Muğla'da orman yangınlarıyla mücadele toplantısı gerçekleştirildi
Orman yangınları açısından birinci derecede hassas bölgeler arasında yer alan Muğla'da, 2025 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.
Valilik’te düzenlenen toplantıya, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutan Vekili Binbaşı Gökhan Tula, Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda, 2024 yılında yaşanan yangınlar değerlendirilerek, 2025 yılı için alınacak önlemler ve koordinasyon çalışmaları masaya yatırıldı. Orman yangınlarıyla mücadelede görev alacak personel, araç-gereç durumu, hava unsurları, gönüllü ekiplerin katkısı ve yangına ilk müdahale süreleri gibi konular detaylı şekilde ele alındı.
Ayrıca, yangın öncesi, yangın esnası ve yangın sonrası yapılması gereken iş ve işlemler, orman yangınlarıyla mücadelede etkinliği artırılması ile mevcut önlemlere ek önlemlerin ve stratejilerin geliştirilmesi konuları istişare edildi.
Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, personel ve ekipman durumu, erken uyarı ve ihbar sistemleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları, koruyucu önlemler ile yangına ilk müdahale ve sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi.
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, toplantıda yaptığı konuşmada, ormanların aynı zamanda yaşamın, biyo çeşitliliğin ve doğal dengenin vazgeçilmez parçası olduğuna dikkat çekti.
Muğla’nın zengin orman varlığına sahip olduğunu belirten Vali Dr. İdris Akbıyık, “Bu zenginliğin büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Milli servetimiz ormanlarımızı korumak, olası yangınlara karşı hazırlıklı olmak, iş birliği içerisinde hareket etmek ve vatandaşlarımızın duyarlılığı hayati önem taşıyor.” Dedi.
Geçmiş yıllarda yaşanan orman yangınlarıyla mücadelede devletin tüm imkânlarının seferber edildiğini belirten Vali Dr. İdris Akbıyık, tüm kurumlar, kolluk birimleri, yerel yönetimler, gönüllüler, özel sektör ve vatandaşlarımızın seferberlik ruhuyla topyekûn hareket ederek bu mücadeleye büyük destek verdiğini ifade etti.
Toplantıda, yangına hassas bölgelerin haritalandırılması, erken uyarı sistemleri, izleme teknolojilerinin kullanımı, orman köylerinde bilinçlendirme çalışmaları gibi kurumlar tarafından yapılacak çalışmaların yanı sıra; vatandaşları da yakından ilgilendiren bir dizi yeni kararlar alındı.
Buna göre; orman içi ve kenarındaki tarlalarda anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı vb. yakmanın Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereği yasak olduğu belirtildi. Bu konuda çiftçilerin eğitilmesi, kritik yerlerde, ormana bitişik hububat tarlalarında hasadı müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 10 metrelik mineral toprağın açığa çıkarıldığı koruyucu şeritler oluşturulacak. Bu uygulama Kaymakamlıklar ve Tarım Müdürlükleri tarafından takip edilecek.
Zeytinliklerde hasat sonrası anız yakılmaması ve teknik olarak toprak işlemesi mümkün olan zeytinliklerin altlarının sürülmesi için mahalle halkına eğitimler verilecek. Kırsalda biçer-döver gibi tarım araçlarıyla çalışanların, yanlarında en az 2 tonluk su tankeri ve 2 adet 6 kg’lık yangın söndürücü bulundurmaları zorunlu olacak.
Yaz aylarında il dışından gelen arıcı ve çobanların kimlik tespiti muhtarlar, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından yapılacak, bu kişilere yangın eğitimi verilecek. Ayrıca yanlarında en az 6 kg’lık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurmaları sağlanacak.
Yangın riski yüksek bölgelerde, 1 Mayıs – 30 Kasım 2025 tarihleri arasında ormanlara giriş yasaklanacak. Temmuz ve ağustos aylarında kolluk kuvvetleri, orman yollarında devriye faaliyetlerini artıracak. Arazöz ve su tankerlerinin geçişini engelleyecek şekilde araç parkına izin verilmeyecek. Caydırıcı devriye hizmetleri Temmuz, Ağustos aylarında daha yoğun olarak yapılacaktır.
Devriye Gezilecek Güzergâhlar :
a) Bodrum İlçesi-Güvercinlik-Torba-Gölköy yol güzergâhı
b) Bodrum İlçesi-Kızılağaç-Çiftlik Beldesi-Pinarlıbelen yol güzergâhı
c) Milas Selimiye-Kazıklıbucak-Gürçamlar-Kıyıkışlacık yol güzergâhı
d) Yatağan-Kavaklıdere yol güzergâhı
e) Ula ilçesi Akyaka-Akbük koyu yol güzergâhı
f) Marmaris ilçesi-Çamlıköy-Taşhan-Ovacık-Karacasöğüt yol güzergâhı
g) Marmaris ilçesi-İçmeler-Hisarönü-Orhaniye-Bayır-Turunç yol güzergâhı
h) Marmaris ilçesi-Adaköy-Yalancıboğaz-Aksaz yol güzergâhı
i) Köyceğiz Sultaniye-Ekincik-Büyükkaraağaç yol güzergâhı
j) Fethiye ilçesi-Göcek-İnlice-Yanıklar Mahallesi yol güzergâhı
k) Fethiye ilçesi-Ovacık-Hisarönü-Kayaköy mahallesi yol güzergâhı
l) Fethiye ilçesi-Aksazlar-Samanlık koyu yol güzergâhı
Son olarak, orman köyleri ve turizm bölgelerinde havai fişek, paraşütlü dilek feneri gibi yangın riski oluşturan eğlence araçlarının kullanılmasına karşı mahalli idarelerce önlem alınacak.
Toplantı sonunda, kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden sürdürüleceği ifade edildi.