Muğla Valiliği'nden Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Eğitim Projesi: 'Yan Yanayız'
Muğla Valiliği himayesinde, özel gereksinimli çocukların eğitim kültürünü geliştirmek amacıyla Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Yan Yanayız' projesi kapsamında önemli bir eğitim semineri düzenlendi. Muğla Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere, projenin koordinatörlüğünü üstlenen Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık'ın eşi Sevim Akbıyık Hanımefendi ile öğretmenler katılım sağladı.
Muğla Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Valiliğimiz himayesinde, özel gereksinimli çocukların eğitim kültürünü oluşturmak amacıyla Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Yan Yanayız” projesi kapsamında ‘Kapsayıcılık / Kaynaştırma / Bütünleştirme’ semineri gerçekleştirildi.
Valimiz Sayın Dr. İdris Akbıyık’ın eşi Sevim Akbıyık Hanımefendi’nin koordinatörlüğünü yaptığı projenin ilk eğitim semineri, Muğla Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleşti. Eğitim seminerine, Sevim Akbıyık Hanımefendi’nin yanı sıra öğretmenler katıldı.
Seminerde "Yan Yanayız" Proje Yürütücüsü Belgin Sevgi İçyüz, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. ‘Yan Yanayız projesi öğretmenler, veliler, idareciler ve öğrenciler arasında engellilik ve özel gereksinimli çocuk kavramlarına yönelik algı ve tutumları dönüştürmeyi, özel gereksinim kavramını daha yaygın ve kabul edilebilir hâle getirmeyi, farklılıklara saygı kültürünü geliştirmeyi, bağımlılık ile etkin mücadele ederek okullarda akran zorbalığını önlemeyi ve kapsayıcı eğitim ilkelerinin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır.
Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Rıfat İçyüz, Dr. Hatice Akçakaya, Dr. Ali Yiğit Kocabıçak ve Dr. Halil Öztürk, kapsayıcı eğitime erişim, işitme kayıplı, dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocukların öğretmenleri neler yapabilir, öğretmenler için pratik uygulama rehberi, özel gereksinimli çocuklar için spor, kapsayıcı eğitim iş birliği konular hakkında öğretmenlere bilgi verdi. Ayrıca, okullarda da özel gereksinim kavramını daha yaygın ve kabul edilebilir hâle getirmeyi, okullarda akran zorbalığını önlemeye yönelik konulara da dikkat çekildi.