Özel çocukların toprağa dokunma sevinci

Seydikemer'de öğrencilere yönelik başlatılan projenin uygulaması tüm hızıyla devam ediyor. Periyodik olarak çeşitli okullardan gelen öğrencilere, doğa sevgisi aşılanarak ürünlerin yetiştirilme aşamaları uygulamalı olarak gösterilip bilinçlenmeleri sağlanıyor. Proje kapsamında dün gerçekleştirilen etkinliğin konukları, birebir eğitim alan özel çocuklardı.

  • 1951

Seydikemer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üretilen ve İlçe Kaymakamlığı ile İlçe müdürlüklerinin destekleriyle vücut bulan öğrencilere yönelik bu proje, İlçe Ziraat Odası tarafından kiralanan tarım alanında uygulanıyor.
Proje kapsamında Seydikemer'de, İlçe Ziraat Odası karşısındaki proje için ayrılan tarım alanında gerçekleştirilen etkinliğe, Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San, Seydikemer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Hadi Çakıroğlu ile öğrenci, öğretmen ve veliler katıldı.
Her uygulamada farklı okullardan gelen öğrencilere uygulamalı olarak fide diktirilerek doğa sevgisi aşılanırken etkinliğin bu haftaki konukları özel eğitim alan öğrenciler oldu. Seydikemer Atatürk Ortaokulu, Döğer Ali Hilmi Yonca Döğerli İlkokulu, Özel Nursel Özdemir Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Seydikemer Şubesi ve Seydikemer Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nden toplam 35 öğrencinin katıldığı etkinlikte çocukların toprağa dokunma sevinci gözlerinden okunuyordu. Öğrenciler, Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu ile birlikte büyük bir mutlulukla marul fidesi dikerken 3,5 ay sonra diktikleri marulun büyümüş halini görerek hasat yapacaklar.
Projenin amacı; doğadan ve topraktan gittikçe uzaklaşan, teknolojiye bağımlı hale gelen çocuklara tekrar doğayı sevdirmek, toprağa dokunmalarını sağlamak. Öğrencilere tarımı tanıtmak, doğa bilinci oluşturmak, tarladan sofraya gıda güvenliğini anlatarak daha duyarlı olmalarını sağlamak. Zamanının büyük kısmını evde ya da okulda teknolojinin sunduğu imkanlarla geçiren çocukların hareketsizlikten kaynaklanan ruhsal ve bedensel sorunlarının önüne geçmek ve hayatı, doğayı, çevresindeki objelerle kendisi veya diğer objeler arasındaki ilişkiyi, internet veya televizyon aracılığıyla değil, bizzat doğada yaşayarak öğrenmesini sağlamak projenin amaçları arasında yer alıyor. Yeni neslin tekrar toprağa dokunmasını, sahiplenmesini ve korumasını sağlayacak davranışlar geliştirmesi, çevrenin korunmasında birey olarak kendisinin ne tür sorumlulukları olduğunu öğrenmesi amaçlanıyor. Ayrıca çocukların kötü amaçlı yazılım ve bilgisayar oyunlarından daha az etkilenmelerini sağlamak için, doğa sevgisi kazandırmak ve genellikle çiftçi ailede yetişen çocukların ailelerinin çalışma koşullarının farkındalığı sağlanıyor.
Etkinlikle ilgili Gazetemize bir açıklamada bulunan Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu “ Ziraat Odası Başkanlığımızın, İlçe Tarım Müdürlüğümüzün ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve diğer Rehabilitasyon Merkezlerimizin destekleriyle bir proje başlatıyoruz. Amacımız öğrenci kardeşlerimizle beraber toprakla hemhal olmak. Kardeşleri,miz toprakla ilgilensinler, bir şey üretebilme duygusunu yakından hissetsinler, aynı zamanda velilerin ve öğretmenlerimizin de katılacağı yani sadece bir gruba değil birden fazla gruba hitap eden bir proje olması dolayısıyla önemsiyoruz. Ben burda kardeşlerimle vakit geçirmiş olmaktan dolayı son derece mutluyum. Projenin içerisinde de yer almış olmaktan dolayı mutluyum” diyerek projeye katkı sağlayan kurum ve kişilere teşekkür etti.
