Otobüs Kazalarına Karşı Tedbirler Arttırılıyor

Otobüs kazalarının önlenmesine yönelik toplantı Fethiye'de Kaymakam Muzaffer Şahiner başkanlığında yapıldı.

  • 1185
TAKİP ET

Trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlalleri ile bu ihlallerin neden olduğu trafik kazalarının önlenmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili İçişleri Bakanlığı'nca 2017 yılında yürürlüğe giren “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” kapsamında, 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen Otobüs Kazalarının Önlenmesine Yönelik Toplantı, Fethiye Kaymakamlığında yapıldı.
Kaymakam Muzaffer Şahiner'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Cemil Emre Süel, İlçe Jandarma Komutanı Rüştü Şen, Fethiye Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, FTSO başkanı Osman Çıralı, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Fethiye Ulaşım Koordinatörü Selami Yüksekli, Fethiye Otogar İşletme Müdürü Hasan Akça, Karayolları 131. Şube Şefi Osman Çakır, Fethiye Belediyesi Trafik Sorumlusu Fikret Kaynak ile Fethiye'deki otobüs firma temsilcileri ve diğer yetkililer katıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2017 yılında hayata geçirilen “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi”nin önemini anlatan Fethiye kaymakamı Muzaffer Şahiner“Bugün, 81 ilimizde Valilerimiz, ilçelerimizde de Kaymakamlarımız başkanlığında “Otobüs Kazalarının Önlenmesine Yönelik Eş Zamanlı Toplantılar” yapılmaktadır.İl/İlçe Jandarma Komutanlarının, Emniyet Müdürlerinin, Millî Eğitim Müdürleri'nin, otobüs firma sahiplerinin veya temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşları ile ilgili paydaşların katılımıyla düzenlenen bu toplantılarda; telafisi mümkün olmayan ve ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorunların iş birliği ve koordinasyon içerisinde çözülmesi hedeflenmektedir. Özellikle yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler, kış şartlarına uygun lastik kullanılması, şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları, kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların/kontrollerin yinelenmesi, sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi, trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, terminallerde ve güzergah üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım/ekipmanlarının denetlenmesi, belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirmenin yapılmaması, otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirler konusunda görüş ve önerilerinizi alarak Fethiye'de sorunsuz bir trafik güvenliği sağlamak istiyoruz” dedi. Kaymakam Muzaffer Şahiner “Büyük ana yol güzergahlarındaki çalışan firmalar çok önemli. Özellikle kış aylarında tedbirlerin alınması çok önemli. Bizimde hem dışarıdan gelen otobüs firmalarının geçiş güzergahı olması hem de şehir içi ulaşımlarda öğrenci servislerimizin takibi kontrolü altında sıkıntılar nelerdir? alınabilecek tedbirler nelerdir? Bunları değerlendirmek için bir aradayız” dedi.
İlçe Emniyet Müdürü Cemil Emre Süel ise “Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda bölge trafik, şehir içi trafik, yolcu taşımacılığı yapan tüm araçlarımızın denetimlerini düzenli olarak devam ettirmekteyiz. Hatta bu hafta öğrenci servislerimiz ile ilgili sıkı bir denetimimiz oldu. Bölge trafiğimiz ile özellikle şehirler arası yolcu taşıyan otobüsler üzerinde şoförlerin sürüş saatleri, yorgunluk durumları, ehliyet yeterlilikleri, araçların gittikleri yere göre lastik dişleri, kışlık lastik kullanılıp kullanılmadığı denetlenmesi yönünde daima talimatlar gelmekte. Bizde görevlilerimizle birlikte kontrolleri yapıyoruz. Bizim bölge trafiğimiz Karabel geçidimizden Dalaman sınırına kadar görevini aksatmadan