Muğla Sağlık Turizminin gelecek stratejileri Bodrum'da konuşuldu
Bodrum'da düzenlenen 'Muğla Sağlık Turizmi Forumu'nda, Muğla'nın sağlık turizmindeki konumu, gelecek stratejileri, bölgesel ve ulusal düzeyde yapılacak çalışmalar ile ortaya konulacak yenilikçi perspektif konuşuldu. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver'in katılımıyla yapılan forumda konuşan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla'nın sadece doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi dokusuyla değil, sağlık turizmi alanındaki potansiyeliyle de yükselen bir değer olarak öne çıktığını söyledi. Başkan Çıralı katılımcılara Fethiye'nin son dönemde başlattığı tanıtım atağı ve yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Forum, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, TURSAB Batıakdeniz BTK Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Okulu, Fethiye Devlet Hastanesi Uluslararası Hasta Birimi sorumlusu Dr. Alper Gürsoy Kızılkaya, Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Murat Bilbay, DOC Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu Dr. Özgür Yürük, Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Başhekim Yrd. Op. Dr. Barış Gürcü, sağlık turizmi profesyonelleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Muğla'da sağlık turizminin geliştirilmesi için yapılacak çalışmaların ön plana çıktığı forumda gelecek stratejileri ile bölgesel ve ulusal düzeyde yapılacak çalışmalar ele alındı. Forumun sabah oturumunda konuşmacılar sağlık turizminin mevcut durumu, bu alandaki uygulamalar ve gelişim potansiyeli üzerine bilgi verdi. Öğleden sonra panel oturumlarında ise sağlık turizmi sektöründeki yenilikçi yaklaşımlar, stratejik adımlar ve entegre hizmet modelleri ele alındı. Panelistler tarafından konuların değerlendirilmesinin ardından çevrimiçi anketler düzenlenerek tüm forum katılımcılarının fikirleri derlendi. Sektör paydaşlarını bir araya getirerek Muğla’nın sağlık turizmi potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesi adına önem taşıyan organizasyonun sektörün geleceğine ışık tutması hedefleniyor.
Başkan Çıralı, “Fethiye sağlık turizminde tanıtım atağına kalktı”
Katılımcılara seslenen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla’nın sadece doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi dokusuyla değil, sağlık turizmi alanındaki potansiyeliyle de yükselen bir değer olarak öne çıktığını söyledi. Sağlık turizmi konusunda Fethiye’nin son dönemde yaptığı tanıtım atağı ile ilgili bilgiler veren Başkan Çıralı, “Fethiye, son yıllarda modern özel hastaneleri ve klinikleri, özellikle ağız ve diş sağlığı ile estetik merkezleriyle yüksek kaliteli sağlık hizmetleri sunarak, uluslararası hastalar için cazibe merkezi hale geldi. Fethiye’de 2025 yılı ocak ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın da sitesinde yer alan, resmi yetkili 1 sağlık turizmi yetkili aracı kuruluşu, 3 yetkili sağlık tesisi (hastane), 12 yetkili özel muayenehane, 12 ağız ve diş sağlığı polikliniği faaliyet gösteriyor. Yine Dalaman uluslararası havalimanına yakınlığı ve ulaşım kolaylığı sebebiyle de Fethiye, sağlık turizminde avantajlı konumda yer alıyor. İngiltere, İskoçya, Galler, Almanya ve son dönemde Arap ülkelerinden yoğun rağbet görüyoruz. Artan ilgiyi en iyi şekilde değerlendirmek için sağlık turizmi firmalarımızla geçen yıl bir araya gelerek neler yapabileceğimizi değerlendirdik ve strateji oluşturduk. İlk olarak 2024 yılında Londra’da düzenlenen Sağlık Turizmi Fuarına, işletmelerimizle birlikte katıldık. Yine Londra’da 14-15 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenen, fuara 4 stantla katılım sağladık. Arkadaşlarım, her iki fuardan da çok olumlu sonuçlarla döndü." dedi.
Vali Akbıyık, “Son 3 yılda 200 bin 114 turiste sağlık hizmeti verdik.”
Muğla sağlık turizmi potansiyeline değinen Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık ise "Muğlamız’da 1 ağız ve diş sağlığı merkezi ve 4 devlet hastanesi olmak üzere toplam 5 kamu tesisimizle 9 özel hastane, 3 tıp merkezi, 1 fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, 43 ağız ve diş sağlığı kliniği, 40 muayenehane ve 9 aracı kuruluş olmak üzere sağlık turizmi yetki belgesine sahip 110 sağlık kurum ve kuruluşumuz bulunmaktadır. İlimizde son 3 yılda 52 bin 246 sağlık turizmi, 147 bin 868 turistin sağlığı olmak üzere toplam 200 bin 114 turiste uluslararası nitelikte sağlık hizmeti verilmiştir. Ancak ilimize 3 milyon 700 bin yabancı, yaklaşık 7 milyon yerli turist geldiğini düşündüğümüzde bu rakamlar oldukça düşük kalmaktadır." dedi.
Muğla’nın sağlık turizmi potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını aktaran Vali Dr. İdris Akbıyık, “Sağlık sektöründeki yenilikleri, turizmdeki deneyimimizi ve kamu-özel sektör arasındaki sinerjiyi bir araya getirerek, Muğla’yı bu alanda öncü bir marka haline getirebiliriz. Yatırımcılarımıza rehberlik etmek, altyapıyı güçlendirmek, tanıtım faaliyetlerini artırmak ve en önemlisi sürdürülebilir bir model oluşturmak için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu çalıştay, işte bu hedefler doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır.” diye konuştu.
“Türkiye sağlık turizminde dünyada 5’inci sırada”
Sağlık turizminde rakamın artması gerektiğini söyleyen Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver şunları söyledi;
"Türkiye'nin hem coğrafi konumu doğal zenginliği sağlık turizmi açısından kaliteli ve nitelikli hizmetler veriyor olması Türkiye'nin talep edilebilirliğini arttırıyor. Türkiye sağlık turizmi noktasında dünyada ilk 5. sırada. Dünyada 2024 yılında yaklaşık 100 milyar dolar, insanlar sağlığı için başka bir ülkeden başka bir ülkeye geçip para harcamış. Bu 2028 yılında 127 milyar dolar olacak. Türkiye'ye 62 milyon turistin geldiğini düşünürsek bunun yaklaşık 1 milyon 500'ni sağlık turizm olarak geldiğini düşünürsek bu rakamın yeterli olmadığını göreceğiz. 'Bu rakam 6 milyon, 10 milyon nasıl olabilir' derdi içerisindeyiz. Diğer taraftan 3 milyar dolar olan sağlık turizmi getirisini 2028 yılında 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz."