Önder, 'Piyasalarda savaş etkisi hissediliyor'

Küresel piyasalarda savaş endişesi Küresel piyasalarda savaş etkisi hissediliyor. Petrol fiyatı bir anda yüzde 4 yükseldi, dünyada altın ve dolar da değerlendi. Bu arada İsrail, para birimindeki düşüşü önlemek için 30 milyar dolarlık döviz satış programı açıkladı. Türkiye ve Uluslararası piyasalarda yatırımcı ve ekonomist Yunus Önder, yaşanan bu durumu FRT TV aracılığıyla değerlendirdi.

  • 1040

Hamas'ın saldırısı, İsrail'in savaş ilanı sonrasında küresel piyasalarda savaş endişesi yaşanıyor. Savaş, global piyasaların gündemine oturdu. En büyük etki petrol fiyatlarında görüldü. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4 artarak 88 dolara kadar yükseldi. İki tarafta da petrol üretimi yok. Fiyat artışında savaşın daha da yayılabileceği endişesi rol oynadı. Yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altın ve dolara yöneldi.

Yaşanan bu olaylar sonrasında FRT TV'ye konuşan Türkiye ve Uluslararası piyasalarda yatırımcı ve ekonomist Yunus Önder, “Savaşa başka ülkeler dâhil olduğu durumda, döviz yükselmesi yaşanabilir” dedi.

Önder FRT TV'ye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Hiç beklemediğimiz şekilde hafta sonu gerçekleşen bir vaka var. Hamas'ın önderliğinde körfezde ciddi bir bombalama ve can kayıplarının olduğu bir savaş söz konusu. Bu durum hafta sonu olduğu için piyasalara direk bir etkisi olmadı. Ancak bugün sabah itibariyle baktığımızda savaşın en büyük etkisi gözlemlendiği kadarıyla petrol piyasalarına olduğu yönde. Bugün sabah itibariyle brent petrol ve Amerikan tipi ham petrolü yüzde 5 gibi bir yükselişle açıldı. Petrol yukarı yönde hareketlendi. Sebebi de petrolün üretimine ilişkin güvenlik kaygısı. Geçtiğimiz dönemlerde olan körfez savaşında yüzde 140 gibi bir fiyat artışı olmuş. Bu durumda o kadar fiyat artışı olacağını düşünmüyorum. Çünkü bu iki ülke petrol üreten ülkeler değil.

“Savaşa başka ülkeler dâhil olduğu durumda döviz yükselmesi yaşanabilir”
Döviz konusuna gelir isek, bu durum bizim coğrafyamız dışında gerçekleşen bir hadise. Bu durum Türkiye içinde olsaydı döviz olarak bu durumdan etkilenirdik. Korkmaya gerek yok. Döviz yatay seyrediyor. Savaşlarda ekonomiye etki ilk etapta çok olmuyor. Önemli olan bu bir haftalık süreç. İşin seyrinin nereye doğru kaydığı çok önemli. Dünyadaki gün dengeleri ise hemen taraf belli etti. Rusya, Amerika'nın karşısında yer aldı. Amerika da İsrail'i destekliyor. Dünyadaki güç dengelerinin savaşa olan etkisi ekonomiyi ciddi oranda etkiler. Bizi ilgilendiren durum ise döviz hareketi. Bu savaşa başka ülkeler dâhil olduğu durumda döviz yükselmesi yaşanabilir.”

“Alınan önlemler çok doğru”
Türkiye ekonomisine de değinen Önder, “Ülke ekonomisi hakkında da son zamanlarda çok soru alıyorum. Türkiye ekonomisi, daha önde kanser hastalığını kabul etmeyen bir hasta gibiydi. Şuan ise Sayın Mehmet Şimşek önderliğinde ki yönetim bu hastalığı kabul etti. Bu duruma nasıl çözüm bulabiliriz diye ciddi müdahaleler yapılıyor. Benim iki yıldır üstüne bastığım faiz artışları şuan yapılıyor. Bu faiz artışlarını yapmasaydık dövizi yukarılarda görürdük. Merkez Bankası Başkanı Gaye Hanım ve Ekonomi Bakanı Sayın Mehmet Şimşek koordineli bir şekilde çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu işe çok karışmıyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi soğuma dönemine girdi. Bu dönemde insanların alış veriş ihtiyaçlarını minimum seviyeye indirecek kurallar getiriliyor. Bu durum da enflasyonun geri gelmesine önemli katkı sağlar. Önlem alınırsa her şey düzene girebiliyor. Alınan önlemler çok doğru.

“Bu sıkıntılı günler inşallah en kısa zamanda düzelecek”
Bu dönemde uzun vadeli borçlanmamak lazım. Zaten bankalar da para vermiyor. Kripto gibi kaynağı olmayan hiçbir işe yatırım yapmasınlar. Kripto paralar hazine garantisi olmayan paralardır. Son dönemde Türk borsasına rağbet görüyorum. Bunun sebebi de kısa vadede küçük paraları değerlendirmek olduğunu düşünüyorum. Borsada ki küçük yatırımcıları da uyarmak istiyorum. BİTS 30 kâğıtlarını kullanmalarını söylemek istiyorum. Bunu dışında günlük çok yükselip azalan kâğıtlar riskli kâğıtlardır. Temkinli olunması gerekiyor. Kemer sıkma politikalarının Cumhuriyet döneminde ki en yüksek olduğu dönemlere giriyoruz. Yörük göçü yolda düzelir diye bir lafımız var. Bu sıkıntılı günler inşallah en kısa zamanda düzelecek” şeklinde konuştu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme