Özdemir, 'Oy vermek için sıra beklememiz gerekmemektedir'

Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şube sekreteri ve Zafer partisi 28.ci dönem Muğla Milletvekili adayı Mehmet Özdemir tarafından bir mesaj yayınlandı.

  • 1006

Yayınlanan mesajda, “Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerin ülkemiz için hayırlı olmasını dilemekteyiz.

Biz Görme Engelliler; bu seçimde nelerle karşılaşacağımızı, hangi uygulamalara maruz kalacağımızı ve bunlara karşı hangi haklarımız olduğuna dahi kısaca bir bilgilendirme metni hazırladık.

Öncelikle oy verme işlemi 14 Mayıs sabahı 08:00'da başlayıp 17:00'da sona erecek. Yanımızda kimliğimizin bulunması yeterli olacaktır.

Oy vereceğimiz sandığa gittiğimizde ilk bilmemiz gereken 298 sayılı kanunun 90. maddesinde "engelliler bekletilmez" ibaresi olduğudur.

Bu sebeple oyunuzu vermek için sıra beklememiz gerekmemektedir.

Sandığa vardığımızda bu genel seçimlerde hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği için oy kullanacağını bilmeliyiz.

Bu vesileyle görme engelliler için sandık kurulunda iki farklı oy pusulası için iki farklı oy şablonu bulunmaktadır.

Bu şablonların boyutu oy pusuları ile aynıdır.
Küçük olan şablon 4 adayın yer aldığı Cumhurbaşkanlık seçimi içinken,
Yaklaşık 1 metrelik şablon ise partilerin yer aldığı Milletvekilliği seçimi içindir.

Burada bir hataya mahal vermemek, yanlış yerleştirmemek için sandık görevlilerinden şablonları oy pusulasına doğru bir şekilde geçirmesini talep edin.
Ve dikkatli bir şekilde şablon içinde pusulanın kaymamasına özen göstererek alacağınız 2 zarf ile birlikte kabine gidin.

Burada en önemli diğer konu oy vereceğiniz Cumhurbaşkanı adayı ve partinin soldan kaçıncı sırada olduğunu bilmeniz. Bunu sandığa gitmeden öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Sandık görevlilerinden de rica edebilirsin fakat şu partinin sırası kaç diye sormanız, renginizi belli etme anlamına gelebilir.

Şablonların üzerinde mühür basacağınız alanlarda delikler bulunmaktadır. Bunları sol baştan sayarak ilgili Cumhurbaşkanı adayı ve partiye basın.

Mühür basarken delikten taşırmamayı özen gösterin. Bu gibi bir durumda kime oy verdiğiniz dışarıdan anlaşılabilinir.

Mührünüzü bastıktan sonra oy pusulasını şablonun içinden çıkarın ve mührü bastığınız taraf üste bakacak şekilde pusulanızı katlayıp ilgili zarfa koyun.
Böylelikle mürekkep diğer alanlara bulaşmayacak ve oyunuz geçerli sayılacaktır.

İsterseniz kabine refakatçi ile birlikte de girebilirsiniz. Bu hakkınız devam etmektedir.

Yine 298 sayılı kanunun 93. maddesine göre refakatçi olarak seçeceğiniz kişi aynı seçim çevresinden olma koşuluyla akrabanız olabilir, yoksa diğer oradaki herhangi bir seçmenin yardımı ile de oyunuzu kullanabilirsiniz. Unutmayın size refakat edecek kişi sadece 1 engelli seçmene yardımcı olabilir.

Oyunuzun Türkiye için hayırlı olmasını dileriz” ifadeleri kullanıldı.

Bakmadan Geçme