Pandemiye rağmen Kayaköy'e ziyaretçi akını
Fethiye'de bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Kayaköy, 2020 yılında da pandemiye rağmen en çok ziyaretçi çeken ören yeri oldu. Fethiye müzesine bağlı ören yerleri içerisinde Kayaköy pandemiye rağmen geçtiğimiz yıl yerli ve yabancı turistten en çok nasibini alan merkez oldu. 2019 yılında 98 bin 865 ziyaretçi sayısı ile yörede bulunan müze ve ören yerlerini sollayan Kayaköy'e 2020 yılında korona virüse rağmen bir önceki yılın yarısı kadar yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
Tarihi Kayaköy 2020 yılında yine ziyaretçi rekoru kırdı. Fethiye'deki müze ve ören yerleri içerinde en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Kovid-19 kısıtlamalarına rağmen Fethiye'de müze ve ören yerleri içerisinde en çok ziyaret edilen ören yeri Kayaköy olarak açıklandı. Fethiye müzesine bağlı ören yerleri içerisinde bir önceki yıl 98 bin 865 ziyaretçinin gezdiği Kayaköy, 2020 yılında Kovid-19 salgınına rağmen ziyaretçi düşüşü yaşanıp, 45 bin 817 ziyaretçi çekerek, Fethiye'de yine de en çok ziyaretçi çeken ören yeri oldu. Kayaköy'ü Amintas Kaya Mezarları izledi. Fethiye'nin merkezinde bulunan ve körfez manzarasında ki Amintas Kaya Mezarlarını 22 bin 948 yerli ve yabancı turist izledi. Fethiye Müzesine bağlı Kaunos Harabelerini 22 bin 848 ziyaretçi gezerken, Seydikemer ilçesinde ki Tlos Antik kenti 14 bin 788, Ölüdeniz Gemiler Koyundaki Gemiler Adasını 11 bin 852, Fethiye Müzesini ise 9 bin 682 kişi ziyaret etti. Seydikemer İlçesindeki Letoon Antik Kentine de 9 bin 159 yerli ve yabancı turist gezerken, Üzümlü Mahallesindeki Pınara Antik Kentini de 2 bin 436 ziyaretçi gezdi. Fethiye'deki müze ve yedi ören yerini 2020 yılında pandemiye rağmen 139 bin 530 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kaydedilirken, bir önceki yıl yani 2019 yılında ise toplam ziyaretçi sayısının 297 bin 607 olduğu kayıtlara geçmişti. Yetkililer Kovid-19 salgının aşı ve tedavi ile birlikte önlenebileceğini ardından yöreye ziyaretçi akını yaşanabileceğini ve özellikle doğa ve tarih turizmine büyük ilginin olabileceğini ifade ettiler.
ESKİ BİR RUM YERLEŞİMİ OLAN KAYAKÖY MÜBADELE İLE BOŞALTILDI
Eski bir Rum köyü olan Kayaköy'de her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları Kiler görünümünde ikişer katlı ve girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçların olduğu 3 bin 500'e yakın taştan evler bulunuyor. Fethiye'ye 8 kilometre uzaklıkta bulunan eski bir Rum yerleşimi olan Kayaköy'ün geçmişi Milattan Önce 3 binlere kadar gidiyor. Eski adı Levissi olan köyde, konutların yanı sıra evler arasına serpiştirilmiş çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul ve gümrük binası yer alıyor. 1922 yılında yapılan mübadele sonrasında köyde yaşayan Rumlar Yunanistan'a gönderilirken, Yunanistan'daki Türkler de bu bölgeye yerleştirilmişti. Fakat köye yerleştirilen Türkler köyü terk ederek, ovaya yerleşmiş, tarihi evler de yıllarca bakımsız ve ilgisiz kalmıştı. Kayaköy'de kiliseler son 6 yıldan bu yana restorasyon amacıyla ziyaretçi girişine kapalı tutuluyor.