'Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar' Etkinliği

'Mavi Yeşil Okullar Projesi' kapsamında Muğla İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Koruma Derneği (AKD) arasında imzalanan 'Doğal ve Kültürel Mirası Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarılması'na İlişkin' protokol çerçevesinde 'Nesli Tehlikede Olan Hayvanlar' etkinliği, Ula Hüseyin Ercan Ermaş Mermer Anadolu Lisesi öğrencileri ile Ula halk pazarında gerçekleştirildi.

  • 446

Sayıları giderek azalan Marmaris Semenderi, Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi türlerinin karşı karşıya olduğu tehditleri araştıran öğrenciler, bu tehditlerin en aza indirilmesi için farkındalık çalışması düzenlediler. Çalışmayı, Marmaris Semenderinin popülasyon yapısı ve dinamikleri hakkında bilgi edinilmesi, dağılımı ve yaşam alanındaki tehditlerin belirlenmesi için uzun yıllardır çalışmalar yürüten Akdeniz Koruma Derneği'nin koordinasyonunda gerçekleştirdiler. Marmaris Semenderine yönelik tanıtıcı bilgilerin yer aldığı el broşürleriyle Ula Halk pazarını dolaşan öğrenciler, alışverişe gelen vatandaşlarla ve pazar esnafıyla türler hakkında sohbet etti.
Dünya sadece 7 türü bulunan Likya Semenderleri Muğla, Antalya ve Ege'nin bazı adalarında yaşamaktadır. Akdeniz Havzası'na endemik olan bu türlerin yaşam alanını, maki ve çam ormanları oluşturuyor. Likya Semenderlerinden olan Marmaris Semenderi (Lyciasalamandra flavimembris), Türkiye'de sadece Muğla çevresindeki dar bir alanda yaşıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı Kırmızı Listede, popülasyonu azalma eğiliminde olarak belirtilip ‘Tehlikede (EN)' kategorisinde yer alıyor.
Orman yangınlarından en çok etkilenen türlerden biri olan Marmaris Semenderinin yangınlar sonrası Ula'daki habitatlarının korumasının önemine dikkat çeken öğrenciler, ayrıca tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaç seçiminde özen gösterilmesi gerektiğini vurguladılar. Ula'ya bağlı Çiçekli, Armutçuk, Kızılağaç, Kuyucak köylerinden halk pazarına gelen vatandaşlardan, broşürlerdeki fotoğrafları göstererek türlere yönelik gözlerini dört açmalarını istediler.
Öğrenciler ayrıca Oluklu Kertenkele ve Oklu Kirpi hakkında bilgiler verdi. ‘Kör yılan deniyor ama yılan değil!' sloganı ile yılan olduğu zannedilen ve bu yüzden öldürülen Oluklu Kertenkelenin tarım alanlarına zarar vermediğini; çekirge, salyangoz ve fare ile beslendikleri için çiftçi dostu olduklarını anlattılar. Oklu Kirpi için ise ‘Oklu Kirpi deniyor ama kirpi değil!' sloganıyla dolaşan öğrenciler oklu kirpinin otçul beslendiğini ve bilinenin aksine oklarını fırlatmadığını, biyoçeşitliliğin korunması için önemli olduğunu ifade ettiler.
İlçe halkından yoğun ilgi ve destek gören öğrenciler, bu türler hakkında eksik veya yanlış bilgilerin ne kadar yaygın olduğunu fark ettiler.

Bakmadan Geçme