süreciyle birlikte bir artış olmadı ama bölgemizde Koronavirüs tamamen bitmedi. Hala floramızda var, hala Fethiye'den vakalarımız geliyor. O yüzden bu normalleşme sürecini tamamen normale geçtik gibi algılamamak lazım. Tedbiri bırakmamamız kanaatindeyim. Acil haller dışında yine de evde kalmaya devam etmeliyiz. Normalleşme sürecini daha çok gerekli hallerde dışarıya çıkma olarak algılamak lazım. AVM'ye insanlar zevki için veya gerçekten ihtiyacını karşılamak için de gidiyor olabilir. Ciddi ihtiyaç yoksa ertelenmeli kanaatindeyim. Yakın mesafelerden, arkadaş toplantılarından hala kaçınmak gerekiyor. Dışarı çıkan herkesin maske takması şart. Normale geçmedik daha. Tedbiri bırakmamak lazım. Hala bizim vakalarımız azalmakla beraber yine de var” dedi.
EV İÇİ, AİLE İÇİ HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hacer Dağdeviren “Bizim tedirginliğimiz şu ki çok farklı belirtilerle gelebiliyorlar. Koronavirüsün kendine özgü, tipik belirli belirtileri yok. Ama genel anlamda soğuk algınlığına benzer belirtilerle gelebiliyorlar. Öksürük, ateş, halsizlik, kırgınlık gibi özellikle kendini hasta hisseden kişilerin kendini ev içinde koruması çok önemli. Ev bireylerinden kendini izole etmesi, mesafeli davranması, kişisel ekipmanların, havlu, yastık gibi ayrı kullanılması çok önemli. Ev içi, aile içi hijyenin çok önemli olduğu günlerdeyiz” diye konuştu.
DENİZDEN RİSK YOK
Dr. Dağdeviren “Denizden alma riski yok, sivrisineklerin de taşıyıcı olduğu belirtilmedi henüz. Ama bu tip yerler genelde tuvaletler, soyunma kabinleri, kafeteryalarıyla bir arada yakın temasın daha fazla olduğu yerler olduğu için çok fazla gitmemeye gayret etmeliyiz. Daha sakin köşeleri tercih edebiliriz. Kalabalık yerlerden kaçınmalıyız. Kafeteryalarda bile belli bir düzenlemeyle; kişi sayısı, masa-sandalye sayısı azaltılarak açılış yapılacağı kanaatindeyim” dedi.
GEVŞERSEK HORTLAR
Dr. Dağdeviren “Bu sıcak havalarda rehavete girmek, tekrar hortlamasına sebep olabilir. Çünkü bu virüs hala florada var. Evde kalarak biz bu özverilerle bunu yaptık. Kuralların daha katı uygulanması aslında daha kısa sürede alt etmemizi sağlayacak. Ne kadar gevşek olursak biz o kadar sürede bu virüsü alt edebileceğiz. O yüzden mümkün olduğunca tedbiri elden bırakmamak çok önemli” diye konuştu.
EL-AĞIZ-BURUN ÜÇGENİNE DİKKAT
Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hacer Dağdeviren “Oruç, sıcak memleketlerde ve güneşin uzun olduğu yaz mevsiminde tutmada biraz bağışıklık sistemini düşürebiliyor. Özellikle tüm gün vücudun susuz kalması yine bir yandan bağışıklık sistemini düşürebiliyor. Gün içinde oruçlu olduğumuz saatler dışında kalan saatlerde dengeli beslenmeyi ve bunu içtiğimiz su miktarını, iftardan sahura kadar olan sürece iyi değerlendirmeliyiz. Düzenli aralıklarla su tüketmeyi, düzenli aralıklarla sağlık dengesi yerinde öğünler hazırlamayı önemsemeliyiz. El, ağız, burun: bu üçgeni çok korumalıyız. Belli hijyen alışkanlıklarımızı kalıcı olarak muhafaza etmeliyiz. Bu sürecin bize kazandırdığı bu. Genel anlamda dışarıdan alışverişten, kafeteryadan, yürüyüşten geldiğimizde el-yüz hijyenimizi sağlamadan üzerimizi değişmeden evlerimize girmemeliyiz. Yine dışarıda giyilen ayakkabılar evin içine alınmamalı. Aslında bu öğretici süreci kalıcı hale döndürmek çok önemli. Şu an korona var ben iyi beslenmeliyim şeklinde değil de bunları biz tüm hayatımıza yaydığımızda bağışıklık sistemimiz güçlü oluyor” şeklinde konuştu.
BAYRAM ZİYARETLERİ EVİN DIŞINDA OLMALI
Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hacer Dağdeviren “Bayram tedirginlik verici bir süreç. Çünkü özellikle bayramlarda büyüklerimizi ziyaret çok önemlidir. Ve ileri yaş grubunda bu enfeksiyon çok ağır seyredebiliyor. Biz de klinikte bunu gözlemledik. Hastanın yaşı ne kadar ileriyse, kronik hastalıkları varsa daha komplike ve ağır seyrediyor. Büyükleri ziyaretler balkonda ya da bahçede kısa süreli olmalı veya telefonla bayramları kutlanmalı” dedi.
MASKEYE DE DİKKAT
Dr. Dağdeviren “Maskelerde yıkanabilir ve yıkanamaz ürünler var. Cerrahi, yıkanamaz maskeler 4 saat efektif koruyucu. 4 saatin üzerinde kullanmamak lazım. Takıp çıkarırken elimizle ön kısmına temas etmemek bağcıklarından açıp çıkarmamız lazım. Eve girdiğimizde çöpe atmamız lazım. Maske kullansak bile eve girdiğimizde el ve yüzün sabunlanması, ağız ve burun içinin temizlenmesi çok önemli. Yıkanabilir olanları da her çıkış ve girişlerde mutlaka yıkamak lazım. Bazen hastaların yüzündeki maskelerin günlerce yıkanmamış olduğunu farkediyoruz biz. O da çok yanlış. Çünkü bu komptamine durumda. Saçlar toplu olmalı, takı mümkün olduğunca az olmalı. El,ağız, burun bu üçgen çok önemli. Virüsün giriş yolu bu. Cep telefonu ve çantalar çok komptamine. Genel yaşam koşullarında biraz hijyen kurallarını oturtmamız şart” dedi.
İZOLASYON - HİJYEN
Virüsle ilgili aşı ve ilacın bulunmadığını belirten Dağdeviren, hala salgının devam ettiğini hatırlatarak “Burada sihirli bir formül yok. Her gün bir sürü demeçler veriliyor, tüm dünyadan yayınlar geliyor ama hepsinin söylediği aynı şey. İzolasyon, hijyen; bu ikisi çok önemli” diye konuştu.


Bakmadan Geçme