ODA BAŞKANINDAN SERZENİŞ 'HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ'

Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır, normalleşme sürecinde esnaflarla ilgili alınan kısıtlama kararlarını ve devlet tarafından verilen destekleri değerlendirerek oda olarak Seydikemerli esnafların sıkıntılarına tercüman olduklarını vurguladı. Sağır, ' Kayıtlı esnafımız mağdur duruma düşmesin diye bir çok kayıt dışı esnafları sisteme dahil ettik. Karşılıksız dağıtılan pandemi yardımlarından başta esnaflar yararlanmalıydı. İhtiyacı olmadığı halde bu yardımlardan yararlanan vatandaşlara hakkımızı helal etmiyoruz' dedi.

  • 2499
TAKİP ET

Dost Gazetesi Muhabiri Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre;
Pandemiden dolayı iş yerlerini kapatıp tekrar açan Seydikemerli esnaflar, devletin verdiği kredi desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor. Günlük kazançlarıyla evlerini geçindiren esnaflar, bir yandan pandemi tedbirlerini uygulayarak iş yapmaya çalışırken diğer taraftan tedbirler kapsamında gelen kısıtlama talimatlarıyla, sezonun açılmasına rağmen zor günlerden geçiyor. Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemerli esnafın durumunu değerlendirerek, başta berberler ve kahvehane esnaflarının konulan kısıtlamalardan dolayı sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Sağır, zor günler geçiren kayıtlı esnafın mağduriyetlerine sebep olan etkenlerden de bahsederek, kayıt dışı esnafları sisteme dahil ederek bir nebze de olsa esnafa yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.
BİREBİR GÖRÜŞMELERLE SİSTEME ALDIK
Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır yaptığı değerlendirmede “Odamıza 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana 100 civarında yeni kayıt oldu. Bunun tahminen 60-70 tanesi yeni kayıttır. Aslında pandemiye rağmen iş yeri sayısında artış var diyemeyiz, böyle bir sonuç yok aslında. Bu, Esnaf Odası olarak kayıt dışı olanları kayıt içi yaptığımızdan kaynaklanıyor. Kayıt dışı çalışanlar, vergi vermeden, oda kaydı yaptırmadan, bağ-kur yatırmadan çok sayıda seyyar şekilde çalışan esnaflar var. Biz birebir görüşmelerle, diyaloglarla kayıt içine alarak diğer esnaflarımıza haksızlık olmasın diye, kayıtlı olan esnafımız mağdur duruma düşmesin diye kayıt dışı çalışanları sistem içine aldık” diye konuştu.
HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ
Pandemiden dolayı devletin esnafa verdiği 25 bin TL lik kredinin, bu kayıt içine alınan esnaf sayısını arttırdığını vurgulayan Oda Başkanı Sağır, “Bu krediler de esnafımıza bir nefes oldu ama bence çözüm değil. Ağrı kesici gibi bir şey oldu. 6 ay sonra ödeyeceği taksidin ilk ödemesini çıkartabilir. Ancak taksit zamanlarında bunun dönüşünün sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Serum niteliğinde destek verildi ama bence kapalı olan esnaflarımıza karşılıksız destek verilmeliydi. Buradan şu serzenişte bulunmak istiyorum: pandemi desteği olarak sosyal vefa grupları aracılığıyla dağıtılan karşılıksız Bin TL yardımlar oldu. Bundan önce Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına kayıtlı olan daha önce yardım almış kişilere hiç sorgu sual olmadan direk gönderildi. Daha sonra da e-devletten müracaat edenlere yine çok araştırma olmadan yani evinin önünde 130-140 bin TL lik aracı olup, iki-üç katlı evi olup e-devletten müracaat ederek bu parayı alan kişi sayısı çok. Bunu nereden biliyoruz? 65 tane mahallemiz var, muhtarlarımızın parayı dağıtırken gerçekten içleri acıdı. Ekonomik durumu gerçekten iyi olanlara sorgusuz sualsiz bu paralar verildi. Biz esnaflar olarak bundan şikayetçiyiz. Benim verdiğim vergiyi, evinin önünde 150 bin TL lik arabası olan birine veremez. Gerçekten bir yardım verilecekse kaç ay boyunca kapanmış berber esnafına, kahvehane-kafe işleten esnafa verilmeli. Çünkü sonuçta bu bizlerin verdiği vergi. Doğru kişilere bu paraların kullandırılması gerekiyordu. Maalesef yüzde 99'u Müslümanız diyen bir ülke olarak suistimale çok açığız. Karşılıksız alın teri dökmeden, emek harcamadan verilen paraya, helal mi haram mı demeden hemen almak isteyen bir toplumuz. Bu toplumun bu yapıda olduğunu idarecilerimizin bilmesi gerekiyor, ona göre bunu sağlamamız gerekiyor. Tapu, sigorta araştırmaları gibi işlemlerden sonra Vakıf size bu kriterlere uyuyorsanız desteği veriyor. O paraların da bu şekilde olması gerekiyordu. Yine bu vakıflar aracılığıyla araştırılarak verilmesi gerekiyordu. Ama bizim kapalı kalan esnaflarımızın Bağ-Kur'u bile borçlandırıldı. Bu çok acı bir şey. Ben Seydikemer'de esnaflık yapan iş yeri kapanmış berberimizin, kahvecimizin temsilcisi olarak hakkı olmadığı halde bu parayı alanlara hakkımızı helal etmiyoruz. İdareciler olarak buna da vesile olmamamız gerekiyor. Yardım edilmesi gereken varsa bu, kapalı kalan esnafımızdı. Onların çoluk çocuğu taş yemeyecek. Bu kapanan esnaflar, günlük kazancıyla evine ekmek götüren esnaflar. Bunların yüklü bir geliri yok, berber traş yaparsa parasını kazanıyor” şeklinde konuştu.
TEDBİRLERDE TEZATLIK VAR
Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır, “Şimdi berberlerde sakal traşı yasak, berberler için sakal traşı lokomotif bir işlemdir. Bir tarafta güzelik salonlarında kaşımızı-bıyığımızı aldırırken, makyajımızı yaptırırken temas olmasına izin verirken diğer taraftan sakal traşını yasaklıyoruz. Zaten pandemiden önce de berberler traş yaptığı jileti tek seferlik kullanıp atıyorlardı. Yani bir jiletle iki kişi traş edilmiyor. Gerekli hijyen zaten var. Bunların biraz daha serbest bırakılması gerekiyor. Bir taraftan halı sahaları kapatıyoruz, güzellik merkezlerini açmışız, hamamları-saunaları açmışız. Hamamda adama kese yap diyosun, berbere sakal traşı yapma diyorsun. İkisi de birebir temas. Biz bunların tedbirlerle serbest bırakılmasını istiyoruz. Tedbirlerde tezatlık var. Kahvehanelerde oyun oynayanı yasaklıyoruz, öbür taraftan spor salonunu serbest bırakıyoruz. Benim kullandığım jimnastik aletini biraz sonra siz geliyorsunuz, siz kullanıyorsunuz. Gerçek manada risk oluşturan meslekler varken bunların da kapalı kalması, kısıtlanmasını doğru bulmuyorum. Seydikemer'de 150 tane kıraathanemiz var. Köylerde tek buluşma alanı, insanların gidip çay kahve içebilecekleri tek yer kahvehane. Buraların da açılması gerekiyor. Bu sadece buranın değil tüm ülkenin sorunu. Esnafımızın hakkını savunmak, sıkıntılarını dile getirmek biz Esnaf odası olarak görevimiz. Taleplerimizin yerine geldiği yerler var. Ama biraz daha dikkat ederek kararlar alınmalı. Sonuçta esnaf, ülkenin barometresi” dedi.

Yorumlar 1
Şaban bulut 14 Temmuz 2020 09:56

Çok haklı başkanimiz doğru her söyledigi çok doğru. Hakkı olmadığı halde bir yolunu bulup yardım parasını alanlar ve devlet tabiki vericek diye alay edenler bile var.aslında araştırıp öyle vermek lazım. Adamları olanlar alıp kullandılar verilen paraları. İhtiyacı olan kira .vergi veren esnaf öylece kaldı. Adalet yokki bulan bulduğunu helal haram demeden götürüyor. .yazık çok yazık gerçekten helal deyil haram olur ..

Bakmadan Geçme