Osmanlı'dan beri iftar sofralarımızdaki zehir, uzmanlar uyarıyor: Sindirimi mahvediyor
Osmanlı mutfağının zenginliklerinin arasında yer alan ve unutulmaz lezzetler arasında yer alan bazı yiyecekler günümüz araştırmaları sonucunda masumiyetini kaybediyor. Uzmanların araştırmaları sonucunda ortaya çıkan tablo ise insan sağlığını fazlasıyla tehlikeye attığını gösteriyor. Herkesin sevdiği bardak bardak tükettiği lezzetin meğer zehir özelliği bulunuyormuş. Öyle ki etkileri organları bitirebilecek kadar tehlikeli olabiliyor.
Şeker hastalığı, yüksek kalori yükü, metabolik sendromu, diş çürümesi ve diş kaybına kadar bir sürü olumsuz etkisi bulunuyor. İşte gelin iftar sofralarımızdaki tehlikeyi inceleyelim. Uzmanların açıklamalarına hep birlikte bakalım…
Şerbet, genellikle yüksek miktarda şeker içeriyor. Aşırı şeker tüketimi, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve diğer metabolik sendrom riskini artırabiliyor. Şeker tüketiminin kontrolsüz olması, kan şekeri seviyelerinin ani yükselip düşmesine ve enerji dalgalanmalarına yol açabiliyor.
Ramazan'da şerbeti sık tüketenlerin aynı zamanda oruç tutarken ani düşen kan şekeri seviyelerine karşı çok daha savunmasız kaldığı da görülebiliyor. Bu içeceği bu nedenle sağlıklı alternatifler olan ayran, şalgam suyu, limonata gibi içeceklerle değiştirmek gerekiyor.
Yüksek kalori içeriğine sahip oluşu nedeniyle şerbet, özellikle kilo vermek isteyenlerin kâbusu oluyor. Osmanlı kültüründe yapılan ve şekerden zengin olan şerbetler, kalori alımını artırarak kilo alımına neden olabiliyor. Aşırı kilo, obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Yüksek şeker içeriği, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi diş sağlığı sorunlarına katkıda bulunuyor. Şerbet tüketimi, diş minesini aşındırarak asit oluşumuna neden olabiliyor, bu da dişlerin çürümesine yol açabiliyor.
Bazı insanlar, şeker ve şeker alkolleri gibi şerbet içeriğinde bulunan maddelere karşı hassasiyet gösterebiliyor. Aşırı şeker tüketimi, şişkinlik, gaz, sindirim rahatsızlıkları ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabiliyor.
Yüksek miktarda şeker içeren şerbetlerin düzenli tüketimi, metabolik sendrom riskini artırabiliyor. Metabolik sendrom, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, düşük HDL kolesterol seviyeleri ve abdominal obeziteyi içeren bir dizi sağlık sorununu tanımlıyor.