Oylar Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılacak? İşte Cevaplar…

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağı açıklandı. Buna göre, birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy basılması geçersiz sayılacak.

  • 712

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağı açıklandı. Buna göre, birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy basılması geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağını açıkladı.

Buna göre seçmenlerin oylarının geçersiz olacağı durumlar şu şekilde:

-"Evet" ya da "Tercih" mührünün basılmaması,

-Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy basılması,

-Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması,

-Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması,

-Oy pusulasının belirgin şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi

-Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması.

İKİ PUSULADAN BİRİ GEÇERSİZ SAYILIRSA DİĞERİ DE GEÇERSİZ SAYILACAK MI?

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Sonuçlar, sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek. Pusulada yalnız ittifak alanı içerisine mührün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın "ortak oyları" sütununa ayrı ayrı işaretlenecek. İttifak içindeki siyasi partinin ortak oylardan gelen payı, partilerin oy oranlarına göre yapılacak hesaplamayla dağıtılacak.

OYLAR NASIL SAYILACAK?

Oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesi, o ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafından belirleniyor.

Seçim sonuçları sandık kurulu tarafından tutanak altına alınıyor, tutanağın bir örneği siyasi partilere veriliyor.

Tutanağın bir örneğinin de sandığın kurulduğu yere hemen vatandaşların göreceği şekilde asılması gerekiyor.

Oyların Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin de ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcileri huzurunda gerçekleşmesi gerekiyor.

SEÇSİS'e girilen bu veriler YSK'ya ulaşıyor, eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşılıyor

GÖRME ENGELLİLER NASIL OY KULLANACAK?

YSK'ya göre görme engellilerin oy kullanması için özel bir şablon hazırlanıyor. Talep etmeleri halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri veya orada bulunan herhangi bir seçmenin yardımıyla oy pusulasını mühür deliklerine gelecek şekilde hazırlanan şablona yerleştirmek suretiyle oy kullanabilecek. Bir seçmenin birden fazla engelliye yardımcı olması ise yasak.

SEÇMENE İKİ OY PUSULASI VERİLECEK

Seçimde, seçmene iki oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin iki oy pusulası tek zarfa konulacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Bakmadan Geçme