Seydikemer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı da yaptığı açıklamada “Bizim çıkış noktamız, bu teknoloji bağımlılığı oldu. Çocuklarımız hep ekran karşısındaydı. Hayatın biraz uzağındaydılar. Onları doğayla buluşturalım, insanla doğanın arasındaki ilişkiyi görsünler, ortak birşeyler üretmenin mutluluğunu yaşasınlar. Mesela bir arı kovanındaki iş bölümünü, arının bitkilerle olan ilişkilerini öğrensinler, doğayı tanısınlar, sevsinler. Yani doğadan umudu kesmeden çevreye sahip çıksınlar. Bu düşüncelerle projeye başladık. Eğer bu sene başarılı olursak bunu önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek istiyoruz. İlerde orman alanlarını, Orman İşletme Müdürlüğümüzle çıkacağız gezeceğiz. Çocuklarımızın ormandaki bitki örtüsünü, ağaçları, çiçekleri, böcekleri, onların niye yaratıldığını, amacını, insana faydasını bunları görsünler istiyoruz. Hayata bir de burdan baksınlar istiyoruz. Annelerinin babalarının nasıl üretim yaptığını, nasıl kazandığını görmelerini istiyoruz. Amacımız buydu. Tarımda genç nüfus gittikçe azalıyor. Bu çok ciddi problem. Yani bunun sosyal yönünü biraz çocukluktan başlayıp öğretmek gerekiyor. Amacımız bunlardı. İnşallah ilçemize hayırlı olur. Kaymakamımız, ilçe müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları bizi destekledi. Hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada “projemizin süresi 3,5 ay. Şu andaki diktiğimiz ürünlerin 3,5 ay sonra hasadını yapacağız. Ama ondan sonra Seydikemer Ziraat Odası'nca kiraladığımız bu alanda değişik ürünlerle uygulamalarımız devam edecek. Bu proje, Seydikemer merkezde olması nedeniyle bütün çiftçilerimizin görebileceği bir uygulama alanı olarak seçtik biz burayı. Bugün buraya getirdiğimiz çok özel öğrencilerimizin gelecekte tarımı daha çok sevmeleri için biz tarımın önemini anlatmak istiyoruz bu projeyle. Kasım ayının sonunda da hep beraber göreceğiz başarılı bir sonuç alacağımızı tahmin ediyorum” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah San ise yaptığı açıklamada “ İlçe Ziraat Odası Başkanımız bize müracaat ettiler. Özellikle çocuklarımızın yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri anlamında bahçede kendileri görerek dikim yapmaları bizim için çok önemli. Bu anlamda İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlığımız ve Sayın Kaymakamımızın talimatıyla bu çalışma gerçekleşti. Bugün de burdayız. Öğrencilerimiz açısından çok faydalı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Özel Nursel Özdemir Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Salih Dündar ise projeyi öğrenince büyük keyif aldıklarını dile getirerek açıklamalarına şöyle devam etti “ Bizim hedefimiz engelli olan her bireyin, öğrencilerimizin hayatın içinde yer almasını sağlamak, normal bireylerle kaynaştırılmasını sağlamak. Bir kenarda izole edilmediğini görmekten hayatın her alanının içinde yer aldığını görmekten keyif alıyoruz. Bizler zaten 20 yıldır dezavantajlı gruplarla çalışan kurumlarız 3 şubemizle. Her türlü etkinlikte varız. Seydikemer'in gelişmesine bir tık katkımız olursa biz son derece mutlu oluruz. Engelli çocuklarımız kendilerini bir yerlerde görürse bizler mutlu oluruz. Hedefimizi gerçekleştirmiş sayarız. Ben bugün burda bu etkinliğe katılan çocuklarımızın evlerine gittiği zaman kendi topraklarına, yerlerine gittiği zaman daha farklı bakış açısıyla kendi topraklarına, bahçelerine bakacaklarını, kendi bitkilerine bakacaklarını düşünüyorum. Bu anlamda farkındalık yaratma adına yapılan bu çalışmada da olmaktan onur duyarız. Kaymakamımıza, ilçe müdürlerimize, diğer okul müdürü arkadaşlarımıza, kurumlarımız ve ailelerimiz adına teşekkürü borç biliriz”
Seydikemer Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü SevtapKaraköylü de projeye öğrendiklerinde çok mutlu olduklarını dile getirerek “çocukların toprakla haşır neşir olması, birşeyin büyüdüğünü görmeleri, bir tohumun nasıl yeşerdiğini, nasıl canlandığını, onun ne hale geldiğini görmeleri bizim için çok özel, çok da güzel bir şey” şeklinde konuşup duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Öğrencilerin yaklaşık 200 marul fidesi diktiği etkinliğin sonunda çocuklara, çeşitli ikramlarda bulunuldu.


Bakmadan Geçme