MUĞLA'NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ TANITILDI

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın markalaşma çalışmaları kapsamında coğrafi işaret alan Muğla Köftesi ve Muğla Saraylısının tanıtım toplantısı, MUTSO hizmet binasında gerçekleştirildi.

  • 826

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nın yöresel ürünlerin markalaşmasına yönelik başlattığı çalışmalar kapsamında, coğrafi işaret alan Muğla Köftesi ve Muğla Saraylısının tanıtım toplantısı 26 Nisan Cuma günü MUTSO hizmet binasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene, Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) KOBİ Araştırma ve Danışmanlık Merkezi Müdürü Cahit Ceren, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ersöz, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Oda üyeleri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, coğrafi işaretlerin, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile anılan doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretler olduğunu ifade etti.

Başkan Ercan, “Söz konusu yöresel ürünler, hem adıyla hem de ünüyle tarihi ir derinliğe sahip, standardı ve kalitesi yüksek ürünlerdir. Bu ürünlerin taklitleri ile mücadele edilmediği sürece, sahip olduğu kalite ve eşsiz özelliklerden doğan katma değerden, ürünün gerçek üreticileri faydalanamaz hale gelmektedir. Bu durum, tüketicinin yanılmasına, üreticinin emeklerinin karşılığını almamasına neden oluyor. Bu olumsuzluklara karşı, önleyici bir uygulama olan coğrafi işaretler, tüm dünyanın üzerinde önemle durduğu, hızlı bir gelişme eğilimi gösteren küresel bir olgu oluşturmuştur. Coğrafi işarete sahip olmak büyük bir sorumluluk getirmektedir. Oda olarak biz de bu sorumluluğu üzerimizde hissederek, 2016 yılını markalaşma yılı ilan etmiş ve 10 ürünümüz için coğrafi işaret başvurusunda bulunmuştuk. Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz Muğla Köftesi ve Muğla Saraylısı ayırt edici özellikleri ile coğrafi işaretini almış bulunmaktadır. Bu coğrafi işaretleri, Muğla'mız ve bölgemiz için aldığımızın bilinmesini istiyorum. Bu kültürel zenginliklerimizin korunması için çalışmalarımızın devam etmektedir. Muğla Tarhanası ve Kavaklıdere Cevizi için de sona yaklaşmış bulunmaktayız” dedi.

Başkan Ercan, tescili sağlanan ürünün köken adının korunması, tedarik zincirinin rasyonel çalışmasının temini, ürünün tanıtım ve reklamı ve de en önemlisi ürünün tescil belgesindeki üretim koşullarına uygun olarak üretilmesini sağlayan etkin bir yönetim mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) KOBİ Araştırma ve Danışmanlık Merkezi Müdürü Cahit Ceren, Coğrafi işaretli ürünlerin tescil ettirilmesinin bir vizyon işi olduğuna vurgu yaparak, “Coğrafi işaret demek, daha kıymetli ürün demek, daha fazla kazanç demek. Avrupa'da bir ürüne coğrafi işaret tescili alındığında, fiyatı birden yüzde 20 ile 50 arasında artıyor ama mesele sadece para kazanmayla da sınırlı değil. Ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıkmak ta bizim görevimiz. Kaliteli ürünlerimizi ve tatlarımızı torunlarımıza sunmamız lazım. Biz malımıza sahip çıkmayınca başkaları sahip çıktı. Bizim en büyük zenginliğimiz kültürel zenginliğimiz. Sahip çıkarsak bunlar para ve zenginlik demek. Bu yüzden yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almamız lazım. Son dönemlerde bu alanda önemli mesafeler kaydettik. Şuan 427 ürünümüz coğrafi işaret almış durumda. Bunların 172'si oda ve borsalarımız tarafından tescillendi. Bu sayı yakında daha da artacak. TOBB olarak biz de elimizi taşın altına koyduk, oda borsalarımız da üzerine düşeni yaptı bu anlamda. Artık sürdürülebilir bir coğrafi işaret sistemini el birliğiyle kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay konuşmasında, Muğla'nın doğal zenginlikleri ve verimli topraklara sahip bir yeryüzü cenneti olduğunu belirterek, “Ancak, bu verimli toprakların ve zenginliklerimizin yeterince verimli kullanılmadığını görüyoruz. Çıkalım kırsala bakalım, bunlardan ekonomik olarak faydalanamayan vatandaşlarımız var. İşte bu noktada siyasilere ve odalarımıza çok büyük görevler düşüyor. İlimiz sadece turizm değil, bir tarım ili. Ortak akılla alternatif çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Genel ve yerel iktidarıyla toplumumuz bizden önemli görevler bekliyor. Bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da konuşmasında, Muğla'nın markalaşma sürecinde hak ettiği yere gelmesini istediklerine işaret ederek, bu yönde topyekûn bir çalışma yapılması gerektiğini ve ürünlerin tanıtımına katkı vermeleri gerektiğini dile getirdi. Milletvekili Gökcan, milletvekili olarak Ankara'ya gittiğinde, yanında Muğla'nın balını, zeytinini, zeytinyağını, tarhanasını ve biberini götürdüğünü de belirterek, bir Muğlalı için bu ürünlerin vazgeçilmez olduğunu, bu ürünlerin markalaşmasının yöre için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Muğla Valisi Esengül Civelek ise, Muğla ili olarak coğrafi işaret almaya uygun çok fazla bir ürün çeşitliliğine ve zengin potansiyele sahip olduklarının altını çizerek, “Önemli olan potansiyelimizin farkına varabilmek. Coğrafi işaretlerin öneminin bilinciyle bu işaretlere sahip olan veya olacak olan ürünlerimiz için bundan sonrası kalite standardının yükseltilmesi, marka yaratılması, rekabet üstünlüğünün sağlanması ve taklitlerinden sakınılması için çalışmalara, farkındalık yaratacak etkinliklere ve tanıtım faaliyetlerine ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Muğla köftemiz ve saraylımız, yöresel lezzet olarak ve damak tadı olarak kültürel mirasımızdır. Almış olduğu coğrafi işaretle bu kültürel mirasımız korunacak, gelecek nesillere aktarılacak, ilkimizin de sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır. Ürünlerimize sahip çıkalım” dedi.

Vali Civelek sözlerini, kendisinin ürettiği “Muğla'nın adı, köfte ve saraylının tadı” sloganıyla son verdi.

Konuşmaların ardından tören, katılımcılara köfte ve saraylı ikramında bulunulmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme