On Parmağında On Marifet, Elvan Soydan

Köyceğiz İlçesinin, Beyobası Mahallesinde Park ve Bahçeler için çiçek üretimi yaparken İpek Böcekçiliğine merak sarıyor Elvan Soydan. 40 yaşında, evli ve 3 çocuk annesi olan Elvan, girdiği her işi aşkla yapan örnek bir kadın girişimci.

  • 1767

Bundan 6 yıl önce komşularının İpek Böceği yetiştiriciliği yaptığını öğreniyor ve bu işe merak sarıyor. Ama bundan önce aile büyüklerinden, babaannesinin de yıllarca ipek böceği yetiştirdiğini duyuyor ve ben de yapabilirim diyor. Komşularını sık sık ziyaret ediyor, bu işi nasıl yaptıklarını gözlemliyor ve kararını veriyor. Kozabirlik ile görüşmeleri sonucu içinde 20 bin adet ipek böceği larvası bulunan 1 koli larva alıyor. Önce kendi imkânlarıyla uygun ortam sağlıyor. 3 yıl boyunca bu şekilde devam eden Soydan 2017 yılında, Tarım ve orman Bakanlığı'nın "Genç Çiftçi Desteği" ne başvurarak destek almış. Aldığı Genç Çiftçi desteği'nin tamamı ile İpek Böcekleri için hayal ettiği çadırı ve ekipmanları yaptırmış. Çadırın içinde 3'er katlı 8 adet ranza ve 3 adet havalandırma fanı mevcut. Elvan, hal böyle olup ipek böceklerini ev sahibi yapınca, yetiştirdiği böcek miktarını da arttırmış. 1 koliden 2 koliye yani 40 bin adet İpek Böceğine çıkarmış. Ardından Kozabirlik 100 adet erkek dut fidanı desteği vermiş.
Soydan İpek Böceği yetiştirme sürecini şöyle anlatıyor; "Aslında her şey 45 günde olup bitiyor. İpek Böceklerini larva olarak alıyorum. 15 Nisan ile 30 Mayıs arasını kapsayan 45 günlük üretim sürecinin ilk 20 günü çok fazla iş olmuyor. Sonraki 25 gün asıl işçilik ve emek başlıyor. Çok fazla dut yaprağı tüketiyorlar. Çadır içi sıcaklığının çok iyi ayarlanması gerekiyor. Isının 22-26 dereceler arasında olması çok önemli. Bu 45 gün mucizevi bir süreç. Düşünün bu kadar kısa sürede 1 İpek Böceği Tırtılı 1500 metre uzunluğunda ipek ip sarıyor. 1 tane yaş kozanın ağırlığı 2 gram. Aldığım 1 koli larva, 45 gün sonunda 40 kg yaş koza veriyor bana. Ne kadar iyi bakarsam o kadar büyük oluyor kozalar. Bu sene kilogramını 60 ile 65 TL arasında sattım. Bundan sonra Üretim alanımı daha çok genişleterek, İpek Böceği üretimi yaptığım çadırda mantar üretimi de yapmak istiyorum. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığım Genç Çiftçi Desteği sayesinde işimi daha çok büyüttüm. Çalışmalarımı duyup, bugün beni ziyarete gelen Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak'a İpek Böceği çadırımı gezdirdim. Hikâyemi anlattım. Kendisi beni tebrik ederek, özellikle kadın üreticilerin çok iyi işler başardığını, kadın elinin değdiği her işin güzelleştiğini ve büyüdüğünü, sektörde hızla büyüyen kadın üretici sayısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İl Müdürümüze İpek Böceği Çadırımda mantar yetiştiriciliği yapmak istediğimi de söyledim. Her zaman üreten çiftçilerimizin yanındayız, özellikle işini bu kadar gönülden yapan üreticilerimiz varsa her zaman biz de varız dedi. Bu süreçte bana destek olan İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğüne çok teşekkür ederim" dedi.

Bakmadan Geçme