sürdürüyor. Muğla'da en son hatırladığımız Sakar'da bir otobüs kazamız olmuştu. Ondan sonra bütün tedbirler alındı. Bölge trafik müdürümüz ile devamlı koordinasyon halindeyiz. Uzun yol taşımacılığı yapan şoförlerle ilgili olarak kontroller yapılıyor. Zaten otogar giriş çıkışlarında araçların ne kadar kullanıldığı gibi çıkış izinleri veriyoruz. İlçe merkezinde de yolcu taşıyan bütün otobüslerimiz, minibüslerimiz kurallar çerçevesinde kontrol ediliyor. Halk Eğitim Merkezinde minibüs şoförlerine yönelik eğitimler devam etmekte. Bu konuya bakanlığımız çok önem veriyor. Bizimde okullarımızda çocuklarımıza yönelik eğitimlerimiz yapılmaktadır” dedi.
Fethiye İlçe Jandarma Komutanı Rüştü Şen'de “Fethiye'de bölgemizde herhangi bir kazamız sıkıntımız olmadı. Kendi bölgemizdeki uygulamalarımız sıkı bir şekilde devam ediyor. Bu konu ile ilgili de herhangi bir sıkıntımız mevcut değil. Her konuyu sıkı bir şekilde kontrol ediyoruz. Kontrol etmeye devam edeceğiz” dedi.
Fethiye Ulaşım Koordinatörü Selami Yüksekli de “Şuan esnaf olarak gördüğümüz 5-7 metrelik minibüsler ruhsatlı otobüs olarak geçmektedir. Fethiye'de 370 adet ruhsatlı otobüs çalışıyor. 8 adet de Kooperatif var. Biz onlara düzenli olarak izin belgesi vermekteyiz” dedi. Yüksekli; “Bu izin belgelerinin talep ederken belli kraterleri var. SRC ehliyet, psikoteknik gibi özellikleri tam olduktan sonra Makine Mühendisleri Odası çalışma izinlerini veriyor. Öğrenci servisleri S plaka. Ticari taksi T plaka ve BB plaka özel toplu taşıma araçlarıdır. Yaklaşık 2 bin tane araç bulunmakta. Onlar her yıl ulaşım dairesine yetkili birimler tarafından denetlenip güzergâhları belirlenip Kolluk kuvvetleri yaptıkları denetleme sonucunda aykırı bir faaliyette bulunanlara ona göre yasal işlem yapılmaktadır. Görünüm olarak minibüs ama ruhsatta otobüs olmasının nedeni Aile Sosyal Bakanlığına ücretsiz kayıt yaptıran vatandaşları taşıması için aylık bin TL ücret alıyoruz. Biz büyükşehir olduktan sonra her araçta 2-3 tane kamera bulunmakta. Şu ana kadar büyük çaplı bir kaza gelmedi. Kurulan sistem güzel bir şekilde işliyor. Hatalı parkları yerini biz belirliyoruz. Hatta şu an yeni bir çalışmamamız var. Kırsal kesimlerde D levhası eksik. Biz karayollarına yazı yazdık. Uygun görülürse oraya D levhası asılır. Şehir içinde bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya'da Milli Eğitim'i bağlayan 3 unsur olduğunu belirtip ayrıntılı açıklamada bulundur. Kaya “Milli Eğitimi bağlayan 3 unsur var. Biri servislerimiz. İkincisi özel servislerimiz dediğimiz velilerimizin bulduğu okulların imzaladığı ve Büyükşehir'den güzergah aldıkları servis. Eksik belgeleri bulunanlar, denetimlerden geçmiyor. Ve şuan ki tüm araçlar denetimlerden geçen uygun olan araçlardır. Bunun dışında birde bizim okullarımızın il veya ilçe içine ve dışına yaptıkları okul gezilerimiz var. Oraya otobüslerimizle gidilir, standartlara uygun belgeleri tamamlanmış ve kontrol edilen otobüsler tercih ediliyor” dedi.
Fethiye Şoförler Odası başkanı Şaban Taşar'da tüm ticari araçların kayıtlarını tuttuklarını kendi bölgelerinde sıkıntılı bir durumun olmadığını ifade etti. Taşar; “Bizde ilçemizde çalışan tüm ticari araçların hem de şoförlerin kayıtlarını tutuyoruz. Onların çalışma belgelerini alıp almadıkları, güzergahlarının belirlenip belirlenmediği gibi bunları sağlayıp sağlamadıklarını takip ediyoruz. Eksikleri olanları yönlendiriyoruz. Kayıt dışında çalışan yok. Yeterlilikleri olmayanları engelliyoruz. Şuanda bir sıkıntı bulunmamakta” diye konuştu.
Otobüs firmaları yetkilileri ile otogar yetkilileri toplantının önemini anlatıp sürücüleri uyardıklarını olası yangın tehlikesine karşı otobüslerdeki ısıtıcıları kaldırıp modern hale getirdiklerini ifade ettiler.

Bakmadan Geçme