Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan'dan Corona virüs Açıklaması

Muğla'da 14 Mart Tıp Bayramı'nda Muğla Tabip Odası tarafından program düzenlendi. Çelenk koyma töreni ile başlayan programın devamında Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan basın mensuplarıyla bir araya gelinen toplantıda açıklamalarda bulundu. Turan, 'Muğla'da herhangi bir Corona pozitif numune sonucu yoktur. Fakat sonuçlanmamış olası vakalar vardır. Bunlardan numune alınmıştır. Sonucu çıkanlar negatiftir. Henüz sonuç bekleyen vakalar vardır. Bunlar da olacaktır. Süreç iyi bir şekilde yönetilmektedir' dedi.

  • 2722

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan, "Her yıl bir hafta boyunca kutlanan 14 Mart bu yıl iş bırakma eylemi ile sonlandıracağımız eylem takvimi ile sona erecekti. Yarın 15 Mart günü Ankara'da beyaz miting planlamıştık. Ancak Coronavirüs salgını tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi. Bu nedenle Beyaz Mitng, Tıp Balosu, seminer ve konferanslarımızı iptal etmek zorunda kaldık" dedi.
"Bu Süreci Bakanlık Tek Başına Yürütemez"
Turan, "Yaşadığımız son süreç sağlıkta değişim dönüşüm programının olumsuz etkilerini bize göstermiştir. Bir salgın durumunda önce salgına neden olacağı şüphelenilen klinikler karantinaya alınır. Kentte karantina hastanesi oluşturulur. Karantina hastanesi olması için o şehirde bir kaç hastanenin olması gerekir. Siz tek bir şehir hastanesi yaparsanız, karantina hastaneniz olamaz. Türkiye'de Coronavirüs tespit edilmesinin ardından bakanlığı virüsle mücadeledeki çalışmaları konusunda kutluyoruz. Sürecin doğru yürütülmesi için elimizden geleni yapacağız. Fakat şuan yaşadığımız süreç sadece bakanlığın yürütebileceği bir süreç değil. Halkı, Tabip Odaları'nı, yerel yönetimleri içine katan bir süreç olmalı" diye ifade etti.
"Viral Salgınlarda En Başta Gelen Önlem Kişisel Temizliktir"
Gazetecilerin kolonya kullanımı konusunda sorduğu soruya Hakkı Turan, "Bu tür salgınlarda hiçbir şey tek başına yeterli önlem değilidir. Viral bir salgında en başta gelen önlem kişisel temizliktir. En az 80 derecilik kolonya el temizliği ve hijyende kullanılan argümanlardan birisidir" diye konuştu.
"Yatağan Birbirine Girdi"
Bu süreçte Muğla'da dedikodunun çok fazla olduğunu belirten Hakkı Turan, "Yatağan'da aldı başını gitti. Kıbrıs'tan gelmiş bir öğretmen '14 gün rapor verin bana izin yapayım' diyerek hastaneye başvuru yapıyor. Hak tanınmış ona. Diyorlar ki 'Tamam biz sana bu 14 günü vereceğiz de seni neden izolasyona tabi insan diye değerlendirelim.' O da 'boğazım ağrıyor' diyince, 'poliklinik koridorunu boşaltın. İnsanları uzaklaştırın' diyorlar. Son derece yapılması gereken iyi bir tedbir bu. Muayene ediyorlar. Riskli bir vaka olmadığı için evine gönderiyorlar. Hasta evine gidiyor. Hastane karantinaya alınmış dedikodusu ise uzaya kadar gidiyor. Tüm Yatağan çalkalandı" dedi.
"Menteşe Devlet Hastanesi Bir An Önce Açılmalı"
Kent Konseyi Başkanı Dr. Vehip Keskin ise şehir hastanelerinin dezavantajını anlattığı konuşmasında "Menteşe Devlet Hastanesi'nin bir an önce hizmete sokulması gerekiyor. Çünkü Muğla'da salgının ilerlemesi durumunda tek başvurulacak hastane Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Bu hastane karantinaya alındığında diğer şikayetlerden gelecek hastaların gidecekleri bir hastane olmayacak" diye ifade etti.

Bakmadan Geçme